Kiváló évet zár a szőlőtermesztés

hirdetes

Kiváló évet zár a szőlőtermesztés

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

Aggasztó kezdetek után egyenesbe jött a termés, és az idei kimagasló évjárat lehet - állítják egybehangzóan a megkérdezett borászok. Noha a szüret sok helyen még el sem kezdődött, és a következő két hét időjárása meghatározó, mégis már mindenki elégedett a terméssel. Kevés, de jó bor lesz az idén, ha a szüretig hátralévő pár hétben megfelelő lesz az időjárás. A 2013-as évjárat mindenképpen jobb lesz, mint az elmúlt két évben, de van, aki szerint az elmúlt öt év messze legjobb bora lesz az idei.

 

 

 

Ez annak ellenére alakult így, hogy az idei év mezőgazdasági szempontból egészen aggasztó körülmények között indult. A hosszú, hideg tavasz miatt a virágzás nagyon elhúzódott, és voltak bizonyos fajták, melyek ezt nagyon rosszul viselték - mondja Tiffán Ede, aki eddig kékoportót és pinot noirt szüretelt, "rendkívül jó állapotban".

Ezek a szőlőfajták jól virágoztak, és a virágok rendesen megkötöttek, azaz rajta maradtak a tőkén, és gyümölcsöt hoztak. Problémásabb a cabernet és a merlot, amelyeknél egyelőre nem lehet tudni, hogy mi lesz a vége, mert ezek a legkésőbbi érésűek, szüretük csak hetek múlva kezdődik. A fürtök egyenetlenül értek, sok szem még mindig zöld (ez az úgynevezett madárkásság), és nagyon kicsi lesz a hozam. Tiffánéknál 5-6 tonnára számítanak hektáronként, ami fele a hektáronként engedélyezett 13 tonnának.

A mennyiségre panaszkodott Bakó Ambrus borász is, akinek saját szőlője nincs, de évek óta szoros együttműködésben dolgozik azokkal a szőlősgazdákkal, akiknek a termését megvásárolja. "Már az elmúlt két évben sem volt valami túl sok szőlő, de idén még ahhoz képest is kevesebb lesz. A közelmúlt átlagának olyan 60-80 százalékára számítunk, ami nagyon kevés. Az egyetlen vigasz, hogy a jelek igen jó évjáratra mutatnak."

 

hirdetes

 

 

Az Augusztus mentett  

    

A jó évjárat elsősorban augusztus második felének köszönhetően sikerült, előtte nem sokan tettek volna komolyabb összeget arra, hogy az idén pozitívan zárul az év. "Nagyon esős és nagyon száraz, napos időszakok voltak, de sajnos nem úgy, ahogy azt a szőlő szereti. Ha átlagot vonunk, akkor pont annyi volt napsütésből és csapadékból is, mint amennyi kell, de sajnos túl hosszúak voltak ezek az időszakok" - mondta Szepsy Kinga Mádról. Ők egyelőre csak próbaszüretet tartottak, ami alapjában véve biztató, az első osztályú dűlőik terméséből - az idén először - szamorodnitípusú borokat is terveznek készíteni.

A szőlő minőségét emelte ki Homonna Attila is, aki szerint az általa eddig vizsgált gyümölcsök sav/cukor egyensúlya az utóbbi évek legjobbja. "Mi egyelőre csak egy százéves bioültetvényt kezdtünk szüretelni, az alapján azt mondhatom, hogy nagyon biztató az idei termés, és amilyen híreket hallottam például a Balaton-felvidékről - ahol már megkezdték a szüretet -, ott is hasonló a helyzet."

Homonna is az augusztusi idő számlájára írja, hogy a termés végül behozta a lemaradást "Nagyon későn virágzott, aztán nyáron jött az aszály, az is visszavetette a fejlődést, de hál` istennek augusztus második fele olyan jó volt, hogy mostanra egyenesbe jött a gyümölcs. Kifejezetten illatos, nagyon jó, kiegyensúlyozott gyümölcsökhöz volt szerencsém."

hirdetes

 

 

A java még hátra van  

   

Az biztos, hogy sok szőlőfajta - főleg az olyan későn érők, mint a cabernet vagy a merlot - esetében a következő hetek időjárásán múlik minden.

A megkérdezett borászok egytől egyig szolidan esős, napsütéses időért szurkolnak, mert ez tenné fel a koronát az augusztusban beindult kedvező érési folyamatokra. "Még egy kis csapadék jó lenne, de ha így marad, már akkor sem fogunk panaszkodni" - mondja Homonna. A túl sok eső senkinek sem jönne jól: a cabernet-nek azért, mert a szőlő nem tud igazán szépen beérni, azoknak pedig, akik korábban érő, de kényesebb fajtákkal dolgoznak, végképp nem.

"Ha túl sok eső esik, akkor megborul a sav-cukor egyensúly, lassul az érés. Arról nem beszélve, hogy az olyan kényes fajták, mint a juhfark, könnyen rothadásnak indulnak a nagyon sok csapadéktól. A budai zöld például már most nagyon sok kárt szenvedett el az utóbbi napok-hetek időjárásától" - mondja Bakó Ambrus, majd hozzáteszi: "Ha viszont nem lesz túl sok eső, akkor ez lesz az elmúlt öt év legjobb termése."

Forrás: eu-info, origo

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


fejési napló (istállókönyv)

a kifejt tej mennyiségét rögzítő bizonylat. Tovább

Csávázó Raxil Vital

Gombaölő csávázószer őszi búza, őszi és tavaszi árpa csávázására.Hatóanyag: 15 g/l... Tovább

Tovább a lexikonra