Ezért végezd el fával vagy kővel a mulcsolást - mutatjuk előnyeit

hirdetes

A fából, kőből való mulcsolás csodákra képes

TK, SFV
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Mulcsolás kapcsán többféle anyagról is beszélhetünk – mégis mindnek megvan a saját, egyedi előnye. Mostani cikkünkből ismerjétek meg Ti is a kővel, fával való mulcsolás előnyeit!

Mulcsolás

A mulccsal már mindenki találkozott, az is, aki most kezd bele a kertészkedésbe, ha a szót magát nem is ismeri, hamar rá fog jönni, hogy miről is van szó – megtalálhatóak ugyanis szinte bárhol: parkokban, előkertekben, de akár még közterületek dekorációiként is virágágyásokban.


Nem véletlenül ennyire népszerű, hiszen rendkívül sokszor be szokták vetni kert legtöbb pontján. Lényege, hogy valamilyen mulcsanyagot helyeznek ki a dísznövények vagy haszonnövények alá – ez pedig lehet szalma, faforgács, kavics, fakéregzúzalék vagy esetleg egy dekoratívabb jelleggel rendelkező, zúzott kő.


Miért éppen mulcs?


Mint láthattuk rengeteg anyag közül választhatunk – mégis a cél ugyanaz, hogy kevesebb gyomnövény zavarja meg kertünk békéjét. Emellett hőszigetelő funkciójuk is jelentős, ugyanis a nyári időszakban az átmelegedést, a téliben a lehűlést lassítja. Vízgazdálkodás szempontjából sem elhanyagolható, ugyanis az öntözés során a folyadék majd lassabban fog párologni, ami végett növényeink biztosabban, hasznosabban vehetik fel a számukra létfontosságú vízmennyiséget.

hirdetes


Növényeink általa jobban fogják majd viselni a kánikulát, így egy-egy nyaralás kapcsán sokkal biztonságosabb lesz majd magukra hagyni őket, mert az elfelejtett öntözések sem fognak bennük kárt tenni. Amennyiben vihar van is nagyobb hatással bír – az majd nem tudja felverni a mulccsal fedett, sáros földet, így növényeink tiszták maradhatnak.

hirdetes


Mindemellett dekoratív jelleggel is bír, ami miatt szintén előszeretettel használják a kertészek a kert láthatóbb pontjain, akár virágágyásokban is képesek homogén, látványos alapot nyújtani egy-egy kompozíciónak, ezzel is kiemelve dísznövényeink szépségét. Ennek oka, hogy amennyire eltérő anyagokat használhatunk, annyi féle árnyalattal is dolgozhatunk, ha alkalmazni szeretnénk magát a mulcsot.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-02-02

Egyszerű trükk: Így csíráztass édesburgonyát, akár a konyhaablakban!

Egy nagyon egyszerű trükkel te is hajtathatsz a konyhaablakodban is édesburgonyát, aminek még a levele is ehető- mutatjuk hogan csíráztass édesburgonyát!

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-31

Gyomirtás vegyszermenetesen – irtsunk sóval!

Sok kertész számára fontos a vegyszermentes gyomirtás, hisz így a környezetünket is óvjuk vele: ehhez mutatunk egy nagyon jó tippet ami segíthet neked!

2023-02-01

Kerti sarkantyúka- a csodanövény, aminek minden kertben ott lenne a helye

Álmodni sem lehetne jobb kerti virágod a kerti sarkantyúkánál, nincs vele gond, mégis csodásan mutat, és még gyógyító hatása is van, az egész virág ehető!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

zöld pántlikafű (Phalaris arundinacea [L.] Dum.)

a ->pázsitfüvek családjához tartozó, laza ->gyepet nevelő, hosszú tarackot hajtó, magas... Tovább

Kerti ötlet

Ahány ember, annyiféle kert van. Mindenki másképp képzeli el álomkertjét, más ötleteik... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Kertészet