Kivi termesztése a kertben – Tippek, hogyan tudsz otthon kivit termeszteni

Kivi termesztése a kertben – Tippek, hogyan tudsz otthon kivit termeszteni

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

kivi termesztése

A kivi ültetése


Ahhoz, hogy termést hozzon a kivi növény, nagyon fontos, hogy a virágaink párban legyenek. Ebből a szempontból a metszés is nagyon fontos, hiszen az támogatja a növekedést. De ez a művelet se riasszon vissza minket a kivi termesztésétől. A kivi termesztéséhez fontos, hogy jó helyre ültessük a kivit. Egy- egy porzós növény 6-8 termő egyed beporzásához elegendő, így az egyes töveket ne ültessük két és fél méternél közelebb egymáshoz, mert akkor nem lesz elég helyük, és az ültetés legjobb időpontja a tavasz vagy a késő ősz. Mivel nem kedveli a túlzott napfényt, ezért érdemes félárnyékos helyre ültetnünk. Talaj szempontjából a jó vízgazdálkodású és nem pangóvizes területet szereti. Ültetéskor az ültetőgödörbe porhanyosítsuk el a talajt és keverjünk bele szerves trágyát. 

A kivi nevelése, ápolása kertedben


A kivi metszésével óvatosan kell bánni, hiszen akár az összes termőrügyet el tudjuk távolítani, ha a vesszők rövid csapra történő metszését alkalmazzuk. Ezért a kivi metszése csak ritkításból és hajtásválogatásból kell állnia, ha sok termést szeretnénk szüretelni. Csak a már letermett vesszőket vágjuk vissza, hogy kicserélődhessen újjabbakra.


Amennyiben idén ülteted el akivit, akkor csak a következő évben kell metszened, amikor is a egy erőteljes rügy fölött, 20-30 centis magasságban, az ebből előbukkanó hajtást kell használni a leendő törzs kialakítására, amihez szükség van egy 5 méteres hosszú karóra, mert a kivinek szüksége van egy támrendszerre, amin majd elkezd majd szerteágazva növekedni. Ha egy madzagot feszítesz ki a támrendszerre, akkor a kivi kedvére futhat.

A kivi vízigénye


A kivi rendkívül a vízigényes növények csoportjába tartozik, így nyáron akár kétszer, de inkább háromszor is meg kell locsolni. Nem szabad hagyni, hogy a talaj kiszáradjon alatta, ezért érdemes mindig fellazítani a felsőréteg talajt. Kapáláskor óvatosnak kell lenni, hiszen a kivi gyökerei nem helyezkednek el túl mélyen, ezért könnyen megsérülhetnek, ha figyelmetlenek vagyunk.

A kivi szüretelése


Mivel a kivi utóérő gyümölcs ezért nem a teljes érési állapotában kell leszedni, hanem még keményebb állapotában, ami aztán szépen megpuhul. A fagyok előtt mindenképp ügyeljünk rá, hogy védett helyre kerüljön, de egyébként hidegebb helyeken akár napokig is eláll. A kivi állaga akkor tökéletes, ha egy érett őszibarackhoz tudjuk hasonlítani.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-16

Ezért ne locsold a növényeid kondenzvízzel: egy kertész figyelmeztetései

A kondenzvíz használata elsőre praktikus megoldásnak tűnhet a növények öntözésére. Részletes leírásunkban megtudhatod miért nem javasolt a használata.

2024-07-16

Foltos az uborka levél, mit tegyek? – az uborka baktériumos szögletes levélfoltossága

Az uborka levelein megjelenő foltok az uborka baktériumos szögletes levélfoltosságának a tünete lehet. Az egyik leggyakoribb betegség, amely komoly károkat okozhat.

2024-07-17

Állatbarát tippek pele ellen: így űzd el a kertedből

A kertészkedés örömeit beárnyékolhatják a nemkívánatos kártevők, például a pele. Ezek a kis rágcsálók, bár aranyosnak tűnnek, komoly károkat okozhatnak.

2024-07-15

Ezért sárgul be a cukkini egy kertész szerint

A cukkini sárgulásának sok oka lehet, például a tápanyaghiány is. Megfelelő gondozással és egy kis odafigyeléssel könnyedén elkerülhető a cukkini sárgulása.

2024-07-18

5+1 érv a csepegtető öntözés mellett a kertekben

A csepegtető öntözés egyre népszerűbbé válik a kerttulajdonosok körében, és jó okkal. A csepegtető rendszer egy modern és gazdaságos megoldás a kertben.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

éterek

olyan oxigéntartalmú vegyületek, amelyek molekulájában két szénhidrogéncsoportot oxigénatom... Tovább

vasaló

A hortobágyi pásztorok pihenőhelyén készített kalyiba; védelmül szolgál az időjárás... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert kert Kertészet