Így locsold konténeres növényeidet: konténeres kertészet öntözési tippek a hatékony és egészséges növények érdekében!

hirdetes

9 bevált öntözési tipp a konténerekben növekvő növényekhez

NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A konténeres szabadtéri kertészkedésnek számos előnye van, de vannak kihívásai is. Az egyik ilyen kihívás a helyes öntözés – ez elengedhetetlen a növények egészségének biztosításához. Míg a legtöbb kertész aggódik a növények alulöntözése miatt, a valóság az, hogy ugyanolyan könnyű túlöntözni, és túl sok vízzel elfojtani a növényeket. Íme tíz tipp és bevált gyakorlat a kültéri konténerkertek öntözéséhez.

Konténeres kertészet locsolási tippek

Ismerd meg növényeidet

Függetlenül attól, hogy a növények a földben vagy konténerekben nőnek, a kerti növények túlnyomó többségénél a talajigények "nedves, de jó vízelvezetésű talajt" írnak elő. Ez azt jelenti, hogy a talajnak nem kell álladóan vizesnek lennie és a konténer jó vízelvezetésű. Szerencsére a jó vízelvezetésre tervezett modern virágcserepekkel ezt könnyebb elérni, mint régebben.
Mindannyian tudjuk, hogy a különböző típusú növényeknek eltérő lehet a talajnedvesség-igénye. Általános szabály, hogy a legtöbb virágzó egynyári növény nem szereti, ha a talajviszonyok túlságosan kiszáradnak; a pozsgás növények jobban szeretik, ha a talaj kissé száraz.

Válaszd ki a megfelelő talajt

A virágföldgyártók számos különböző talajképletet kínálnak, hogy leegyszerűsítsék a dolgokat. Az "általános virágföld" címkével ellátott termékek célja, hogy a legtöbb növény által kedvelt "nedves, de jó vízelvezetésű" minőséget biztosítsák. A „kaktusz és pozsgás növények” címkével ellátott virágföldek homokot tartalmaznak, amely gyorsabban lefolyik, ideális környezetet biztosítva a száraz körülmények között virágzó növények számára. 
A tartályok földdel való feltöltése a kerti ágyásokból vagy a kereskedelmi forgalomban kapható "kerti talaj" címkével ellátott termékek vásárlása több okból nem ajánlott konténerekhez – a kerti talaj nem biztosít megfelelő vízelvezetést vagy levegőztetést, túl nehéz és sűrű, könnyen tömörödik, a kerti ágyásokból közvetlenül vett talaj pedig szennyező anyagokat tartalmazhat, például a talaj által terjesztett betegségeket, rovarkártevőket és gyommagvakat.

Használd a megfelelő típusú tartályokat

A fémtartályok drámaian megnövelhetik a talaj hőmérsékletét a tartályokban, gyorsan kiszáríthatják a talajt és megsüthetik a növényeket. Használhatsz ezekből az anyagokból készült edényeket, de ezeket figyelni kell, és gyakrabban kell öntözni, mint a műanyag vagy kerámia edényeket.

hirdetes
Vásárold meg a lehető legnagyobb konténereket, amelyek megfelelnek az elhelyezési területnek. Az általános szabály az, hogy a kültéri konténerek átmérője nem lehet kisebb 25 centinél.  Ugyanis a nagyobb tárolóedények több talajt és nedvességet tárolnak, hogy a gyökereknek elegendő helyük legyen a növekedéshez, valamint a víz és a tápanyagok felszívásához. Minél kisebb az edény, annál szorgalmasabban kell figyelni a talaj nedvességtartalmát.

Ellenőrizd a nedvességszinteket

A tartály öntözése előtt győződj meg arról, hogy a növényeknek vízre van szükségük. A túlöntözés ugyanolyan káros, mint az alulöntözés. A tartály felszínén lévő talaj érintésre száraznak tűnhet, de lehet, hogy a talaj csak 3-4 centivel a felszín alatt nedves.
A tartály nedvességtartalmának teszteléséhez próbáld meg ezt: dugd bele az ujjadat a talajba, ameddig csak lehet. Ha a talajt száraznak érzed, a növényeknek vízre van szükségük. A nedvesség szintje gyorsan változhat egy forró nyári napon, így a reggel elég nedvesnek tűnő edény a délután közepére kiszáradhat.

Mélyen öntözzünk!

A tartályok öntözésekor a legfontosabb dolog, amit meg kell jegyezni, hogy mélyen öntözzünk – ez azt jelenti, hogy látni kell, hogy a víz kifolyik a tartály alján lévő lefolyónyílásokból. Ha nem látod a vizet kifolyni a tartály aljáról, akkor nem öntöztél eleget. A mély öntözés arra ösztönzi a növényeket, hogy erős gyökérrendszert fejlesszenek ki, és ez jobb táplálékot biztosít a növények számára.

hirdetes

Locsoljunk reggel

A növények fogékonyabbak a reggeli öntözésre, és kevésbé a déli napsütésben. A reggel ideális, mert egész napra elegendő nedvességet biztosít a növényeknek, kevesebb a szél és a hő okozta párolgás, és lehetővé teszi a nedves lombozat kiszáradását még az éjszaka előtt. Az esti öntözés nem javasolt, mert a lombozatnak nincs elég ideje megszáradni, mielőtt lemegy a nap. A nedves lombozat gombás betegségeket, például lisztharmatot okozhat.

Öntözd a talajt, ne a leveleket

A növények a gyökérrendszerükön keresztül szívják fel a vizet, nem a leveleiken, száraikon vagy virágaikon keresztül. Ezért a tartályok megfelelő öntözéséhez vigyél vizet a talajba, ahol eléri és felszívja a növény gyökereit. A lombozat megnedvesítése növelheti a gombás és egyéb betegségek esélyét, és a víz így is kárba vész.

Ne hagyatkozz az esőre

Még ha úgy is gondolod, hogy egy esőzuhany meglocsolta a tartályaidat, ne légy olyan biztos benne, hogy az elég lesz nekik. A növény lombozata esernyőként viselkedhet, és valójában megakadályozza, hogy a víz elérje a talajt. A kifejlett növényekkel teli tartályokban előfordulhat, hogy a talaj nem is látszik, így lehetetlen, hogy az eső behatoljon a vastag növényzetbe. Előfordulhat, hogy még egy heves viharból származó esőmennyiség sem elég ahhoz, hogy a konténer talaját felülről lefelé teljesen telítse. Vedd kézbe a dolgokat, és magad ellenőrizd a tartály nedvességtartalmát még heves esőzések után is.

Ne feltételezd, hogy egyszer elég

Az éghajlattól, a tartályok méretétől és a használt talajtól függően ne lepődj meg, ha naponta többször kell öntözni a tartályaidat.
A meleg, a szél és a száraz levegő gyorsan kiszáríthatja a növényeket. A kókuszrostból készült fém és terrakotta konténerek és függőkosarak pedig még gyorsan kiszáradhatnak egy forró, szeles nyári napon. Amikor először ülteted ki edényeidet, reggel, majd délután is figyeld meg a nedvességtartalmát, hogy megtudd, melyik edény igényelhet több öntözést, mint mások. Előfordulhat, hogy a reggeli egyszeri öntözés egyszerűen nem elég. Egy kis tartály naponta három öntözést is igényelhet brutálisan meleg és száraz időben.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Góré (Mv 442)

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzása közepesen korai. A címer oldalágainak állása... Tovább

PR64A44 (XF 4917)

Napraforgó Cél: olajipari Leírás:Szíklevél alatti szárrészének antociánossága gyenge.... Tovább

Tovább a lexikonra
gyógynövény gyógynövénytermesztés Házi kert