Így legyen msés krizantémod - ezeket az aranyszabályokat érdemes betartanod!

hirdetes

A krizantém gondozása – ezeket az aranyszabályokat érdemes betartanod

TK, SFV
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A krizantémok rendívül változatosak tudnak lenni, szerencsére már a legtöbb kertben is megtalálhatóak – szinte teljesen kiléptek a „temetői virág” skatulyából. Amennyiben szeretnénk, ma már megtalálhatóak cserepes, kerti, esetleg vágott formában is. Mostani cikkünkben elmondjuk, mikre érdemes odafigyelned, amennyiben ültetése mellett döntesz! Ha ezeket az aranyszabályokat betartod, akkor biztos lehetsz abban, hogy virágaid pompás, egészséges növényekké fognak majd fejlődni!

Krizantém

A krizantém, másik nevén margitvirág az őszirózsafélék családjába, valamint a krizantém nemzetségbe tartozik. Megtalálható, mint már említettem több változatban is – az alacsonyabb, egyéves fajtákat cserépben éri meg nevelni, a náluk már sokkal terebélyesebb, félcserjés változatok pedig kerti dísznövénynek feleltethetőek meg, érdemesebb őket szabadföldbe elültetni. Gondozásával kapcsolatban nem fogsz különösebben akadályba ütközni, akár a kezdő kertészek is könnyedén boldogulhatnak vele, legyen szó akár egyéves, akár évelő változatukról. Amennyiben viszont pompás, egészséges növényeket szeretnél nevelni, egy-két dolgot érdemes betartanod.

hirdetes


Válassz megfelelő helyet számára


Magyarországon elsősorban az ősszel virágzó fajták terjedtek el, amik jellegzetes rövidnappalos növények – ennek jelentése, hogy csupán pár órányi napsütésre van szükségük virágzásukhoz. A túlzott napfényt, bár szeretik, ártalmas lehet fejlődésükre nézve, így amennyiben ültetésükben gondolkozol, mindenképpen félárnyékos területet biztosíts számukra.


Talaj szempontjából egyáltalán nem válogatósak – a talajtípusoknak sem kémhatásukra, sem szerkezetükre nem kell odafigyelned. Egy dolgot viszont érdemes észben tartanod, mégpedig, hogy annak jó vízáteresztő képessége legyen. Ugyanakkor, ha kertünk szélsőségesen homokos, akkor több gondozást fog majd igényelni növényünk – ebben az esetben rendszeresen és többet locsoljuk majd őket, illetve ültetésükkor igyekezzünk minél több virágföldet vagy szervestrágyát használni, ezáltal majd képes lesz a talaj jobban megtartani a növénynek biztosított vízmennyiséget. Ezzel szemben, ha viszont agyagos területeink a túlsúlyosak, akkor a krizantém öntözését fogjuk vissza.

hirdetes

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-06

5 Kihagyhatatlan magyar természeti csoda télre

A hideg hónapokban is érdemes felfedezni a természet varázslatait, és Magyarország bővelkedik olyan természeti csodákban és különlegességekben, amik télen is lenyűgözőek.

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-12-05

Műfenyő vagy vágott fenyő? – Ez egy teljes tévhit!

A Karácsonyfa-vásárlás kapcsán felmerülő dilemmát érintve Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet kutatója cáfolja a műfenyő környezetbarátságával kapcsolatos tévhiteket.

2023-12-05

Tudtad hogy ezekben a magyar fürdőkben gyulladáscsökkentő gyógyvízben lehet fürdeni?

Felfedezzük azokat a kivételes fürdőket, ahol nemcsak kellemesen pihenhetünk, de a gyulladáscsökkentő gyógyvíz áldásos hatásaival is gondoskodhatunk egészségünkről.

2023-11-30

A nagymamámtól tanultam ezt a leander teleltetési technikát – Mióta így csinálom minden nyáron ontja a virágot

A nagymama leander teleltetési technikája kiváló eredményekkel szolgál, és nemcsak a növények életében, hanem a családunk kertjének szépségében is látható.

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-30

Ezt a fűszert teszem télen az orchideára, hogy rengeteg virágja maradjon

Ebben a cikkben megismerhetjük, hogyan segíthet a fokhagymás oldat az orchideák virágzásának serkentésében, és hogyan válik ez a növény egyedülálló hasznosságú kertészeti eszközzé.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

károsító-előrejelzés

az előrejelzésnek az a formája, amely a gazdasági következményektől elvonatkoztatva a... Tovább

nyersrost

a takarmány ny.-tartalma a szénhidrátoknak az a része, amely híg savval és lúggal való... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek kert Kertészet virág