A nedves és meleg időjárási körülmények gondot okozhatnak a burgonya termelésében Észak Európában,Az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Németországban, Belgiumban és Franciaországban a legrosszabb a

Piaci hírek az EU országaiból

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A cseh kormány folytatja a keményítőalapú burgonya termelésének támogatását az év hátralévő részében és 2008-ban is, jelentette a cseh hírügynökség üzleti szekciója. A cseh kabinet júniusi döntése szerint a kormány évente mintegy 90 millió cseh koronával kívánja kiegészíteni az EU közvetlen támogatását. A Cseh Köztársaság évi burgonyakeményítő kvótája 33.600 tonna.
A nedves és meleg időjárási körülmények gondot okozhatnak a burgonya termelésében Észak Európában,Az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Németországban, Belgiumban és Franciaországban a legrosszabb a

A brit burgonya-feldolgozó – a Walker – elhatározta, hogy megszünteti a burgonya behozatalát az EU más országaiból és a „chips” gyártásához 100 %-ban brit termelők által előállított burgonyát kíván felhasználni, ezzel is támogatva a hazai termelőket. Az erre vonatkozó marketing akció, amely augusztusban kezdődik, egy új logo bevezetését is tartalmazza. John Goldstone, a Walker marketingért felelős alelnöke azt is jelezte, hogy az új csomagoláson a gyártás során keletkezett széndioxid kibocsátás is szerepelni fog (carbon label), ezzel is jelezve a Walker elkötelezettségét a mellett, hogy méri és csökkenti a termékei gyártása során keletkezett szénkibocsátást.
A csak brit alapanyagú termékek július 9-től jelennek meg a piacon, a sokrétű marketing kampány pedig augusztusban indul.

A magyarországi Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a burgonya termelői ára az év első 4 hónapjában 7l,7 %-kal magasabb az elmúlt év azonos időszakához viszonyítva.

A lengyel Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Lengyelországban 2006-ban 10,4 millió tonna burgonyát állítottak elő, ebből 1,43 millió tonna volt a korai burgonya. Az elmúlt évben 207.000 tonna burgonyát importáltak, ezen belül 202.000 tonnát az Európai Unión belül.

A nedves és meleg időjárási körülmények gondot okozhatnak a burgonya termelésében Észak Európában. A jelzések szerint a burgonyavész igen elterjedt és, ha az idő nem fordul szárazabbra, jelentős kárt okozhat.

Az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Németországban, Belgiumban és Franciaországban a legrosszabb a helyzet. Néhány főbb területen szárítással próbálkoznak, hogy a vész a gumókat ne érje el, de többnyire hiába. A szakértők véleménye szerint néhány kelet-európai országban is megjelent a burgonyavész, de miután ezekből az országokból kevés az információ, nem lehet tudni, hogy mi a valós helyzet. Az ipari szakértők jelzése szerint a burgonyavész elleni permetezőszer csak korlátozott mennyiségben szerezhető be, ez azt jelenti, hogy nem minden termelő tud permetezni. Ez a helyzet egész Európára jellemző. Az Egyesült Királyság néhány területén az elmúlt 3 hét esőzései miatt a területek több mint 48 órán keresztül víz alatt álltak és a termés használhatatlanná vált. Észak-Európa időjárási körülményei bizonyára hatással lesznek a burgonya árára és kínálatára is. A rövidtávú tárolás ismét okozhat problémákat. A legutóbbi szezonban a tárolási problémákat az augusztusi és szeptemberi késői esőzések okozták.

Az elmúlt hetek esőzései a meleg időjárással párosulva az elmúlt évtizedek legkomolyabb burgonyavész fertőzését okozhatják Európában. Gary Franc a Wyoming-i Egyetem Növényvédelmi Tanszéke patológusa szerint a burgonyavarasodás világszerte elterjedt, súlyos betegség. A zéró toleranciát kimondó szabályozás miatt komoly lehet a termelők anyagi vesztesége.

Forrás: www.burgonya.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

lanaméter

a —>gyapjú finomságának meghatározására alkalmazott műszer; mm-es beosztási... Tovább

keresztezés ciklikus termelés

világszerte számos módszert dolgoztak ki a mg. -> melléktermékek minél teljesebb körű... Tovább

Tovább a lexikonra