A kőrakások veszélyei

hirdetes

Te is szoktál kőrakást emelni? SOHA TÖBBÉ NE TEDD!

Szélesi Ferenc
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az egész világon és Magyarországon is találkozhatunk egyre többször erdőkben, patakpartokon, hegyoldalakban és még műemlékeken is az emberek által készített jópofának tűnő kőhalmokkal. Azonban arra senki nem gondol, hogy ez az ártatlannak vélt kis játék hatalmas gondokat is okozhat! 

A kőrakásoknak számtalan veszélye van

A kőrakás eredete

Sajnos egyre nagyobb divatnak örvend a kövek egymásra pakolása, szinte mindenhol lehet találkozni ilyen építménnyel. Korábban ez nem így volt, a kőrakásoknak még jelentéssel bírtak. Hagyományos funkciójuk az volt, hogy rossz látási viszonyok között, illetve olyan helyen is mutassák az utat, ahol nem látható jelzés. Ezek a kőrakások nagyon fontosan voltak ott, ahol nem volt jelzett turistaút. Érdekesség, hogy az Alpokban és a Pireneusokban a kőrakások mind a mai napig az egyetlen útjelzőnek számítanak sok helyen. A hangulatos kis kőrakások egyébként sokak számára a buddhizmus nyugalmát jelentik, de a világ számos pontján emelnek ilyen építményt valamilyen kultikus vagy gyakorlatias céllal. 

A kőrakások kultikus ereje

A kőrakásoknak régiónként eltérő kultikus szerepük van, de az igaz, hogy leginkább a távol-keleti kultúrához kapcsolhatók, itt találkozhatunk velük a legtöbbször kertekben illetve szentélyek környezetében. Ezek a kőrakások sírokat is jelölhetnek, ugyanakkor legendák is fűződhetnek hozzájuk. A köveknek sokak szerint mágikus erejük van, érdekesség, hogy az Amerikai Egyesült Államokban a kövek spirituális ereje miatt kurzusokat, és kőrakó bajnokságokat is rendeznek. Manapság nem csak az Egyesült Államokban, hanem a világ összes pontján úgy gondolják az emberek, hogy a kőrakásoknak mélyebb jelentésük van, a veszély pedig pont ebben rejlik…

hirdetes

Ne emelj kőrakásokat! 

A világon nagyon sok helyen okoznak gondot a százával, vagy ezrével épített kőrakások, ennek pedig több oka is van. Az építők nem kímélnek semmit, sok ezeréves, kiemelt történelmi-régészeti jelentőségű helyszínekről is képesek elvenni a szükséges köveket. Norvégiában például az évszázados rénszarvastenyészet falaiból építettek kőrakásokat az emberek. A másik ok az, hogy félrevezetjük azokat a túrázókat, akik még a mai nap is alkalmazzák a kőrakásokat tájékozódásra. 

hirdetes

A harmadik érv a kőrakás ellen pedig az, hogy a legtöbb helyen ezek a kövek rengeteg állatnak és növénynek ad védelmet. Egyes élőlényeknek az életterét rombolhatjuk szét azzal, hogy a köveket elmozdítjuk a helyükről. A kőrakásoknak eszméletlen nagy természetromboló hatása van, amire szinte senki sem gondol. A kövek között gyíkok, pókok, rovarok élnek, a patakok partjain rákok, halivadékok, szitakötőlárvák, ebihalak és számtalan más állat lel védelemre a kövek által, őket veszélyeztetitek, ha kőrakásokat építettek. Mérlegeljetek egy kicsit, valóban megéri? 

Szoktál építeni ilyen kőrakásokat?

    

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-11-25

Így illatosíthatod otthonodat egyszerűen a fenyő tűleveleinek kifőzésével

Ha meg akarod tölteni otthonodat a fenyő gazdag illatával, egyszerűen forralj fenyőtűt vízben a tűzhely tetején. Mutatjuk hogyan! nemcsak ünnepi illat!

2022-12-24

2023-as trendek a kertészetben: ezekre összpontosítsunk!

2023-ban a kertészeti trendek is sokkal személyesebbek lesznek: a befelé figyelés és az öngondoskodás még fontosabbá válik: de hogy ez fog kinézni a kertészkedés szempontjából? A cikkben kiderül!

2022-11-29

Legyünk zöldebbek!- 5 egyszerű tipp egy fenntartható konferencia megrendezéséhez

Hogyan lehet egy rendezvény környezetbarát? Olyan tippeket hoztunk –főleg céges számára-, amik segítenek fenntarthatóbbá tennie egy nagyszabású konferenciát!

2022-11-16

Nem gondolnád mennyi mindenre jó: 5 módszer a tobozok kerti felhasználására

A fenyőtobozok igazi kincset jelentenek a kertészek számára, ráadásul ingyen vannak. Mutatunk 5 nagyon jó módszert a fenyőtobozok hasznosítására a kertben.

2022-11-18

Így végezz talajtesztet befőttesüveggel- a hatékony, gyors, és olcsó megoldás

Ehhez a módszerhez semmi másra nem lesz szükséged, mint egy befőttesüvegre. Mr mutatjuk is hogyan végezd el a talajtesztet, és elemezd az eredményeket!

2023-01-23

Kell párásítani az orchideákat, jót tesz neki a permetezés?

Az orchideák a természetben meleg és párás körülmények között nőnek. De jó ötlet az orchideák párásítása, vagy többet ártasz, mint használsz? Mi a jó megoldás?

2023-01-23

Bakteriális levélfoltok- egy gyakori növényprobléma és a megoldás ellene

A szobanövények bakteriális levél foltossági problémái súlyosak lehetnek, és típustól függően a növény pusztulásához vezethetnek. Mit tehetünk ellene?

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

A halál

a szervezet életének végleges megszűnése. Egyetlen élőlény sem kerülheti el, akkor is... Tovább

ragadozók (Carnivora)

az —>emlősök osztályába tartozó rend. Alakjuk, testnagyságuk változó. Fogazatuk... Tovább

Tovább a lexikonra
Környezetgazdálkodás Környezetvédelem