Aggasztó kezdetek után egyenesbe jött a termés, és az idei kimagasló évjárat lehet - állítják egybehangzóan a megkérdezett borászok. Noha a szüret sok helyen még el sem kezdődött, és a következő két hét időjárása meghatározó, mégis már mindenki elégedett a terméssel. Kevés, de jó bor lesz az idén, ha a szüretig hátralévő pár hétben megfelelő lesz az időjárás. A 2013-as évjárat mindenképpen jobb lesz, mint az elmúlt két évben, de van, aki szerint az elmúlt öt év messze legjobb bora lesz az idei.
Ez annak ellenére alakult így, hogy az idei év mezőgazdasági szempontból egészen aggasztó körülmények között indult. A hosszú, hideg tavasz miatt a virágzás nagyon elhúzódott, és voltak bizonyos fajták, melyek ezt nagyon rosszul viselték - mondja Tiffán Ede, aki eddig kékoportót és pinot noirt szüretelt, "rendkívül jó állapotban".
Ezek a szőlőfajták jól virágoztak, és a virágok rendesen megkötöttek, azaz rajta maradtak a tőkén, és gyümölcsöt hoztak. Problémásabb a cabernet és a merlot, amelyeknél egyelőre nem lehet tudni, hogy mi lesz a vége, mert ezek a legkésőbbi érésűek, szüretük csak hetek múlva kezdődik. A fürtök egyenetlenül értek, sok szem még mindig zöld (ez az úgynevezett madárkásság), és nagyon kicsi lesz a hozam. Tiffánéknál 5-6 tonnára számítanak hektáronként, ami fele a hektáronként engedélyezett 13 tonnának.
A mennyiségre panaszkodott Bakó Ambrus borász is, akinek saját szőlője nincs, de évek óta szoros együttműködésben dolgozik azokkal a szőlősgazdákkal, akiknek a termését megvásárolja. "Már az elmúlt két évben sem volt valami túl sok szőlő, de idén még ahhoz képest is kevesebb lesz. A közelmúlt átlagának olyan 60-80 százalékára számítunk, ami nagyon kevés. Az egyetlen vigasz, hogy a jelek igen jó évjáratra mutatnak."
Az Augusztus mentett
A jó évjárat elsősorban augusztus második felének köszönhetően sikerült, előtte nem sokan tettek volna komolyabb összeget arra, hogy az idén pozitívan zárul az év. "Nagyon esős és nagyon száraz, napos időszakok voltak, de sajnos nem úgy, ahogy azt a szőlő szereti. Ha átlagot vonunk, akkor pont annyi volt napsütésből és csapadékból is, mint amennyi kell, de sajnos túl hosszúak voltak ezek az időszakok" - mondta Szepsy Kinga Mádról. Ők egyelőre csak próbaszüretet tartottak, ami alapjában véve biztató, az első osztályú dűlőik terméséből - az idén először - szamorodnitípusú borokat is terveznek készíteni.
A szőlő minőségét emelte ki Homonna Attila is, aki szerint az általa eddig vizsgált gyümölcsök sav/cukor egyensúlya az utóbbi évek legjobbja. "Mi egyelőre csak egy százéves bioültetvényt kezdtünk szüretelni, az alapján azt mondhatom, hogy nagyon biztató az idei termés, és amilyen híreket hallottam például a Balaton-felvidékről - ahol már megkezdték a szüretet -, ott is hasonló a helyzet."
Homonna is az augusztusi idő számlájára írja, hogy a termés végül behozta a lemaradást "Nagyon későn virágzott, aztán nyáron jött az aszály, az is visszavetette a fejlődést, de hál` istennek augusztus második fele olyan jó volt, hogy mostanra egyenesbe jött a gyümölcs. Kifejezetten illatos, nagyon jó, kiegyensúlyozott gyümölcsökhöz volt szerencsém."
A java még hátra van
Az biztos, hogy sok szőlőfajta - főleg az olyan későn érők, mint a cabernet vagy a merlot - esetében a következő hetek időjárásán múlik minden.
A megkérdezett borászok egytől egyig szolidan esős, napsütéses időért szurkolnak, mert ez tenné fel a koronát az augusztusban beindult kedvező érési folyamatokra. "Még egy kis csapadék jó lenne, de ha így marad, már akkor sem fogunk panaszkodni" - mondja Homonna. A túl sok eső senkinek sem jönne jól: a cabernet-nek azért, mert a szőlő nem tud igazán szépen beérni, azoknak pedig, akik korábban érő, de kényesebb fajtákkal dolgoznak, végképp nem.
"Ha túl sok eső esik, akkor megborul a sav-cukor egyensúly, lassul az érés. Arról nem beszélve, hogy az olyan kényes fajták, mint a juhfark, könnyen rothadásnak indulnak a nagyon sok csapadéktól. A budai zöld például már most nagyon sok kárt szenvedett el az utóbbi napok-hetek időjárásától" - mondja Bakó Ambrus, majd hozzáteszi: "Ha viszont nem lesz túl sok eső, akkor ez lesz az elmúlt öt év legjobb termése."
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.