Így legyél te is környezetbarát kertész: használd fel az otthoni kiürült dobozokat, műanyagokat a kerti magvetéshez!

hirdetes

Így hasznosítsd fel a háztartási cikkeket a kertedben

NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Ha viszket a kezed már, hogy bepiszkolhasd és dolgozhass vele a kertedben, de kevés kertészeti kelléked van kéznél, nézz körül a házban és az udvaron. Sok olyan elemet találhatsz, amelyet újra felhasználhatsz arra, amire szüksége van. Íme néhány olcsó tipp és trükk, ami ráadásul környezetbarát is!

Újrahasznosítás a kertben

Műanyag dobozok a magvaknak

Gyűjtsd össze a joghurtos, vajas dobozokat a magvak berakásához. A műanyag dobozok, amelyekbe zöldek kerülnek, nagyszerű edények a magok kiindulásához. A gombás dobozok, muffintartók, epertartók és egyéb műanyag edények mindaddig jól működnek, amíg van hely legalább 5 cm talajmentes virágföldes keveréknek (műtrágya nélkül, az megégetheti a palántákat). Feltétlenül tisztítsd meg, majd szúrj ki néhány vízelvezető lyukat az aljára, mielőtt hozzáadod a virágföldes keverékét.
A tojásos dobozok is egy ideig használhatók, de kicsik, ezért állj készen arra, hogy a palántákat nagyobb tartályokba helyezd, amikor több hely kell. Csak győződj meg róla, ha több növényfajtát indítasz el, hogy mindegyiknek azonos hő- és fényigénye legyen, és körülbelül ugyanannyi idő kelljen a csírázáshoz.

Permetezőpalackok, fűszeres üvegek újrahasznosítása 

Ha a magok aprók, használj egy régi permetezőpalackot, hogy óvatosan permetezd be a talajt, hogy megakadályozd azok elmozdulását. Szeretem a régi fűszeres felül lyukacsos üvegeket, mert lehetővé teszik, hogy a vizet közvetlenül az újonnan kikelt palánták tövébe irányítsam.

hirdetes

WC-papír tekercsek mini növénycserépként

Ha a palántáidnak 2-4 valódi levele van, és elég nagyok ahhoz, hogy megbirkózzanak már a nagyobb hellyel, ültessük őket nagyobb cserepekbe, vagy ültessük át a földbe, ha az már elég meleg. A joghurtos edények, műanyag poharak és még a kettévágott WC-papír tekercsek is használhatók különálló növénycserépként. 

Kis üvegházak készítése és zsákok felhasználása

Üvegház esetén PVC-csőből vagy nagy teherbírású huzalból készült karikákat ragassz a talajba, és fedd le átlátszó műanyaggal.
Ha kifogytál a tárolóedényekből, de vannak földes zsákjaid, csak fektesd őket a legnaposabb helyre, szúrj ki néhány lyukat az aljába a vízelvezetéshez, vágj réseket a tetején, és ültess közvetlenül a zsákba.

hirdetes
 

Gyors tippek a környezetbarát kertészkedéshez

-    Készíts melegágyat széna- vagy szalmabálákból, amelyeket egy régi viharablakkal borítasz be. 
-    A fa tüzeléséből származó hamu felhasználható mész helyett a talaj pH-értékének növelésére.  
-    A levágott fű és a felaprított levelek kiváló talajtakarót képeznek a kerti ágyásokhoz. 
-    Gyűjts vizet esőhordóba, hogy ellensúlyozd a vízköltségeket. Egy éve készítettünk műanyag szemetes hordóból esőgyűjtőt, melynek az aljába található felszerelt csap megkönnyítette a tömlő csatlakoztatását.
-    Feltétlenül termesszen néhány nyílt beporzású növényt a hibridekkel szemben (ellenőrizd a csomagolást!), és tarts meg néhány magot a legjobbakból, hogy jövőre növekedhessenek. A babot, a borsót, a burgonyát, a tököt, a kaprot, a paprikát és a paradicsommagot könnyű megmenteni. Azt tapasztaljuk, hogy jobban csíráznak, mint a boltiak.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hipotóniás oldat (hipoozmotikus oldat)

olyan oldat, amelynek ozmózisos nyomása egy másik oldat ozmózisos nyomásához viszonyítva... Tovább

egyedkiválogatás

az anyatövek elkülönítése a populációból, bizonyos tulajdonságok alapján. Utódaikat... Tovább

Tovább a lexikonra
Környezetvédelem