A konténerkertészkedés előnyei

15 ok, amiért megéri növénytartókkal kertészkedni

Szélesi Ferenc
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A konténerkertészkedés a hagyományos növénytermesztés egyik legvonzóbb alternatívája. Temérdek előnyét elnézve nem csoda, hogy olyan sokan próbálják ki otthon. 

Tudj meg mindent a konténerkertészkedésről!

Míg egyesek egyszerűen csak szeretnek cserepek és virágládák között tevékenykedni, mások azért választják ezt a módszert, hogy saját maguknak termelhessék meg kedvenc zöldségeiket. Vannak persze olyanok is, akik dísznövényeket tartanak így, csinosabbá téve ezzel otthonukat, vagy portájukat. Bizony, a konténerkertészkedés ilyen sokoldalú dolog. Ha eljátszottál már valaha a gondolattal, hogy kipróbáld, akkor a következő okok garantáltan meggyőznek majd róla!

1. Bármikor csinálhatod

A tapasztalt kertészek nagyon jól tudják, hogy az év csak bizonyos időszakaiban kezdhetnek hozzá kedvenc kinti tevékenységeikhez. A télen befagyó talaj sokáig meggátolja őket abban, hogy kedvenc hobbijuknak dolhassanak. Növénytartókkal azonban nem kell ettől tartanod. Az év bármelyik napján, télen-nyáron nekiállhatsz kertészkedni, különösen akkor, ha tárolódat megfelelő takarással tudod ellátni, létrehozva ezzel egy afféle mini melegházat. Otthonodban bármikor megfelelő körülményeket tudsz teremteni a legtöbb növény számára.

2. Nincs szükség sok helyre hozzá

Ha lakásban élsz, akkor valószínűleg elgondolkodtál már azon, hogy milyen jó lenne saját kertet gondozni, ha lenne helyed hozzá. Csak megsúgjuk: van. A hely nem szempont, ha növénytartós kertészkedésről van szó, ugyanis még kertterület sem szükséges hozzá. Elég egy terasz, egy nagyobb ablakpárkány, vagy otthonod legnaposabb része. Fontos továbbá észben tartani, hogy számos különböző növényfaj is termeszthető egyetlen tárolóban, ami további helymegtakarítást jelent.

3. Kiváló kezdő kertészek számára

A kinti kertészkedés nem sétagalopp. Foglalkozni kell a gyomokkal, amik mindenhová elszórják magvaikat és képesek néhány nap alatt ellepni az ágyásokat, kiszorítva onnan a gondozott növényeket. A tapasztaltabb kertészek sok időt fordítanak az ilyen problémák megelőzésére, de ezt nem mindenki engedheti meg magának. A gyomok persze csak egy a számos növényekre leselkedő veszély közül – ott vannak még a gombás fertőzések és a kártevők is.

Sok kezdő éppen ezért adja fel, és soha többé nem próbálkozik meg a kertészkedéssel. Habár a növénytartós kertészkedésnek is megvannak a maga veszélyei, ez a módszer jóval kevesebb buktatót hordoz, mint a hagyományos technikák. Mivel a növénytartók könnyedén átvihetők A-pontból B-be, így számos veszélyforrástól távol tarthatod őket. A következő oldalon folytatom! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

33/2006. (V. 2.) FVM rendelet

A Nemzeti Vidékfejlesztési Terv alapján a központi költségvetés, valamint az Európai... Tovább

ló jegyei

a ló alapszínétől eltérő, jellegzetes alakú foltok, csíkok, amelyek a lovak azonosítására... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert