A konténerkertészkedés előnyei

hirdetes

15 ok, amiért megéri növénytartókkal kertészkedni

Bohács Ádám - Kertépítő technikus,GE.
Tudj meg mindent a konténerkertészkedésről!

4. Benti kertek

Több száz olyan növény közül válogathatsz, amik a négy fal között is boldogan eléldegélnek (ha egy megfelelően napos helyet találsz nekik). Még gyümölcsöket és zöldségeket is termeszthetsz házon belül. Elegendő napfény hiányában mesterséges világítással helyettesítheted ezt a természetes tényezőt. A (szó szerint) házi kertészkedés ideális azok számára, akik valamilyen okból nem mehetnek ki a szabadba – például valamilyen allergia vagy mozgáskorlátozottság miatt. A növénytartós módszer mindenki számára elérhetővé teszi a kertészkedés örömeit és eredményeit.

5. Nem kell szántani

Még a veterán kertészek is egyet értenek abban, hogy a szántás megerőltető, kemény munka. Sajnos sok esetben még árthat is a talajnak, és megzavarhatja azokat az apró élőlényeket (például földigiliszták, amik elengedhetetlenek egy egészséges kertben. A növénytartós kertészkedéssel megspórolhatod a szántásba fektetett időt és energiát, ráadásul tápanyagokban gazdag közeget biztosíthatsz növényeid számára.

hirdetes

6. Vízspórolás

A hagyományos kertészkedés több vizet igényel, mint a növénytartós megoldás. Ez azért van, mert még ha rendszeresen is öntözöd növényeidet a kertben, a nedvesség nagy része egyszerűen szétárad a talajban anélkül, hogy elérne a gyökerekig. Forróság idején a nap gyorsan kiszárítja a talajt, ami további vízpótlást tesz szükségessé.

hirdetes

A cserepekben és ládákban nevelt növényeknek jóval kevesebb nedvességre van szükségük, mert vízveszteséget csak a talaj felszínéről való párolgás okozhat, de ez is csak minimális. A bent tartott növények azonban nem juthatnak máshogy vízhez (például eső idején, mint a kertben tartottak), ezért a talaj rendszeres ellenőrzésére lesz szükséged. Érdemes nagyjából fél, vagy egy centire bedugni egy ujjad a talajba, és megnézni, hogy nem száradt-e ki. Lapozz egyet, ott folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


földhaszonbérlet

olyan termőföld-használati mód, amelyben a föld tulajdonosa a földjét bérleti díj... Tovább

79/2006. (XI. 17.) FVM rendelet

a Magyar Élelmiszerkönyv közösségi elõírások átvételét megvalósító kötelezõ... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert