A belföldi és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak 0,7 százalékkal voltak alacsonyabbak tavaly novemberben az előző havinál - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal. Egy év alatt a termelői árak 2,9 százalékkal csökkentek.

KSH: novemberben csökkentek az ipari termelői árak

Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A belföldi és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak 0,7 százalékkal voltak alacsonyabbak tavaly novemberben az előző havinál - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Egy év alatt a termelői árak 2,9 százalékkal csökkentek.

A belföldi és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak 0,7 százalékkal voltak alacsonyabbak tavaly novemberben az előző havinál - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal. Egy év alatt a termelői árak 2,9 százalékkal csökkentek.

Az ipar belföldi értékesítési árai novemberben 0,6 százalékkal mérséklődtek az előző hónaphoz képest, de 0,6 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit. A havi árcsökkenés az októberi 0,2 százalékos ütemről gyorsult fel, míg az éves index tavaly május óta folyamatosan csökkent. 

 

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai októberhez képest 0,7 százalékkal csökkentek, és 5,2 százalékkal maradtak el a 2011. novemberitől. Az exportárak második hónapja estek, mind éves, mind havi összevetésben. A forint egy hónap alatt az euróhoz mérten 0,1, az amerikai dollárhoz képest 1,2 százalékkal gyengült, 2011 novemberétől az euróval szemben 8,8, a dollárhoz viszonyítva pedig 3,6 százalékkal erősödött.
 
A feldolgozóipari ágazatok értékesítési árai összességében 0,5 százalékos csökkenést mutattak novemberben az előző hónaphoz képest. Ezen belül a legnagyobb mértékben, 2,9 százalékkal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás, 1,3 százalékkal a vegyi anyag, termék gyártása, valamint 1,2 százalékkal a járműgyártás területén estek az árak. 
 
A legnagyobb mértékű, 0,9 százalékos árnövekedést a fafeldolgozás, papírtermék gyártása, nyomdai tevékenységnél figyelte meg a KSH. Az árnövekedést 0,5 százalékos volt az élelmiszeriparban.
A többi feldolgozóipari ágazatban az árváltozás mértéke -0,5 és +0,3 százalék között alakult. 
A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai 0,8 százalékkal csökkentek novemberben.
A feldolgozóipari ágazatok novemberi belföldi értékesítését 2011 azonos időszakával összehasonlítva 0,4 százalékos áremelkedés jellemezte - közölte a KSH. 
 
A legnagyobb mértékű, 7,6 százalékos növekedés az élelmiszeriparban, illetve 6,7 százalékos növekedés a vegyi anyag, termék gyártásában volt megfigyelhető.
A 2011 novemberében mérthez viszonyítva jelentősen, 9,0 százalékkal csökkentek az árak a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, 5,9 százalékkal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás, valamint 5,8 százalékkal a járműgyártás területén.
 
A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai átlagosan 0,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.
A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2012 novemberében az előző hónaphoz viszonyítva az energiatermelő ágazatokban 1,2 százalékkal csökkentek az árak, míg a beruházási javakat gyártó ágazatokban nem változtak. A továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,2 százalékos volt az árcsökkenés. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai 0,6 százalékkal voltak magasabbak, mint az előző hónapban. 
 
2011 novemberéhez képest az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 0,5, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 4,0 százalékkal emelkedtek, a beruházási javakat előállító ágazatokban pedig 4,2 százalékkal estek az árak.
 
Az előző hónaphoz képest csak az élelmiszerek és gyógyszerek exportára emelkedett 0,8, illetve 1,0 százalékkal. Éves összevetésben viszont az élelmiszerek exportára 1,4 százalékkal csökkent, míg a gyógyszereké 3,8 százalékkal nőtt. A járműipari  export árszintje 10,2, a számítástechnikai és elektronikai termékek exportára 5,1 százalékkal, a villamos berendezéseké, 1,5, a gépeké 2,9 százalékkal csökkent egy év alatt.
 

Forrás: MTI

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fauna

egy adott területen élő állatok v. egy nagyobb állatrendszertani csoport fajainak az... Tovább

Famkat Egyesület és Alapítvány

Állatvédõ szervezet Magyar Fajtanemesítõ Macskatenyésztõk és Macskavédõk Országos... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés