Hogyan érdemes kerted felkészíteni a tavaszra

hirdetes

Hogyan készítsd fel konyhakerted a tavaszra

TK

A tavasz érkeztével már szebb az időjárás, illetve mindenkinek megjön a kedve a kertészkedéshez. Ez az az időszak, ami tökéletes, hogy konyhakerteddel és zöldségeiddel foglalkozz.

Konyhakert tavaszra

 A talaj előkészítése a konyhakertben


Annak termékennyé tétele


A tavasz elején vigyen a talajba részben talajtakarót, vagy az őszről megmaradt zöldkomposztot. Próbáld meg elkerülni a szervesanyagtöbbletet. Amennyiben az ősszel tett eljárások elmaradtak, lassú kioldású speciális műtrágyával termékenyítheted meg a földed. 


Viszont figyelj oda, ugyanis néhány zöldségnek erre nem lesz szüksége, mint például a hüvelyeseknek (borsónak, babnak), ugyanis ők fel tudják szívni a nitrogént a levegőből. Ugyanígy, a hagymáknál - ők kevésbé hajlamosak a rothadásra, amennyiben szegény talajba vannak ültetve. 


Tudtad? Vannak növények melyekre viszont nagyon figyelni kell milyen műtrágyát használunk, például, amik sokkal gazdagabbak káliumban, azok a paradicsomnak kedveznek, vannak, amik nitrogént tartalmaznak többet, illetve a csalán trágyák, melyek a levelesek fejlődésében segíthetnek. A gyökér zöldségek növekedését a foszforban gazdag darabok serkentik.


Tél utána gyomlálás


Ha kerted egész télen csupasz volt, akkor a gyomnövények biztosan remekül fejlődnek benne.


-    Az egyéves gyomokat kapával távolítsd el, vág le.
-    Az évelőknél figyelj, hogy az eltávolításuk gyökerestől történjen meg, így nem fognak újra fejlődni. 

hirdetes
-    Ezután egy fóliával vagy műanyaggal borítsd be a területet a vetésig, így biztosítva, hogy ne jelenjenek meg ismét ezen növények.
-    A vetés előtt gereblyézd át kerted, így kapva egy tökéletes „ágyat” majd a magoknak.
-    Egy fekete fólia segíthet hamarabb felmelegíteni a talajt, így már pár hét múlva elvetheted tavaszi növényeidet.


A zöldségtermesztés kezdete


A megfelelő zöldségek kiválasztása


Igyekezz olyan növényeket választani, melyeket az egész család szeret. Ezek lehetnek régebbi, újabb, ismertebb darabok, vagy amiket a boltban már kevésbé találsz meg. A lényeg, hogy úgy válassz, hogy tisztában legyél szükségleteikkel, illetve betegségeikkel, így is már könnyebbé téve gondozásukat – és persze, így a termés is sokkal jobb lesz.


Gondozásuk


Tavasz elején, még vannak zöldségek, melyeket érdemesebb bent elvetnünk. Ezek azok, melyeknek hosszabb időn keresztül van szükségük a meleg, kellemesebb időjárásra – például a padlizsán, paradicsom, paprika.

hirdetes


-    Vesd őket egy kisebb cserépbe, a nekik megfelelő talajba.
-    Mindnek legyen saját „otthona”, amennyiben a növény 8 – 10 cm-re is megnőhet.
-    Mielőtt kertedbe ültetnéd őket át, érdemes egy napot a kinti levegőn töltetniük az átköltözésük hetén.


Ez ugyanakkor már annak is időszaka is, amikor a konyhakertben is elkezdheted a növények gondozását. 


-    Részesítsd előnyben az egy sorba való vetést. Így egyszerűbb lesz majd a gyomtalanítás, illetve az is, hogy majd megvédd őket, amennyiben véletlenül még a jövőben visszaköszönne a fagyos időjárás.
-    A vetést, illetve az átültetést követően bőséggel öntözzük meg növényeinket, hogy mélyen gyökerezzenek majd be. Ahelyett, hogy naponta, és időszakosan öntöznél, igyekezz ezt úgy csinálni, hogy a talaj minél mélyebbre képes legyen magába szívni a folyadékot.
-    Ilyenkor a kertészkedés többnyire a locsolásból, a gyomtalanításból és a kapálásból áll. Hogy mennyiszer kell majd ezeket csinálnod, a kertedben lévő talaj elárulja. 
-    Gondolj arra is, hogy akár a tavaszi esővizet is összegyűjtheted bizonyos tárolókban, így könnyítve az öntözést.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

2022-07-04

Júliusi trükkök a mennyei paradicsom termésért

Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez júliusban, hogy igazán mennyei legyen a termés? Mutatjuk júliusi paradicsom termelés tippjeinket

2022-07-04

9 gyorsan növekvő kúszó növény, amikkel árnyékot varázsolhatsz a kertbe vagy a teraszra

A nyári melegben próbáljuk hűvösen tartani a lakást, azonban ahhoz elengedhetetlen, hogy a házkörnyékét is lehűtsük valamelyest. Árnyékot adó kúszónövények.

2022-06-30

Legyen Neked is gyönyörű beporzó-kerted!

Szeretnél gyönyörű lepkéket és egyéb hasznos rovarokat csalogatni a kertedbe? Hozz létre beporzókertet őshonos növényekből és teremts otthont a beporzóknak!

2022-07-04

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

Mennyi vízre van szüksége a házikertünknek? Mennyi kell, amikor eső is van és mennyi, amikor az nincs? Mostani cikkünkben segítünk, hogy Te is ki tudd számolni!

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-07-04

Amit jó ha tudunk a fekete áfonyáról

Nagyon sokan szeretjük az áfonyát, akár nasiként, vagy desszertként, főleg így nyáron. Cikkünkben most elolvashatja milyen desszertet készíthet belőle és miért is jó az áfonya.

További cikkek ebben a témában


19/2007. (III. 29.) FVM rendelet

a Magyar Élelmiszerkönyv közösségi elõírások átvételét megvalósító kötelezõ... Tovább

Permetezés

Permetezés. A legáltalánosabban elterjedt védekezési módszer. Lényege az, hogy különböző... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet