A kőrakások veszélyei

hirdetes

Te is szoktál kőrakást emelni? SOHA TÖBBÉ NE TEDD!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

Az egész világon és Magyarországon is találkozhatunk egyre többször erdőkben, patakpartokon, hegyoldalakban és még műemlékeken is az emberek által készített jópofának tűnő kőhalmokkal. Azonban arra senki nem gondol, hogy ez az ártatlannak vélt kis játék hatalmas gondokat is okozhat! 

A kőrakásoknak számtalan veszélye van

A kőrakás eredete

Sajnos egyre nagyobb divatnak örvend a kövek egymásra pakolása, szinte mindenhol lehet találkozni ilyen építménnyel. Korábban ez nem így volt, a kőrakásoknak még jelentéssel bírtak. Hagyományos funkciójuk az volt, hogy rossz látási viszonyok között, illetve olyan helyen is mutassák az utat, ahol nem látható jelzés. Ezek a kőrakások nagyon fontosan voltak ott, ahol nem volt jelzett turistaút. Érdekesség, hogy az Alpokban és a Pireneusokban a kőrakások mind a mai napig az egyetlen útjelzőnek számítanak sok helyen. A hangulatos kis kőrakások egyébként sokak számára a buddhizmus nyugalmát jelentik, de a világ számos pontján emelnek ilyen építményt valamilyen kultikus vagy gyakorlatias céllal. 

A kőrakások kultikus ereje

A kőrakásoknak régiónként eltérő kultikus szerepük van, de az igaz, hogy leginkább a távol-keleti kultúrához kapcsolhatók, itt találkozhatunk velük a legtöbbször kertekben illetve szentélyek környezetében. Ezek a kőrakások sírokat is jelölhetnek, ugyanakkor legendák is fűződhetnek hozzájuk. A köveknek sokak szerint mágikus erejük van, érdekesség, hogy az Amerikai Egyesült Államokban a kövek spirituális ereje miatt kurzusokat, és kőrakó bajnokságokat is rendeznek. Manapság nem csak az Egyesült Államokban, hanem a világ összes pontján úgy gondolják az emberek, hogy a kőrakásoknak mélyebb jelentésük van, a veszély pedig pont ebben rejlik…

hirdetes

Ne emelj kőrakásokat! 

A világon nagyon sok helyen okoznak gondot a százával, vagy ezrével épített kőrakások, ennek pedig több oka is van. Az építők nem kímélnek semmit, sok ezeréves, kiemelt történelmi-régészeti jelentőségű helyszínekről is képesek elvenni a szükséges köveket. Norvégiában például az évszázados rénszarvastenyészet falaiból építettek kőrakásokat az emberek. A másik ok az, hogy félrevezetjük azokat a túrázókat, akik még a mai nap is alkalmazzák a kőrakásokat tájékozódásra. 

hirdetes

A harmadik érv a kőrakás ellen pedig az, hogy a legtöbb helyen ezek a kövek rengeteg állatnak és növénynek ad védelmet. Egyes élőlényeknek az életterét rombolhatjuk szét azzal, hogy a köveket elmozdítjuk a helyükről. A kőrakásoknak eszméletlen nagy természetromboló hatása van, amire szinte senki sem gondol. A kövek között gyíkok, pókok, rovarok élnek, a patakok partjain rákok, halivadékok, szitakötőlárvák, ebihalak és számtalan más állat lel védelemre a kövek által, őket veszélyeztetitek, ha kőrakásokat építettek. Mérlegeljetek egy kicsit, valóban megéri? 

Szoktál építeni ilyen kőrakásokat?

    

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-06-30

Legyen Neked is gyönyörű beporzó-kerted!

Szeretnél gyönyörű lepkéket és egyéb hasznos rovarokat csalogatni a kertedbe? Hozz létre beporzókertet őshonos növényekből és teremts otthont a beporzóknak!

2022-06-20

Így tartsd távol a kertedtől a hernyókat!

Te is szeretnél megszabadulni a zöldségeidet megdézsmáló kis kártevőktől? Mutatjuk, hogyan tehetsz ellenük kíméletes módszerekkel! Cikkünkben segítünk!

2022-06-07

Ezekkel az olcsó módszerekkel tudod elűzni a csigákat!

Nem feltétlen kell drága vegyszereket alkalmaznunk a csigák és a kártevők elűzésére, ezekkel az olcsó és természetes praktikákkal elérhetjük a célunkat.

2022-07-04

Ismerd meg a különleges Hegyestűt

Ha Balatonon a Káli-medencénél jártok, érdemes elmenni és a Hegyestűhöz, ami egy vulkán volt régen, ma pedig egy igazi különlegességnek számít. A kilátás a hegyről páratlan!

2020-12-07

Mégsem változik semmi – Továbbra is lehet égetni a kerti hulladékot…

A nyáron arról írtunk, hogy döntött a parlament, végre betiltják az avarégetést az egész ország területén. A rendkívül káros égetés januártól szűnt volna meg, most viszont úgy néz ki, mégsem lesz vége a környezetszennyezések…

2022-04-11

Amerika legújabb dobása: Ezzel forradalmasíthatják a növénytermesztést!

Az Amerikában és Kanadában működő a Growmark és a Solinftec együttműködési megállapodást írtak alá. Ezzel a dobással forradalmasítják a növénytermesztést!

2022-03-03

Tavaszi kertészkedés – dughagyma ültetése

Nem tudod hogyan állj neki a hagyma termesztésének? A hagyma ültetés nem egy bonyolult kertészeti feladat, kezdőként is bevállalhatjuk! Mutatjuk hogyan!

További cikkek ebben a témában


anya

a ->méhcsaládban az egyetlen, tökéletesen fejlett nőnemű egyed. A munkásméhektől... Tovább

halakra veszélyes növényvédő szerek

a —>növényvédő szereket négy halveszélyességi csoportba sorolják: halakra kifejezetten... Tovább

Tovább a lexikonra
Környezetgazdálkodás Környezetvédelem