Komposztálás a kertben - szuper ötletek, melyeket érdemes megfogadni

Komposztálási kisokos kezdőknek és haladóknak!

Kelemen Gábor, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Napjainkban egyre többet találkozhatunk azzal, hogy mennyire fontos odafigyelni arra, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk, minél több mindent hasznosítsunk újra, használjuk fel minél többször. Aktuális cikkünkben a kerti komposztálás folyamatáról, lehetőségéről és fontosságáról ejtenénk pár szót. 

Hasznos információk a komposztálásról

Mi is a komposztálás?

A komposztálás egy biológiai folyamat, melynek során oxigén jelenlétében, a szerves anyagból (szerves hulladékból) egy szilárd, morzsalékos szerkezetű, sötétbarna színű trágya jön létre, miközben ásványi sók és széndioxid keletkezik. A komposztálás során oda kell figyelni arra, hogy mit is tehetünk a komposzt ládánkba, miket nem.

Valamint fontos odafigyelni a komposztálás folyamata során a kellő nedvesség tartalomra, valamint a folyamatos oxigén jelenlétére. Nem szabad hagynunk, hogy a komposzt kiszáradjon, illetve azt sem, hogy oxigén mentes helyek jöjjenek létre, mert ott a rothadás folyamata indul be pillanatok alatt.

Miket komposztálhatunk?

Komposztálható anyagok körébe rengeteg szerves hulladék tartozik. A legtöbb konyhában keletkezett hulladékot, gondolva itt a gyümölcsökre, zöldségekre, krumplira, kávézaccra, tojás összetört héjára komposztládánkba dobhatjuk. Ezeken kívül az lakásban elhervadt vágott virágokat, illetve az elhalt cserepes növényeinket is nyugodt szívvel forgathatjuk komposztba.

Ha ezeket a konyhai hulladékokat a szemetes kuka helyett a kertben elhelyezett komposztládánkba tesszük, máris rengeteg szemetet forgatunk vissza a talajba, ezzel csökkentve ökológiai lábnyomunkat. A konyhában keletkezett szerves hulladékok mellett a komposztba dobhatjuk még kerti hulladékokat is, mint például az elhervadt virágokat, az elszáradt virágokat, a gallyakat, ágakat, a lehullott gyümölcsöket, zöldségeket. A kerti hulladékok kapcsán fontos odafigyelni arra, hogy olyan hulladék kerüljön csak a komposztra, amely mentes mindenféle növényvédőszertől. 

Miket ne dobjunk a komposztra?

Úgy tűnhet szinte a legtöbb mindent a kertben kihelyezett komposztládánkba dobhatjuk, azonban van pár fontos kivétel. A kertben fellelhető diófa, vadgesztenye leveleket valamint tűleveleket ne dobjuk bele komposztládánkba. Ezeknek a leveleknek ugyanis hosszabb érlelési időre van szüksége, míg a növekedést gátló anyagok elpusztulnak.

Ha lehetőségünk van alakítsunk ki nekik egy másik komposztládát. A konyhában keletkező főtt étel maradványait, különösképpen a húsféléket, a halat, kenyeret ne dobjuk rá. Otthonunkban sok műanyaggal, fémmel, üveggel is találkozhatunk, azonban ezeket sem szabad beforgatni a trágyának szánt komposztba.

Nagyon fontos még, hogy semmi féle vegyszeres üveget, flakont, vagy bármi vegyszer tartalmú anyagot, hulladékot ne forgassunk a természetes komposztba. Ezzel még nincs vége, a következő oldalon további hasznos tanácsok várnak a komposztálásról! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

autoszóma

az ivari ->kromoszómák kivételével, a kromoszómaszerelvény bármelyik tagja. Az a. az ivarhoz... Tovább

fertőtlenítés

célja az ember v. az állat környezetébe került kórokozók elpusztítása v. számuk jelentős... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert