Körömvirág ültetése és gondozása, tudnivalók a körömvirág gondozásával kapcsolatban

Körömvirág ültetése és gondozása- ez a különleges növény csodaszéppé varázsolja kerted

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Tudtad te, hogy a körömvirág a szerencsét és a boldogságot szimbolizálja? Könnyen ültethető, nem túl nagy igényű virág, ami csodaszép, és még gyógyhatása is van az orvosi körömvirágnak. Na ná, hogy a te kertedbe is kell!

Körömvirág ültetése és gondozása

Mit kell tudni a körömvirágról?

A körömvirág, a mexikói és indiai kultúrák egyik fő virága. Egy növény, amelyet először az aztékok termesztettek, ezeket a virágokat rendszeresen beleszőik olyan fesztiválokba, mint például a mexikói halottak napja, valamint az indiai Dussehra és Diwali. A narancssárga és sárga karotinoidokban gazdag iterációkhoz pedig a körömvirág természetes alternatívát jelent a szövetfestékkel és az ételfestékkel szemben. Miért ne díszítené a te kertedet is? És tudod mi a legjobb benne? Ezeket a fajokat hagyományosan zöldségek mellé szokásos ültetni, hiszen így kivéthetőek a levéltetvek, és más hasonló kártevők is.

Hogyan ültessünk körömvirágot magról?

Ha nem tudsz tavaszig várni, akkor a  körömvirág magokat beltérben is elültetheted, körülbelül hat-nyolc héttel az utolsó fagy időpontja előtt. Ehhez kezdésként vessük el a magokat egy tálcán vagy kis cserépben, amely enyhén megnedvesített szokásos virágfölddel van tele, majd fedjük le a magokat vékony vermikulitréteggel, majd az egész tálcát műanyaggal. A körömvirág magjainak ebben a szakaszban nincs szükségük napfényre, egyszerűen csak meleg helyre kell tenni őket, ültetés után négy-öt napon belül kihajt. Ezután már nem kell műanyag, de napi 4-5 órányi fény igen. Amikor a palántákon új levelek jelennek meg, ideje kiültetni körömvirágokat a szabadba.

Hogyan ültess körömvirágot?

Ha kifejlett növényekkel dolgozol, tehát megvásárlod ezeket, legalább két héttel az ültetés előtt készíts ágyat a körömvirágnak a kertben egy napos, tiszta helyen (ahol a víz gyorsan el tud folyni). A körömvirágok földbe helyezése előtti éjszakán ereszd át rajtuk a vizet, hogy az szabadon kifolyjon minden tartály alján, hidratálva minden növény lombozatát, szárát és gyökérrendszerét. Ezután áss lyukakat legalább 20-25 cm távolságra egymástól, és vedd ki a körömvirágot a tartályukból, és fejtsd ki a gyökereiket. Helyezd minden körömvirágot az ültetési lyukba, és tölts fel minden rést földdel, amíg el nem éred a szár tövét. Erősen nyomd meg a talajt a kezeddel, egyenletes felületet képezve a tetején. Végül öntözd 10 cm mélységig. A megtelepedés után a körömvirágok elszaporodnak, még akkor is, ha felügyelet nélkül hagyod őket, nincsen velük nagy gond.

Hogyan gondozd a körömvirágot?

A virágok bősége érdekében a legjobb, ha a körömvirágot teljes napfénybe ülteted, mérsékelt fényben nem lesz olyan sok virág rajta, pedig a körömvirág nagyon szép, üde. Kezdetben sok öntözést igényel, ahogyan száraz időszakokban is, azonban ha megtelepedik, akkor a körömvirág jobban tűri a szárazságot, de akkor is heti öntözés mellett virágzik a legjobban. A körömvirágnak nincs szüksége kiegészítő műtrágyára, hacsak nem rendkívül szegényes a talaj. Az elhasznált virágfejek virágzásuk utáni eltávolítása azt is lehetővé teszi, hogy a növény új virágokat hozzon az őszi szezonban. Azt is jó tudni, hogy a korai virágrügyek lemetszésével a körömvirág növénye kibokrosodik, ami buja fő virágzási időszakot eredményez. A körömvirágok jól reagálnak az átültetésre, és gyorsan új gyökereket hoznak létre a talajban.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-21

Virágzik a csodálatos lilaakác – Te tudod, mikor kell megmetszeni?

A lilaakác (Wisteria sinensis) metszése két fő időszakban történik az év folyamán, hogy segítsd a növényt a virágok és a növekedés optimális kifejlesztésében.

2024-04-18

Így ültesd a muskátlit az ablakba, hogy több virágot hozzon!

A muskátlik (Pelargonium) kedvelt növények az ablakokban, erkélyeken, és nem igényelnek túl sok speciális gondozást, de ezeket a tanácsokat tartsd be!

2024-04-22

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

Vessünk magot egyszerűbben, mint valaha! Mutatom a magvetés egyik könnyítését, a földkocka készítő csodás lehetőségét, használd te is bátran, segítek tippekkel!

2024-04-16

Kezdő kertészeknek is - 3 zöldség, ami garantáltan sikerül

Kertészkedni szeretnél, de nem tudod, hol kezd? Fedezd fel a 3 ideális zöldséget kezdőknek! Gyorsan növőek, ízletesek és minimális erőfeszítéssel termeszthetők.

2024-04-22

Miért sárgul az aloe vera? Íme a leggyakoribb okok

Miért sárgul az aloe vera? Mutatunk néhány lehetséges okot, valamint javasolt megoldás, amely segíthet helyreállítani a növény egészségét egy szempillantás alatt!

2024-01-03

Ennek az 5 népszerű növénynek a magját már januárban el kell vetned

Vannak növények, melyeknek magjait már most el kell vetni, hogy később élvezni tudjuk a virágot, vagy termést. Januárban ültetendő virágokat mutatunk.

2024-04-16

Csodaszép, egyszerűen gondozható: Így ültess margarétát!

A margaréta nem elég, hogy csodaszép, sokak legnagyobb kedvenc virága, számos néphiedelem kapcsolódik hozzá, gyógyhatása van. Nézd milyen egyszerű az ültetése!

2024-04-09

Egy növény, amibe azonnal beleszeretsz: A hibiszkusz szaporítása dugványozással

A hibiszkusz egy csodás virág, melynek szaporítása dugványozással nagyon egyszerű. Jöjjön a hibiszkusz szaporítása dugványozással lépésről lépésre, kövesd!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

alaptakarmány

az az adag, amelyet bizonyos állatcsoport minden egyede — termelésétől függetlenül... Tovább

Biatorbágy és Vidéke Állatvédõ Egyesület

Állatvédõ szervezet Egyesületünk közhasznú, nonprofit tevékenységet végez. Céljaink... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet kertfenntartás Talajművelés virág virágtermesztés