Körömvirág ültetése és gondozása, tudnivalók a körömvirág gondozásával kapcsolatban

hirdetes

Körömvirág ültetése és gondozása- ez a különleges növény csodaszéppé varázsolja kerted

VN
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Tudtad te, hogy a körömvirág a szerencsét és a boldogságot szimbolizálja? Könnyen ültethető, nem túl nagy igényű virág, ami csodaszép, és még gyógyhatása is van az orvosi körömvirágnak. Na ná, hogy a te kertedbe is kell!

Körömvirág ültetése és gondozása

Mit kell tudni a körömvirágról?

A körömvirág, a mexikói és indiai kultúrák egyik fő virága. Egy növény, amelyet először az aztékok termesztettek, ezeket a virágokat rendszeresen beleszőik olyan fesztiválokba, mint például a mexikói halottak napja, valamint az indiai Dussehra és Diwali. A narancssárga és sárga karotinoidokban gazdag iterációkhoz pedig a körömvirág természetes alternatívát jelent a szövetfestékkel és az ételfestékkel szemben. Miért ne díszítené a te kertedet is? És tudod mi a legjobb benne? Ezeket a fajokat hagyományosan zöldségek mellé szokásos ültetni, hiszen így kivéthetőek a levéltetvek, és más hasonló kártevők is.

Hogyan ültessünk körömvirágot magról?

Ha nem tudsz tavaszig várni, akkor a  körömvirág magokat beltérben is elültetheted, körülbelül hat-nyolc héttel az utolsó fagy időpontja előtt. Ehhez kezdésként vessük el a magokat egy tálcán vagy kis cserépben, amely enyhén megnedvesített szokásos virágfölddel van tele, majd fedjük le a magokat vékony vermikulitréteggel, majd az egész tálcát műanyaggal. A körömvirág magjainak ebben a szakaszban nincs szükségük napfényre, egyszerűen csak meleg helyre kell tenni őket, ültetés után négy-öt napon belül kihajt. Ezután már nem kell műanyag, de napi 4-5 órányi fény igen. Amikor a palántákon új levelek jelennek meg, ideje kiültetni körömvirágokat a szabadba.

hirdetes

Hogyan ültess körömvirágot?

Ha kifejlett növényekkel dolgozol, tehát megvásárlod ezeket, legalább két héttel az ültetés előtt készíts ágyat a körömvirágnak a kertben egy napos, tiszta helyen (ahol a víz gyorsan el tud folyni). A körömvirágok földbe helyezése előtti éjszakán ereszd át rajtuk a vizet, hogy az szabadon kifolyjon minden tartály alján, hidratálva minden növény lombozatát, szárát és gyökérrendszerét. Ezután áss lyukakat legalább 20-25 cm távolságra egymástól, és vedd ki a körömvirágot a tartályukból, és fejtsd ki a gyökereiket. Helyezd minden körömvirágot az ültetési lyukba, és tölts fel minden rést földdel, amíg el nem éred a szár tövét. Erősen nyomd meg a talajt a kezeddel, egyenletes felületet képezve a tetején. Végül öntözd 10 cm mélységig. A megtelepedés után a körömvirágok elszaporodnak, még akkor is, ha felügyelet nélkül hagyod őket, nincsen velük nagy gond.

hirdetes

Hogyan gondozd a körömvirágot?

A virágok bősége érdekében a legjobb, ha a körömvirágot teljes napfénybe ülteted, mérsékelt fényben nem lesz olyan sok virág rajta, pedig a körömvirág nagyon szép, üde. Kezdetben sok öntözést igényel, ahogyan száraz időszakokban is, azonban ha megtelepedik, akkor a körömvirág jobban tűri a szárazságot, de akkor is heti öntözés mellett virágzik a legjobban. A körömvirágnak nincs szüksége kiegészítő műtrágyára, hacsak nem rendkívül szegényes a talaj. Az elhasznált virágfejek virágzásuk utáni eltávolítása azt is lehetővé teszi, hogy a növény új virágokat hozzon az őszi szezonban. Azt is jó tudni, hogy a korai virágrügyek lemetszésével a körömvirág növénye kibokrosodik, ami buja fő virágzási időszakot eredményez. A körömvirágok jól reagálnak az átültetésre, és gyorsan új gyökereket hoznak létre a talajban.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-05-31

Levendulatermesztési hibák – a 6 legnagyobb elkerülendő hiba a kertészek szerint

Ebben a cikkben felsorolunk hat olyan gyakori hibát, amelyeket érdemes elkerülni a levendulatermesztés során, ahogy egy kertészeti szakértő javasolja.

2023-06-02

A zsálya pozitív hatásai, nem is hinnéd mennyi mindenre jó

A zsálya sokoldalú, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Mutatjuk is a zsálya pozitív hatásait az egészségre!

2023-05-02

5 lenyűgöző trópusi virág, amit te is elültethetsz

Különleges színek, különleges illatok, és még ennél is különlegesebb formák lepik el a kerted, otthonod, ha ezeket a csodaszép trópusi virágokat ülteted el.

2023-05-08

Filléres kerti csodaszer: Így locsolj élesztővel!

Egy valóságos kerti csodaszer az élesztő, ami nem is kerül sok-sok ezer forintba, sőt meglepően olcsó! Mutatjuk az élesztős locsolás egyszerű trükkjét.

2023-06-02

Ezzel az egyszerű trükkel sokáig szép marad az esküvői virág

A virágok egész nap és éjszaka frissen tartása nem lehetetlen küldetés, csupán ismerni kell a trükköt, amivel sokáig szép marad a vágott virág az esküvőkön!

2023-05-09

Így szabadulj meg a hangyáktól : ez a 6 házi praktika elriasztja a hangyákat

Mutatunk néhány természetes házi praktikát, amikkel könnyedén megszabadulhatsz a nemkívánatos kis hangyáktól: ecet, kávézacc, bors, fahéj, menta és citromlé.

2023-05-31

A tereprendezési sziklák tisztítása – egyszerű módszerek, hogy újra jól nézzen ki a sziklakert

A sziklakert sziklái könnyen bevonódhatnak mohával vagy szennyeződésekkel, aminek következtében elveszítik eredeti megjelenésüket, viszont egyszerű tisztítani!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

daganat (tumor, blasztóma, blastoma, neoplazma. neoplasma)

a szervezet szöveteiben a normálistól alaktani és működési szempontból tobbé-kevésbé... Tovább

Albatre (EGH 319 RM)

Napraforgó Cél: olajipari Leírás:Széles háromszögtõl a kihegyesedõig alakúak levelei,... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet kertfenntartás Talajművelés virág virágtermesztés