11.    Árpával érő körtefa

 


A kicsi, körte alakú, szalmasárga, vékony héjú, puha, száraz években kövecsesedésre hajlamos gyümöplcse június végén terem, tehát a legkorábban érő körte. Nem tűri jól a szárazságot, hazánkban mégis az Alföldön elterjedt.

 

 

 

12.    Bohusné körtefa

 


A szabályos körtéket augusztus elején termi. Citromsárga héjjal, fehér hússal, zamatosan vált az emberek kedvencévé. Jó termőképességű, termőhely iránt nem igényes.

 

 

 

13.    Arabitka körte

 


Az egyik legkorábban érő körte, bőtermő, itthon főként a Duna- Tisza közén terjedt el, termőhelyre igénytelen, ellenálló fajta, a meleget és a szárazságot is jól tűri, homokos és agyagos talajban is jól fejlődik, hűtve 1 hétig tárolható, ha akkor szedik le, amikor a zöld héja sárgulni kezd. Kicsi és kerekded a formája, leginkább egy citromra hasonlít.

 

 

 

14.    Ilonka körte

 


Augusztus vége fele érik, középnagy, vékony héjú, puha, sárgásfehér húsú, kiváló, fűszeres ízű gyümölcsöt. Jó házikerti fajta, 2-3 hétig tárolható.

 

 

 

15.    Nyári Kálmán körte

 


Az őshonos magyar körte augusztus második felében érik. Középnagy, viaszos héjú, puha és lédús gyümölcsöt. Leginkább fogyasztásra és befőzésre alkalmas.

 

 

16.    Nashi körtefa

 


A japánkörtefa augusztus második felében érik. Közepes méretű, aranybronz nashi körték, olvadó húsúak, lédúsak, és kissé savasak.

 

 

17.    Nijisseiki japánkörte

 


Augusztus végétől, sima, zöld színű termést hoz. Lédús, de nyomódásra érzékeny.

 

 

 

18.    Eldorado körtefa

 


Nagy, szabályos körtéket terem, teljes érésben szép sárga, és hasonlít a Vilmosra. Zamatosságban viszont nem olyan intenzív, de édes. Jól szállítható és hosszan eltartható.

 

 

 

19.    Dr. Guyot Gyula körte

 


Franciaország kedvelt fajtája, nagy, vagy igen nagy, megnyúlt, széles körte. Alapszíne sárga, héja vékony, olvadó fehér húsú, édes-savanykás ízű.

 

 

 

20.    Mirandino rosso körte

 


Már a neve is sejteti olasz származását, ami július végén terem. Kicsi és megnyúlt körte alakú. Sárga a héja és napra bepirosodik. Húsa fehér és lédús. Illatos, édeskés ízű.