Ekkor kezd el a nyári kiültetéseket, ha nem szeretnéd, hogy virágaid elfagyjanak

hirdetes

Mikor kezdhetjük meg a nyári kiültetéseket?

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Tavasszal teljesen virágba borulnak a kertek, azonban van egy-két növény, amelyeket meg kell védenünk a tavaszi fagyoktól, ezért nem mindegy mikor ültetjük ki őket. Honnan tudhatod, hogy mikor kell megkezdeni a nyári kiültetéseket? Cikkünkben erre találhatsz megoldást.

Balkonvirágok

Mikor érdemes megkezdeni a nyári kiültetéseket?


Másfél héttel ezelőtt még havazott az országban, így teljesen jogosan merülhet fel bennünk a kérdés, hogy végülis mikor kezdhetjük meg a kiültetéseket a kertbe? Ezekkel a szakértői tippekkel Te is könnyedén el tudod dönteni, hogy mikor jött el az idő arra, hogy teleültethessük a kertet vagy a balkont a szebbnél szebb virágokkal.


Tippek a kiültetéshez


1.    Fagyos szentek


Miután megérkezett a jó idő márciusban, sokszor szeszélyes lehet még az időjárás, így nem hiába szoktak riogatni minket a fagyos szentekkel. Sándor, József és Benedek hármasa elhozzák nekünk a meleget, azonban májusban jönnek a fagyos szentek, azaz Pongrác, Szervác, Bonifác és általában valóban fagyot hoznak magukkal. Az áprilisi melegben ne feledkezzünk meg róla, hogy még májusban köszönthetnek minket fagyok, így mindenképp várjuk meg eljövetelüket.

hirdetes


2.    A zárt tér ereje


A legtöbb nyári balkonnövény nagyon érzékeny a fagyokra, így amíg nincs megfelelő időjárás a szabadban számukra, érdemes a zárt térben nevelgetni a palántákat, amiket később kiültethetünk. A tavalyi növényeket is átteleltethetjük zárt térben, de szép lassan kezdjük el hozzászoktatni a fényhez és leszedhetjük a száraz növényi részeket és elkezdhetjük őket tápoldattal újraéleszteni.


3.    Május az igazi


Amennyiben tehát elkerülnénk a fagyok által okozott károkat, érdemes kivárni a májust, de ha nem bírjuk ki addig, akkor nagy odafigyeléssel kell vizsgálnunk az időjárást. Ha túl alacsony hőmérsékletet jósolnak, akkor inkább tegyünk óvintézkedéseket, mint például vigyük be zárt térbe azt a növényt, amelyik nem bírja a hideget, vagy takarjuk őket le. Figyelj rá, hogy ha balkonládába ültetsz, abban sokkal könnyebben átfagy a növény földje és gyökérzete, így a balkonládában még a szabadföldi geometrikus védelem sem biztosított.

hirdetes


4.    Köztes megoldás az árvácska

Árvácskát a balkonra


Az árvácska tökéletes áthidaló megoldás lehet abban az esetben, ha már virágokkal szeretnénk beborítani a balkont. Az árvácska sokszor háttérbe szorul a különböző hagymások és a muskátlik mellett, pedig igazán színpompás elemként jelenhet meg a balkonunkon vagy a kertben. Csak is ízlésünk szabhat abban határt, hogy milyen típusát ültetjük ki. Választhatunk vegyes színű kombinációkat, a sárgától a lilán keresztül a rózsaszínig számos árnyalatban megtaláljuk. Lehet kis fejű vagy nagy fejű virág, de abban egyetérthetünk, hogy bármelyiket választjuk, szemünk káprázni fog a pompájában.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-12-06

5 Kihagyhatatlan magyar természeti csoda télre

A hideg hónapokban is érdemes felfedezni a természet varázslatait, és Magyarország bővelkedik olyan természeti csodákban és különlegességekben, amik télen is lenyűgözőek.

2023-12-05

Tudtad hogy ezekben a magyar fürdőkben gyulladáscsökkentő gyógyvízben lehet fürdeni?

Felfedezzük azokat a kivételes fürdőket, ahol nemcsak kellemesen pihenhetünk, de a gyulladáscsökkentő gyógyvíz áldásos hatásaival is gondoskodhatunk egészségünkről.

2023-12-05

Műfenyő vagy vágott fenyő? – Ez egy teljes tévhit!

A Karácsonyfa-vásárlás kapcsán felmerülő dilemmát érintve Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet kutatója cáfolja a műfenyő környezetbarátságával kapcsolatos tévhiteket.

2023-12-05

Természetes tápanyagok a szobanövények számára: banánhéj, zacc és cukor?

Természetes tápanyagok segítségével, a cukor, kávézacc, zöldségek főzőlevének és banánhéjnak titkait megismerve kertünkben exponenciálisan növelhetjük a növények szépségét

2023-11-30

A nagymamámtól tanultam ezt a leander teleltetési technikát – Mióta így csinálom minden nyáron ontja a virágot

A nagymama leander teleltetési technikája kiváló eredményekkel szolgál, és nemcsak a növények életében, hanem a családunk kertjének szépségében is látható.

2023-12-05

Így teleltesd olyan profin a muskátlidat, mint egy kertész

Így teleltesd könnyedén és szakszerűen a muskátlidat, pont úgy, mint egy profi kertész! Most megmutatjuk, mi a pontos menete, kövesd te is a lépéseket a cikkben!

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

15/2006. (II. 22.) FVM rendelet

a földmûvelésügyi ágazathoz tartozó szakképesítésekre szervezhetõ mesterképzés szakmai... Tovább

sav-bázis egyensúly

a —>belső környezet egyik leglényegesebb jellemzője a sejten kívüli folyadéktér... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert Kertészet virág