Így legyen msés krizantémod - ezeket az aranyszabályokat érdemes betartanod!

hirdetes

A krizantém gondozása – ezeket az aranyszabályokat érdemes betartanod

TK, SFV
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A krizantémok rendívül változatosak tudnak lenni, szerencsére már a legtöbb kertben is megtalálhatóak – szinte teljesen kiléptek a „temetői virág” skatulyából. Amennyiben szeretnénk, ma már megtalálhatóak cserepes, kerti, esetleg vágott formában is. Mostani cikkünkben elmondjuk, mikre érdemes odafigyelned, amennyiben ültetése mellett döntesz! Ha ezeket az aranyszabályokat betartod, akkor biztos lehetsz abban, hogy virágaid pompás, egészséges növényekké fognak majd fejlődni!

Krizantém

A krizantém, másik nevén margitvirág az őszirózsafélék családjába, valamint a krizantém nemzetségbe tartozik. Megtalálható, mint már említettem több változatban is – az alacsonyabb, egyéves fajtákat cserépben éri meg nevelni, a náluk már sokkal terebélyesebb, félcserjés változatok pedig kerti dísznövénynek feleltethetőek meg, érdemesebb őket szabadföldbe elültetni. Gondozásával kapcsolatban nem fogsz különösebben akadályba ütközni, akár a kezdő kertészek is könnyedén boldogulhatnak vele, legyen szó akár egyéves, akár évelő változatukról. Amennyiben viszont pompás, egészséges növényeket szeretnél nevelni, egy-két dolgot érdemes betartanod.

hirdetes


Válassz megfelelő helyet számára


Magyarországon elsősorban az ősszel virágzó fajták terjedtek el, amik jellegzetes rövidnappalos növények – ennek jelentése, hogy csupán pár órányi napsütésre van szükségük virágzásukhoz. A túlzott napfényt, bár szeretik, ártalmas lehet fejlődésükre nézve, így amennyiben ültetésükben gondolkozol, mindenképpen félárnyékos területet biztosíts számukra.


Talaj szempontjából egyáltalán nem válogatósak – a talajtípusoknak sem kémhatásukra, sem szerkezetükre nem kell odafigyelned. Egy dolgot viszont érdemes észben tartanod, mégpedig, hogy annak jó vízáteresztő képessége legyen. Ugyanakkor, ha kertünk szélsőségesen homokos, akkor több gondozást fog majd igényelni növényünk – ebben az esetben rendszeresen és többet locsoljuk majd őket, illetve ültetésükkor igyekezzünk minél több virágföldet vagy szervestrágyát használni, ezáltal majd képes lesz a talaj jobban megtartani a növénynek biztosított vízmennyiséget. Ezzel szemben, ha viszont agyagos területeink a túlsúlyosak, akkor a krizantém öntözését fogjuk vissza.

hirdetes

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-30

Mit csinálj februárban, a kertben? - 5 lépés a tavaszi szezonra való felkészüléshez

Februári kerti teendők listája: Ha csak hobbikertész vagy, akkor is jól fognak jönni ezek a tippek, hogy könnyedén elő tudj készülni a márciusi szezonra.

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-31

6 ok, amiért a nárciszhagymáid nem virágoznak- és a megoldás

Nárciszhagyma nem virágzik, mi a megoldás? Több oka is lehet annak, ha a nárciszhagymák nem virágoznak, mutatjuk mik azok, és hogy mit tudsz tenni ellene!

2023-01-31

A nárcisz gondozása- 5 fontos tudnivaló a nárcisz megfelelő ápolásához

Bentre vagy kintre szeretnél nárciszt ültetni? Igazából mindegyig, néhány fontos információt mindenképpen tudnod kell a nárciszok gondozásával kapcsolatban.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

főkönyv

olyan nyilvántartás, amelyben a gazd. műveleteket időrendben, a könyvviteli számlák... Tovább

vérvétel

Vér nyerése diagnosztikai célból (vérvizsgálathoz,szerológiai próbáhoiz) v.esetleg... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek kert Kertészet virág