Így mentheted meg kiszáradt növényeidet: kiszáradt növények kezelése szakértően

hirdetes

Így mentheted meg kiszáradt növényeidet

VN
Kiszáradt növények megmentése szakszerűen

Használj műtrágyát, de csak óvatosan

A szárazság idején ne műtrágyázd növényeidet. Elegendő víz nélkül a műtrágya hatástalan lesz, vagy pont, hogy felesleges megterhelést okoz majd a palántáknak.
Miután az aszály véget ér, használj lassan ható műtrágyát, amit növényeid fokozatosan tudnak majd felvenni, miközben visszatér beléjük az élet. Válassz magas foszfortartalmú terméket, ami elősegíti a sérült gyökerek gyógyulását. Ezzel szemben a nitrogén a levelek növekedését ösztönzi, ami ezen a ponton még problémákat okozhat.

Sem a szárazság során, sem az után közvetlenül ne használj olyan műtrágyákat, amelyek sót tartalmaznak, mert ezek csak tovább fokozzák a szárazság okozta problémákat, és súlyos károkat tehetnek a növény gyökereiben.

Orvosold időben a velejáró problémákat

A kiszáradófélben lévő növények kevésbé képesek védekezni a betegségek és kártevők ellen, amelyek természetesen csak tovább gyengítik majd a palántákat. Habár az egész szezon során fontos odafigyelni ezekre, a nagy nyári melegben különösen nyitva kell tartanod a szemedet, amint beköszönt a szárazság. Minél előbb figyelsz fel a problémákra, annál könnyebben tudod majd orvosolni őket.

hirdetes
Egyes esetekben heves metszésre lehet szükség, vagy egy-egy palántádtól is meg kell majd válnod, hogy a betegségek és kártevők ne terjedjenek át az egészséges növényekre.

Vigyél fel egy új réteg talajtakarót

Miután növényeidet újra elkezded öntözni és táplálni, vigyél fel köréjük egy 8-10 cm vastag réteg talajtakarót is. Ha tavasszal organikus talajtakarót használtál, akkor az ekkorra már valószínűleg belebomlott a talajba, ezért palántáidnak új adagra lesz szüksége.

hirdetes

A szárazságból adódó károk elkerülése a kertben

Ha szeretnéd megóvni kertedet az aszály viszontagságaitól, akkor fogadd meg az alábbi tanácsokat:
•    Ültess szárazságtűrő növényeket: Egyes növények jobban viselik a vízhiányt, mint mások. Ha kertedben gyakori probléma a szárazság, akkor ehhez igazítsd ültetési szokásaidat. Ha mindenképpen szomjasabb palántákat szeretnél nevelni, akkor próbáld egy helyre ültetni őket, hogy csak egy kis területet kelljen rendszeresen öntöznöd.
•    Használj organikus anyagokat: Rendszeresen támogasd növényeidet komposzttal és más organikus anyagokkal, ezzel javítva a talaj minőségét és vízmegtartását.
•    Gyomlálj: A gyomok elszívják a vizet növényeid elől, és felélik a talaj tápanyagkészleteit. Akadályozd meg ezek elterjedését, és távolítsd el őket gyökerestől, amint észreveszed őket kertedben.
•    Gyűjts esővizet: Ha eddig nem tetted meg, szerezz egy hordót, és vezesd bele az ereszcsatornákból lefolyó esővizet. Ezzel a módszerrel temérdek könnyedén felhasználható vizet halmozhatsz fel a szárazabb időszakokra, ráadásul teljesen ingyen.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2022-09-19

10 gyönyörű virág, amelynek ott a helye az őszi kertben

Ősszel is foglalkozzunk a kertünkkel, hogy szép legyen. Most bemutatunk 10 olyan virágot, amit nyugodtan elültethetünk, mivel jól bírják az őszi időjárást.

2022-09-13

Rózsametszési kisokos – Hogyan és pontosan mikor kell metszeni a rózsát ősszel?

Pontos leírást kaphatsz a rózsákról, hogy hogyan és pontos mikor kell elvégezni a rózsa metszését ahhoz, hogy a következő időszakban is kerted ékköve legyen

2022-08-27

Mitől szárazak és papírszerűek a növény levelei?

Lehet, hogy már te is láttál olyan növényt, aminek a levele száraz, szinte már papírszerű volt. Ez bizony nem véletlen! A cikkből kiderül, hogy ez miért van!

2022-08-27

A gumórothadás fajtái, okai, és minden, amit róluk tudni érdemes

A gumórothadás betegségei a termésveszteség fő okai, különösen a burgonyát, de a sárgarépát és más gumós zöldségeket, és még a virágokat is érinthetik.

2022-08-27

Hogyan kerüljük el a cserepes növények túlöntözését?

Ha nincs kerted növényeid attól még lehetnek, erre egy jó megoldás a cserepes növény. Viszont nem mindegy, hogy hogyan gondozod, öntözöd. Mai cikkünkben erről lesz szó!

2022-09-20

Hogyan tegyük el télre a virághagymákat?

Sokakban merül fel a kérdés: el lehet tenni a virághagymákat télre? Ha igen, akkor hogyan kell a virághagymákat teleltetni szakszerűen? Mutatjuk a választ!

2022-09-16

Hogyan neveljünk Camassiát

A camassia, vad jácint nem túl ismert Magyarországon, azonban rendkívül feldobhatjuk vele kertünket! Minden, amit tudnod kell a vad jácint gondozásáról!

További cikkek ebben a témában


gabonasiló

nagy befogadoképességű tárolótér, amelyben a gabonát ömlesztve tárolják. A g. egységeit... Tovább

adóhatóság

az —>adók és az adó jellegű fizetési kötelezettségek előírását (kivetését),... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Kertészet Növénytermesztés Növényvédelem virág