Így legyen msés krizantémod - ezeket az aranyszabályokat érdemes betartanod!

hirdetes

A krizantém gondozása – ezeket az aranyszabályokat érdemes betartanod

TK

A krizantémok rendívül változatosak tudnak lenni, szerencsére már a legtöbb kertben is megtalálhatóak – szinte teljesen kiléptek a „temetői virág” skatulyából. Amennyiben szeretnénk, ma már megtalálhatóak cserepes, kerti, esetleg vágott formában is. Mostani cikkünkben elmondjuk, mikre érdemes odafigyelned, amennyiben ültetése mellett döntesz! Ha ezeket az aranyszabályokat betartod, akkor biztos lehetsz abban, hogy virágaid pompás, egészséges növényekké fognak majd fejlődni!

Krizantém

A krizantém, másik nevén margitvirág az őszirózsafélék családjába, valamint a krizantém nemzetségbe tartozik. Megtalálható, mint már említettem több változatban is – az alacsonyabb, egyéves fajtákat cserépben éri meg nevelni, a náluk már sokkal terebélyesebb, félcserjés változatok pedig kerti dísznövénynek feleltethetőek meg, érdemesebb őket szabadföldbe elültetni. Gondozásával kapcsolatban nem fogsz különösebben akadályba ütközni, akár a kezdő kertészek is könnyedén boldogulhatnak vele, legyen szó akár egyéves, akár évelő változatukról. Amennyiben viszont pompás, egészséges növényeket szeretnél nevelni, egy-két dolgot érdemes betartanod.

hirdetes


Válassz megfelelő helyet számára


Magyarországon elsősorban az ősszel virágzó fajták terjedtek el, amik jellegzetes rövidnappalos növények – ennek jelentése, hogy csupán pár órányi napsütésre van szükségük virágzásukhoz. A túlzott napfényt, bár szeretik, ártalmas lehet fejlődésükre nézve, így amennyiben ültetésükben gondolkozol, mindenképpen félárnyékos területet biztosíts számukra.


Talaj szempontjából egyáltalán nem válogatósak – a talajtípusoknak sem kémhatásukra, sem szerkezetükre nem kell odafigyelned. Egy dolgot viszont érdemes észben tartanod, mégpedig, hogy annak jó vízáteresztő képessége legyen. Ugyanakkor, ha kertünk szélsőségesen homokos, akkor több gondozást fog majd igényelni növényünk – ebben az esetben rendszeresen és többet locsoljuk majd őket, illetve ültetésükkor igyekezzünk minél több virágföldet vagy szervestrágyát használni, ezáltal majd képes lesz a talaj jobban megtartani a növénynek biztosított vízmennyiséget. Ezzel szemben, ha viszont agyagos területeink a túlsúlyosak, akkor a krizantém öntözését fogjuk vissza.

hirdetes

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-07-20

Szeretnél virágokkal dekorálni? Ezeket a növényeket lesz majd a legegyszerűbb kertedben gondozni

A kertedben lehetséges a legtöbb szárazvirág nevelése – mégis, vannak közülük olyanok, melyek gondozása egyszerűbb. Mutatom, miket érdemes kertedben gondoznod!

2021-07-17

A kerti szépecske – ismerd meg Te is a menyecskeszemet

A menyecskeszem vagy más néven szépecske közepes termetű, az egyik legváltozatosabb külsejű virág. Most tudj meg mindent erről a különleges dísznövényről.

2021-07-19

Ezek a növények tökéletes sövényt alkotnak – ráadásul szinte igénytelenek

Szeretnél Te is egy sövényt kertedbe, viszont tudod, hogy nem lenne sok időd foglalkozni vele? Akkor ezek a növények tökéletesek lesznek számodra!

2021-07-19

Lisztharmatos cukkini – mit tehetünk megmentéséért?

A legtöbb növény sajnos hajlamos arra, hogy lisztharmatos legyen. Most eláruljuk, mit tehetsz az ellen, ha cukkinid is elkapta ezt a gombabetegséget.

2021-07-17

Ismerd meg Te is ezt a karakteres megjelenésű évelőt – bemutatkozik a kék iringó

A kék iringó kisebb csoportokban nő, évelő növény. Virágzása nyárra tehető, könnyedén képes lesz majd színfoltokkal megajándékozni kertedet. Ismerd meg Te is.

2021-07-17

A hónap szépsége – ismerd meg Te is a kasvirágokat

A kasvirágok szebbé tehetik a nyári hónapokat kertünkben, mégis júliusban a legszebbek - ismerd meg Te is ezeket a változatos virágokat mostani cikkünkből!

2021-07-13

Július a kertben – ezek a növények teszik színesebbé a hónapot

A nyári virágok nagyrésze a júliusi melegben ölti fel teljes pompáját, ráadásul a legtöbbjük nem csak a meleget, de a szárazságot is jól tűri. Ismerd meg őket!

2021-07-17

Cicáink kedvence – tudj meg mindent a macskamentáról

Neked is van cicád és mindig is érdekelt, hogy miért vonzódnak ennyire a macskamentához? Emellett most azt is megtudhatod, hogyan termessz otthonodban belőle!

További cikkek ebben a témában


célcsoportos állami beruházás

egységes fejlesztési cél megvalósítását szolgáló állami beruházás, elsősorban... Tovább

talajkonzisztencia

különböző nedvességtartalomnál tapasztalható fiz. állapotváltozás. Vizsgálatakor 100 g... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek kert Kertészet virág