Ezért végezd el fával vagy kővel a mulcsolást - mutatjuk előnyeit

hirdetes

A fából, kőből való mulcsolás csodákra képes

TK

Mulcsolás kapcsán többféle anyagról is beszélhetünk – mégis mindnek megvan a saját, egyedi előnye. Mostani cikkünkből ismerjétek meg Ti is a kővel, fával való mulcsolás előnyeit!

Mulcsolás

A mulccsal már mindenki találkozott, az is, aki most kezd bele a kertészkedésbe, ha a szót magát nem is ismeri, hamar rá fog jönni, hogy miről is van szó – megtalálhatóak ugyanis szinte bárhol: parkokban, előkertekben, de akár még közterületek dekorációiként is virágágyásokban.


Nem véletlenül ennyire népszerű, hiszen rendkívül sokszor be szokták vetni kert legtöbb pontján. Lényege, hogy valamilyen mulcsanyagot helyeznek ki a dísznövények vagy haszonnövények alá – ez pedig lehet szalma, faforgács, kavics, fakéregzúzalék vagy esetleg egy dekoratívabb jelleggel rendelkező, zúzott kő.


Miért éppen mulcs?


Mint láthattuk rengeteg anyag közül választhatunk – mégis a cél ugyanaz, hogy kevesebb gyomnövény zavarja meg kertünk békéjét. Emellett hőszigetelő funkciójuk is jelentős, ugyanis a nyári időszakban az átmelegedést, a téliben a lehűlést lassítja. Vízgazdálkodás szempontjából sem elhanyagolható, ugyanis az öntözés során a folyadék majd lassabban fog párologni, ami végett növényeink biztosabban, hasznosabban vehetik fel a számukra létfontosságú vízmennyiséget.

hirdetes


Növényeink általa jobban fogják majd viselni a kánikulát, így egy-egy nyaralás kapcsán sokkal biztonságosabb lesz majd magukra hagyni őket, mert az elfelejtett öntözések sem fognak bennük kárt tenni. Amennyiben vihar van is nagyobb hatással bír – az majd nem tudja felverni a mulccsal fedett, sáros földet, így növényeink tiszták maradhatnak.

hirdetes


Mindemellett dekoratív jelleggel is bír, ami miatt szintén előszeretettel használják a kertészek a kert láthatóbb pontjain, akár virágágyásokban is képesek homogén, látványos alapot nyújtani egy-egy kompozíciónak, ezzel is kiemelve dísznövényeink szépségét. Ennek oka, hogy amennyire eltérő anyagokat használhatunk, annyi féle árnyalattal is dolgozhatunk, ha alkalmazni szeretnénk magát a mulcsot.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-09-26

Vegyszermentes kert – most szuper ötleteket mutatok kivitelezéséhez

Amennyiben Te is szeretnél odafigyelni jobban környezetedre, akkor érdemes mindig vegyszermentes alternatívák között kutatnod - mostani cikkünkben segítünk.

2021-09-23

Hasznos tippek - így tartsd karban kertedet ősszel

Ősszel sem áll meg az élet a kertekben – rengeteg kertimunkáról beszélhetünk, melyeket érdemes még és már ilyenkor elvégeznünk. Most hasznos tippeket mutatunk.

2021-09-26

Kihagyhatatlan kerti teendők - ezekről nem szabad megfeledkezned szeptemberben!

Egy jó kertész ősszel készíti elő a tavaszt – mutatom, mikről nem szabad elfeledkezned az ősz első hónapjában! Lássuk, miket végezz el mindenképpen a hónapban!

2021-09-27

Őszi kerti nagytakarítás – íme, a legfontosabb lépések!

Az őszi időszakban egyáltalán nem szabad megfeledkezni az őszi nagytakarításról – mostani cikkünkben eláruljuk ennek legfontosabb lépéseit, ezeket tartsd be!

2021-09-22

Itt az ideje madárbarát bogyós gyümölcsöket ültetni!

Itt az ideje szárnyas barátainkra is gondolni! Mutatjuk, milyen bogyós gyümölcsöket érdemes még elültetned kertedben, hogy kedvezz a madaraknak is a jövőben.

2021-09-26

Gyakori gyümölcsfa betegségek – ezekre érdemes odafigyelned

Az év minden időszakában fontos, hogy megfelelően odafigyeljünk gyümölcsfaink egészségére – mostani cikkünkből ismerj meg három gyakori gyümölcsfa betegséget.

2021-09-26

Nem kell búcsút mondanod a színes erkélyednek - ezek a növények segíteni fognak!

A színes virágládáknak nem kell az ősz megérkeztével búcsút intened, csupán olyan növényeket kell választanod, melyek kéepsek megtölteni azokat élettel.

További cikkek ebben a témában


kombinátor

több talajművelő eszköz olyan kombinációja, amely eredményesen alkalmazható a szántott... Tovább

Sakea (MAS 26142)

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzásának ideje közepes, a kalászkapelyva nem, vagy... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Kertészet