Komposztálás a kertben

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Komposztálási kisokos kezdőknek és haladóknak!

Kelemen Gábor

Napjainkban egyre többet találkozhatunk azzal, hogy mennyire fontos odafigyelni arra, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk, minél több mindent hasznosítsunk újra, használjuk fel minél többször. Aktuális cikkünkben a kerti komposztálás folyamatáról, lehetőségéről és fontosságáról ejtenénk pár szót. 

Hasznos információk a komposztálásról

Mi is a komposztálás?

A komposztálás egy biológiai folyamat, melynek során oxigén jelenlétében, a szerves anyagból (szerves hulladékból) egy szilárd, morzsalékos szerkezetű, sötétbarna színű trágya jön létre, miközben ásványi sók és széndioxid keletkezik. A komposztálás során oda kell figyelni arra, hogy mit is tehetünk a komposzt ládánkba, miket nem.

Valamint fontos odafigyelni a komposztálás folyamata során a kellő nedvesség tartalomra, valamint a folyamatos oxigén jelenlétére. Nem szabad hagynunk, hogy a komposzt kiszáradjon, illetve azt sem, hogy oxigén mentes helyek jöjjenek létre, mert ott a rothadás folyamata indul be pillanatok alatt.

Miket komposztálhatunk?

Komposztálható anyagok körébe rengeteg szerves hulladék tartozik. A legtöbb konyhában keletkezett hulladékot, gondolva itt a gyümölcsökre, zöldségekre, krumplira, kávézaccra, tojás összetört héjára komposztládánkba dobhatjuk. Ezeken kívül az lakásban elhervadt vágott virágokat, illetve az elhalt cserepes növényeinket is nyugodt szívvel forgathatjuk komposztba.

hirdetes

Ha ezeket a konyhai hulladékokat a szemetes kuka helyett a kertben elhelyezett komposztládánkba tesszük, máris rengeteg szemetet forgatunk vissza a talajba, ezzel csökkentve ökológiai lábnyomunkat. A konyhában keletkezett szerves hulladékok mellett a komposztba dobhatjuk még kerti hulladékokat is, mint például az elhervadt virágokat, az elszáradt virágokat, a gallyakat, ágakat, a lehullott gyümölcsöket, zöldségeket. A kerti hulladékok kapcsán fontos odafigyelni arra, hogy olyan hulladék kerüljön csak a komposztra, amely mentes mindenféle növényvédőszertől. 

Miket ne dobjunk a komposztra?

Úgy tűnhet szinte a legtöbb mindent a kertben kihelyezett komposztládánkba dobhatjuk, azonban van pár fontos kivétel. A kertben fellelhető diófa, vadgesztenye leveleket valamint tűleveleket ne dobjuk bele komposztládánkba. Ezeknek a leveleknek ugyanis hosszabb érlelési időre van szüksége, míg a növekedést gátló anyagok elpusztulnak.

hirdetes

Ha lehetőségünk van alakítsunk ki nekik egy másik komposztládát. A konyhában keletkező főtt étel maradványait, különösképpen a húsféléket, a halat, kenyeret ne dobjuk rá. Otthonunkban sok műanyaggal, fémmel, üveggel is találkozhatunk, azonban ezeket sem szabad beforgatni a trágyának szánt komposztba.

Nagyon fontos még, hogy semmi féle vegyszeres üveget, flakont, vagy bármi vegyszer tartalmú anyagot, hulladékot ne forgassunk a természetes komposztba. Ezzel még nincs vége, a következő oldalon további hasznos tanácsok várnak a komposztálásról! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-10-14

Használd a természet erejét - Az esővízgyűjtés művészete

Víz hiányában a növényeink illetve gyepünk hamar száradásnak indul, és lehet, hogy mikor eljutnánk oda, hogy orvosoljuk azt már késő. Így folyamatosan kell biztosítanunk a megfelelő mennyiségű vizet növényünk és gyepünk számára.

2020-10-19

Alakítsunk ki sünbarát kertek - Praktikus tippek szakértőktől!

Sünbarát kert kialakítása, elmondom, hogyan alakíthatsz ki könnyedén praktikus sünbarát kertet. Segíts a süniknek te is, hozz létre sünbarát kertet!

2020-11-05

Használjuk a talajtakarókat zöldtrágyaként - Szakértői tanácsok!

Használjuk az őszi és téli talajtakarókat zöldtrágyaként, mostani cikkemben mindent elmondok nektek az őszi és téli talajtakarók felhasználásáról!

2020-11-05

Tippek egy dekoratív és hasznos kerítés megépítéséhez

Ha a kertészkedésről van szó, a birtok elkerítése egy meglepően ritkán tárgyalt témakör. Sokan csak szükségletként tekintenek a kerítésekre, amik a birtok határait kerülik, illetve a növények és állatok védelmére szolgálnak.

2020-11-23

Így használd fel a citrusfélék héját a ház körül! - 20 fantasztikus ötlet, amire nem is gondoltál!

Nem kell semmit sem kidobnunk a szemétbe, ugyanis szinte mindent fel tudunk használni újra, és újra. Mostani cikkünkben azt mutatjuk meg, hogyan használhatjuk fel a citrusfélék héját a házban, és a kertben egyaránt, 20 nagyon szuper, praktikus ötletet láthatsz!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


tejcsésze (tejcsészike)

A tőgy felől a hasüreg felé haladó gyűjtőér (véna) alkotta mélyedés elnevezése.A t. az... Tovább

biológiai oxigénigény (BOI)

az az oxigénmennyiség, amelyet az aerob mikroorganizmusok (->aerob szervezetek) használnak fel... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert