Ezért végezd el fával vagy kővel a mulcsolást - mutatjuk előnyeit

hirdetes

A fából, kőből való mulcsolás csodákra képes

TK, SFV

Mulcsolás kapcsán többféle anyagról is beszélhetünk – mégis mindnek megvan a saját, egyedi előnye. Mostani cikkünkből ismerjétek meg Ti is a kővel, fával való mulcsolás előnyeit!

Mulcsolás

A mulccsal már mindenki találkozott, az is, aki most kezd bele a kertészkedésbe, ha a szót magát nem is ismeri, hamar rá fog jönni, hogy miről is van szó – megtalálhatóak ugyanis szinte bárhol: parkokban, előkertekben, de akár még közterületek dekorációiként is virágágyásokban.


Nem véletlenül ennyire népszerű, hiszen rendkívül sokszor be szokták vetni kert legtöbb pontján. Lényege, hogy valamilyen mulcsanyagot helyeznek ki a dísznövények vagy haszonnövények alá – ez pedig lehet szalma, faforgács, kavics, fakéregzúzalék vagy esetleg egy dekoratívabb jelleggel rendelkező, zúzott kő.


Miért éppen mulcs?


Mint láthattuk rengeteg anyag közül választhatunk – mégis a cél ugyanaz, hogy kevesebb gyomnövény zavarja meg kertünk békéjét. Emellett hőszigetelő funkciójuk is jelentős, ugyanis a nyári időszakban az átmelegedést, a téliben a lehűlést lassítja. Vízgazdálkodás szempontjából sem elhanyagolható, ugyanis az öntözés során a folyadék majd lassabban fog párologni, ami végett növényeink biztosabban, hasznosabban vehetik fel a számukra létfontosságú vízmennyiséget.

hirdetes


Növényeink általa jobban fogják majd viselni a kánikulát, így egy-egy nyaralás kapcsán sokkal biztonságosabb lesz majd magukra hagyni őket, mert az elfelejtett öntözések sem fognak bennük kárt tenni. Amennyiben vihar van is nagyobb hatással bír – az majd nem tudja felverni a mulccsal fedett, sáros földet, így növényeink tiszták maradhatnak.

hirdetes


Mindemellett dekoratív jelleggel is bír, ami miatt szintén előszeretettel használják a kertészek a kert láthatóbb pontjain, akár virágágyásokban is képesek homogén, látványos alapot nyújtani egy-egy kompozíciónak, ezzel is kiemelve dísznövényeink szépségét. Ennek oka, hogy amennyire eltérő anyagokat használhatunk, annyi féle árnyalattal is dolgozhatunk, ha alkalmazni szeretnénk magát a mulcsot.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-06-29

Ezért kell visszametszeni a paradicsomot! – Trükkök a tökéletes terméshez

Miért hasznos rendszeresen visszametszeni a paradicsomot? A paradicsomok visszametszése igazán fontos, a növény fejlődésének érdekében, tudd meg miért!

2022-06-29

Növények, amelyek szépen növekednek az árnyékban

Árnyékos a kerted? Nem csak erdőt, de gyönyörű virágoskertet is nevelhetsz ám belőle! Mutatjuk, hogy milyen árnyéktűrő növényekre lesz hozzá szükséged!

2022-06-29

Így mentheted meg kiszáradt növényeidet

A szárazság még a gyökereket is megtámadhatja, amitől a növény végül teljesen kipusztul majd. De van megoldás a kiszáradt növények megmentésére, mutatjuk!

2022-06-27

„A szomszéd kertje mindig zöldebb” – De miért lesz gyomos a fű a kertedben?

A gyönyörű tiszta szép fű nem kell, hogy csak álom maradjon, ha neked is megkeserítik a mindennapjaidat a fűben kinövő gyomnövények,tudd meg, hogy mi okozza!

2022-06-24

Mentsd meg az idei diótermést! Terjed a gyilkos kór!

Mi a felelős a tömeges diótermés pusztulásért? Hogyan menthetjük meg a diótermést, hogy ősszel legyen mit betakarítani? Dióburok-fúrólégy elleni védekezés

2022-06-23

Kezdő kertész vagy? – Mutatjuk a 10 legkönnyebben termeszthető zöldségféléket!

Nem árt tudnod kezdő kertészként, hogy a zöldségféléket a legegyszerűbb magról vetni, ami ráadásul olcsóbb is, változatosabb és még nagyobb sikerélményt is ad

2022-06-29

Darázsfészket találtál a kertben? – Mutatjuk mit kell tenned a darázsfészekkel!

A darázsfajokat nem fenyegeti az eltűnés veszélye, ugyanakkor a fullánkosokat akkor is vétek írtani. De mit kell tenni, ha darázsfészket találunk a ház körül?

2022-06-29

Ezért kellene mindig szódabikarbónát használnod a kertben is!

Ismerd meg a szódabikarbóna kevésbé ismert, ám legalább ennyire jótékony hatásait! 3 tuti tipp, amivel a szódabikarbónával csodát művelhetsz a kertben!

További cikkek ebben a témában


allotrop módosulatok

az elemeknek különböző molekulaszerkezetű, s ennek folytán különböző molekulatömegű és... Tovább

aszó

időszakos vízfolyás mentén kialakult —>gyep, amely zápor v. hóolvadás után jut... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Kertészet