Hogyan érdemes kerted felkészíteni a tavaszra

hirdetes

Hogyan készítsd fel konyhakerted a tavaszra

TK

A tavasz érkeztével már szebb az időjárás, illetve mindenkinek megjön a kedve a kertészkedéshez. Ez az az időszak, ami tökéletes, hogy konyhakerteddel és zöldségeiddel foglalkozz.

Konyhakert tavaszra

 A talaj előkészítése a konyhakertben


Annak termékennyé tétele


A tavasz elején vigyen a talajba részben talajtakarót, vagy az őszről megmaradt zöldkomposztot. Próbáld meg elkerülni a szervesanyagtöbbletet. Amennyiben az ősszel tett eljárások elmaradtak, lassú kioldású speciális műtrágyával termékenyítheted meg a földed. 


Viszont figyelj oda, ugyanis néhány zöldségnek erre nem lesz szüksége, mint például a hüvelyeseknek (borsónak, babnak), ugyanis ők fel tudják szívni a nitrogént a levegőből. Ugyanígy, a hagymáknál - ők kevésbé hajlamosak a rothadásra, amennyiben szegény talajba vannak ültetve. 


Tudtad? Vannak növények melyekre viszont nagyon figyelni kell milyen műtrágyát használunk, például, amik sokkal gazdagabbak káliumban, azok a paradicsomnak kedveznek, vannak, amik nitrogént tartalmaznak többet, illetve a csalán trágyák, melyek a levelesek fejlődésében segíthetnek. A gyökér zöldségek növekedését a foszforban gazdag darabok serkentik.


Tél utána gyomlálás


Ha kerted egész télen csupasz volt, akkor a gyomnövények biztosan remekül fejlődnek benne.


-    Az egyéves gyomokat kapával távolítsd el, vág le.
-    Az évelőknél figyelj, hogy az eltávolításuk gyökerestől történjen meg, így nem fognak újra fejlődni. 

hirdetes
-    Ezután egy fóliával vagy műanyaggal borítsd be a területet a vetésig, így biztosítva, hogy ne jelenjenek meg ismét ezen növények.
-    A vetés előtt gereblyézd át kerted, így kapva egy tökéletes „ágyat” majd a magoknak.
-    Egy fekete fólia segíthet hamarabb felmelegíteni a talajt, így már pár hét múlva elvetheted tavaszi növényeidet.


A zöldségtermesztés kezdete


A megfelelő zöldségek kiválasztása


Igyekezz olyan növényeket választani, melyeket az egész család szeret. Ezek lehetnek régebbi, újabb, ismertebb darabok, vagy amiket a boltban már kevésbé találsz meg. A lényeg, hogy úgy válassz, hogy tisztában legyél szükségleteikkel, illetve betegségeikkel, így is már könnyebbé téve gondozásukat – és persze, így a termés is sokkal jobb lesz.


Gondozásuk


Tavasz elején, még vannak zöldségek, melyeket érdemesebb bent elvetnünk. Ezek azok, melyeknek hosszabb időn keresztül van szükségük a meleg, kellemesebb időjárásra – például a padlizsán, paradicsom, paprika.

hirdetes


-    Vesd őket egy kisebb cserépbe, a nekik megfelelő talajba.
-    Mindnek legyen saját „otthona”, amennyiben a növény 8 – 10 cm-re is megnőhet.
-    Mielőtt kertedbe ültetnéd őket át, érdemes egy napot a kinti levegőn töltetniük az átköltözésük hetén.


Ez ugyanakkor már annak is időszaka is, amikor a konyhakertben is elkezdheted a növények gondozását. 


-    Részesítsd előnyben az egy sorba való vetést. Így egyszerűbb lesz majd a gyomtalanítás, illetve az is, hogy majd megvédd őket, amennyiben véletlenül még a jövőben visszaköszönne a fagyos időjárás.
-    A vetést, illetve az átültetést követően bőséggel öntözzük meg növényeinket, hogy mélyen gyökerezzenek majd be. Ahelyett, hogy naponta, és időszakosan öntöznél, igyekezz ezt úgy csinálni, hogy a talaj minél mélyebbre képes legyen magába szívni a folyadékot.
-    Ilyenkor a kertészkedés többnyire a locsolásból, a gyomtalanításból és a kapálásból áll. Hogy mennyiszer kell majd ezeket csinálnod, a kertedben lévő talaj elárulja. 
-    Gondolj arra is, hogy akár a tavaszi esővizet is összegyűjtheted bizonyos tárolókban, így könnyítve az öntözést.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-06-22

Figyelj oda a locsolásra – szuper ötletek a nyári öntözéshez

A nyár beköszöntével növényeinknek nagyobb szüksége lesz a számukra megfelelő vízmennyiségre. Most szuper ötleteket mutatunk, hogyan öntözd növényeidet!

2021-06-19

A krizantém gondozása – ezeket az aranyszabályokat érdemes betartanod

Szeretnél Te is meseszép krizantémot kertedben? Mostani cikkünkbe elmondjuk a krizantém nevelés aranyszabályait, ezeket Neked is érdemes betartanod!

2021-06-21

Szuper füzények – ismerd meg Te is ezt a két elterjedt fajt

A füzény megközelítőleg 30 – 35 fajt tudhat magáénak – ezek közül a legtöbb fűféle, nem csak egyévesek, de évelő növények is. Ismerj meg most Te is kettőt!

2021-06-14

Bemutatkozik a sétányrózsa – ismerjétek meg Ti is a pillangók kedvencét

A sétányrózsa a pillangók és a méhek egyik kedvenc virága. Neve rendkívül beszédes, ugyanis megfelelő gondozással gyorsan képes terjedni. Ismerjétek meg Ti is!

2021-06-16

Virágok a nyárra – ez az 5 növény jól tűri a szárazságot

Virágok a nyárra, avagy nyári virágok – olyan növények tartoznak elsősorban közéjük, akik rendkívül jól tűrik a forróságot, illetve a szárazságot.

2021-06-18

A fákat körülölelő növény – ismerd meg a kerti sarkantyúkát

A kerti sarkantyúka népszerű gyógynövény, mely piros vagy narancssárgás szépségével könnyedén körülöleli a fákat, növényeket. Most ismerd meg őt Te is!

2021-06-20

A népszerű nyári évelő – bemutatkozik a léggömbvirág

A léggömbvirág kedvelt évelő növény, hazánkban hívják még hírharangnak, valamint ballonnövénynek is. Remek dísze lehet kertednek, ismerd meg Te is!

További cikkek ebben a témában


gyapjú sűrűsége

a bundában levő gyapjú mennyisége a szálak hosszúságán és finomságán kívül... Tovább

méhek betelelése

a méhész tél beállta előtti feladata a téli fészek végleges berendezése és a méhek... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet