Miben tároljuk a komposztot? Kreatív ötletek komposzt tárolására!

Komposzt kosár ötletek: ezeket használd a komposzt tárolására

SzSz, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A komposztálásra többféle módszer is létezik, a lényeg, hogy organikus szemetet termeszthetünk, amelyet aztán felhasználhatunk az ültetés során. Hoztunk pár ötletet, hogy mit használj komposztkosárként! 

Komposztálásra alkalmas tároló ötletek

Ha Te is szeretnél otthonra komposztálót kialakítani, ezzel tápanyagban gazdag földet előállítani növényeid részére, akkor érdemes megnézned összeállításunkat a komposztálásra alkalmas tárolókról. Egy saját komposzt tároló kialakításával remekül spórolhatsz, hiszen a boltban megvásárolt komposztkosarak sokkal költségesebbek lehetnek. 

A komposztálás egy nagyon sok haszonnal járó folyamat, amely során a zöld hulladékot (gyümölcs, zöldség, gyom, tojáshéj és kávézacc) és a barna hulladékot (levelek, botok, karton, újság) gyűjthetjük, amelyek összekeverednek, majd lebomlanak, ezzel tápanyagban gazdag talajt alkotva. Mielőtt belekezdünk azonban érdemes utánajárni, hogy mit szabad és mit nem a komposztra dobni.


De lássuk, milyen komposztálásra alkalmas tárolót tudsz elkészíteni saját kezűleg:

Műanyag hordó 

Egy egyszerű műanyag hordó beszerzésével máris megvan a komposztálásra alkalmas eszközöd a kertben. A lényeg, hogy lehetőleg minél nagyobb hordót próbálj beszerezni, amelyben lesz helye az összegyűjtött organikus hulladéknak lebomlania. Műanyag hordót mezőgazdasági boltban vagy bármelyik nagyobb áruházban is biztos, hogy találni fogsz, de akár az internetről is könnyen megrendelheted. 
 


Szemetesből komposzt

A komposztkosár elkészítésére tökéletes választás lesz a szemeteskuka átalakítása. Így nagyobb befektetés nélkül gyorsan készíthetünk egy komposztálásra alkalmas eszközt. A szemeteskuka lehetőleg műanyagból legyen és mindenképp fedeles legyen, hogy a kellemetlen szagokat el tudjuk fedni a komposztálás során. 

Raklapokból épített komposztkosár

Íme egy ingyenes komposztkonténer-terv, amely megfizethető választás azok számára, akik állandó komposztálási területet akarnak a kertben létrehozni, de nem akarnak sok pénzt költeni. Ebben a tervben raklapokat kell használni a komposzt felépítéséhez, illetve csak egy pár szögre lesz még szükségünk, amellyel összeilleszthetjük a raklapokat. Ez az egyik legolcsóbb és legegyszerűbb módszer a komposzt tároló létrehozására. 


Fából készült komposzt tartály

Ha komolyan szeretnéd venni a komposztálást, és elkötelezted magad mellette, akkor ez a kültéri tartály ötlet biztosan tetszeni fog. Ugyan a raklapos megoldás is hasonló lehet, a fából készült komposzt kosár tetejére egy zsanéros fedelet is készíthetünk, amely segít távoltartani az állatokat a komposztunktól. A fa tartály aljára persze ne felejtsünk el egy zsákot tenni, hogy a komposzt ne juthasson be a talajba. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

szabadtartás

az állatok elhelyezésének egyik formája, amikor azokat nem lekötve, hanem hasznosítási... Tovább

agrárgazdaság

a mg., az élelmiszerip., az erdészet az elsődleges faiparral együttesen alkotja az a. fogalmába... Tovább

Tovább a lexikonra