A kőrakások veszélyei

hirdetes

Te is szoktál kőrakást emelni? SOHA TÖBBÉ NE TEDD!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

Az egész világon és Magyarországon is találkozhatunk egyre többször erdőkben, patakpartokon, hegyoldalakban és még műemlékeken is az emberek által készített jópofának tűnő kőhalmokkal. Azonban arra senki nem gondol, hogy ez az ártatlannak vélt kis játék hatalmas gondokat is okozhat! 

A kőrakásoknak számtalan veszélye van

A kőrakás eredete

Sajnos egyre nagyobb divatnak örvend a kövek egymásra pakolása, szinte mindenhol lehet találkozni ilyen építménnyel. Korábban ez nem így volt, a kőrakásoknak még jelentéssel bírtak. Hagyományos funkciójuk az volt, hogy rossz látási viszonyok között, illetve olyan helyen is mutassák az utat, ahol nem látható jelzés. Ezek a kőrakások nagyon fontosan voltak ott, ahol nem volt jelzett turistaút. Érdekesség, hogy az Alpokban és a Pireneusokban a kőrakások mind a mai napig az egyetlen útjelzőnek számítanak sok helyen. A hangulatos kis kőrakások egyébként sokak számára a buddhizmus nyugalmát jelentik, de a világ számos pontján emelnek ilyen építményt valamilyen kultikus vagy gyakorlatias céllal. 

A kőrakások kultikus ereje

A kőrakásoknak régiónként eltérő kultikus szerepük van, de az igaz, hogy leginkább a távol-keleti kultúrához kapcsolhatók, itt találkozhatunk velük a legtöbbször kertekben illetve szentélyek környezetében. Ezek a kőrakások sírokat is jelölhetnek, ugyanakkor legendák is fűződhetnek hozzájuk. A köveknek sokak szerint mágikus erejük van, érdekesség, hogy az Amerikai Egyesült Államokban a kövek spirituális ereje miatt kurzusokat, és kőrakó bajnokságokat is rendeznek. Manapság nem csak az Egyesült Államokban, hanem a világ összes pontján úgy gondolják az emberek, hogy a kőrakásoknak mélyebb jelentésük van, a veszély pedig pont ebben rejlik…

hirdetes

Ne emelj kőrakásokat! 

A világon nagyon sok helyen okoznak gondot a százával, vagy ezrével épített kőrakások, ennek pedig több oka is van. Az építők nem kímélnek semmit, sok ezeréves, kiemelt történelmi-régészeti jelentőségű helyszínekről is képesek elvenni a szükséges köveket. Norvégiában például az évszázados rénszarvastenyészet falaiból építettek kőrakásokat az emberek. A másik ok az, hogy félrevezetjük azokat a túrázókat, akik még a mai nap is alkalmazzák a kőrakásokat tájékozódásra. 

hirdetes

A harmadik érv a kőrakás ellen pedig az, hogy a legtöbb helyen ezek a kövek rengeteg állatnak és növénynek ad védelmet. Egyes élőlényeknek az életterét rombolhatjuk szét azzal, hogy a köveket elmozdítjuk a helyükről. A kőrakásoknak eszméletlen nagy természetromboló hatása van, amire szinte senki sem gondol. A kövek között gyíkok, pókok, rovarok élnek, a patakok partjain rákok, halivadékok, szitakötőlárvák, ebihalak és számtalan más állat lel védelemre a kövek által, őket veszélyeztetitek, ha kőrakásokat építettek. Mérlegeljetek egy kicsit, valóban megéri? 

Szoktál építeni ilyen kőrakásokat?

    

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-05-26

Amire senki sem gondol – Sokat ártunk a környezetnek a ház körüli gyeppel!

A gyep káros hatásaira szinte senki sem gondol, pedig ha hiszitek, ha nem, rendkívül káros lehet környezetünkre a szépen művelt gyep, tudjátok meg Ti is, miért.

2020-06-05

Tudtad, hogy a parlament betiltotta az égetést egész Magyarországon?

Avarégetés betiltása, végre valahára betiltották az avarégetést Magyarország egész területén. Cikkünkben elmondjuk, mikortól lesz tilos Magyarországon az avarégetés.

2020-12-07

Mégsem változik semmi – Továbbra is lehet égetni a kerti hulladékot…

A nyáron arról írtunk, hogy döntött a parlament, végre betiltják az avarégetést az egész ország területén. A rendkívül káros égetés januártól szűnt volna meg, most viszont úgy néz ki, mégsem lesz vége a környezetszennyezések…

2020-10-14

Használd a természet erejét - Az esővízgyűjtés művészete

Víz hiányában a növényeink illetve gyepünk hamar száradásnak indul, és lehet, hogy mikor eljutnánk oda, hogy orvosoljuk azt már késő. Így folyamatosan kell biztosítanunk a megfelelő mennyiségű vizet növényünk és gyepünk számára.

2021-01-18

Mit esznek a madarakat télen (és hogyan segíthetsz nekik)?

A madaraknak télen is élelemre van szükségük, hogy átvészelhessék a fagyos időket. Nézd meg, hogy mit esznek ilyenkor, és hogy hogyan segíthetsz nekik!

2020-06-27

Erdők-mezők gyümölcsei - Az erdei és az indiai szamóca bemutatása

Az erdei szamóca és az indiai szamóca megtalálhatók az erdőkben és a mezőkben, az emberek többsége mégsem ismeri őket annyira. Mostani cikkemben mindent elmondok erről a két szamócafajtáról!

További cikkek ebben a témában


B3-vitamin-hiány (nikotinsavamid-hiány)

a viszonylag nagyobb nikotinsavamid-igényű fiatal ludakban angolkórhoz hasonló csontfejl.... Tovább

kalitka

a ->felületi öntözésnél, elsősorban a rizs ->árasztó öntözésénél az a legkisebb,... Tovább

Tovább a lexikonra
Környezetgazdálkodás Környezetvédelem