Így mentheted meg kiszáradt növényeidet: kiszáradt növények kezelése szakértően

hirdetes

Így mentheted meg kiszáradt növényeidet

VN

Ha nem kapnak elegendő vizet kellő rendszerességgel, a növények előbb vagy utóbb stresszes állapotba kerülhetnek, ami súlyos problémákhoz vezet. Ezek általában a legöregebb leveleken jelentkeznek először, amelyek besárgulnak, kiszáradnak, majd lehullanak a palántáról. Huzamosabb vízhiány esetében a fák és bokrok kisebb, majd nagyobb ágai is elhalhatnak. A szárazság még a gyökereket is megtámadhatja, amitől a növény végül teljesen kipusztul majd.

Kiszáradt növények megmentése szakszerűen

Minél tovább tart tehát a kiszáradt állapot, annál több kár keletkezik a növényekben. Általában a szezon elején jelentkező szárazság a legveszélyesebb, hiszen a palánták ekkor még aktívan növekednek, és igyekeznek felkészíteni magukat a közelgő nyárra.

Aszály idején, vagy amikor a vízkészletek korlátozottak, az ember csak abban reménykedhet, hogy növényei bírni fogják majd a megterhelést. Ideális esetben egészségesen érik őket ezek az időszakok, nem sokkal az után, hogy kellően megöntözték őket, és némi talajtakaró is kerül köréjük, ami segít lelassítani a talaj kiszáradását.
Szóval mi a teendő az után, hogy növényeid túlélték a szárazságot?

Ne öntözd túl a kiszáradt növényeket!

Ilyenkor logikus lépésnek tűnik minél több vizet biztosítani szomjazó palántád számára, nagyon könnyű azonban túlzásokba esni. Fokozatosan kell tehát visszaszoktatnod növényeidet a vízre.

Ügyelj rá, hogy a talaj nyirkos legyen, de ne áztasd át. A gyökereknek oxigénre is szükségük van, és ha elárasztod őket vízzel, akkor gyakorlatilag megfulladnak majd, mert nem jutnak elég levegőhöz. Persze az esőzés mennyiségét nem szabályozhatod, de azt igen, hogy te magad mennyi vizet biztosítasz ágyásaidnak.

hirdetes

A legtöbb növénynek durván 2,5 cm vízre van szüksége heti szinten. Ha palántáid homokos talajban nőnek (ami gyorsan elvezeti a vizet), vagy nemrégiben ültetted őket és gyökereik még nem elég erősek, akkor gyakori öntözésre lesz szükségük, hogy elegendő vizet vehessenek fel.

Különösen oda kell figyelni a paradicsomokra, amik, ha nem rendszeresen kapnak vizet (pl. egy nagy öntözés egy-két hét szárazságot követően), akkor elrohadhatnak vagy szétrepedhetnek.

Metszd meg növényeidet

Egy hosszabb szárazság során bizonyos esetekben segíthet, ha egyébként egészséges palántáidról kétharmadukra metszed vissza, mert ilyenkor kevesebb vízre lesz szükségük. Próbáld meg eldönteni, hogy mely növényeidnek van szüksége erre.

hirdetes

Lehetőség szerint ne metszd le fáidat és bokraidat, mert ezeknek szükségük van lombjukra, és a visszavágással csak felesleges stressznek tennéd ki őket.
Ha növényeid felső része a szárazság során súlyosan bebarnult vagy elhalt, akkor az aszály után vágd vissza őket a talajtól 15 cm magasra. Ideális esetben hamarosan új hajtások jelennek majd meg a tövüknél. A növények általában tudják, hogy mikor muszáj kissé megerőltetniük magukat, hogy újra nagyra nőhessenek.

Távolítsd el növényeid elhalt vagy beteg ágait is, ezek ugyanis nem képesek meggyógyulni, és rengeteg kártevő bújhat el bennük.
 

Lapozz, mert a kiszáradt növények megmentésével kapcsolatos szakértői tanácsok még ne értek véget, hasznos dolgokat olvashatsz a következő oldalon is! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-07-21

Miért fehéredik ki a cukkini levele? – Ez a 3 oka lehet!

Mik is lehetnek a cukkini leveleinek kifehéredésének okai? De ami még fontosabb mi lehet rá a megoldás? Fehér foltok a cukkini levelein - Mit tegyünk?

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-08-09

5 romantikus randi ötlet, amelyet a szabadban fedezhet fel

Összegyűjtöttünk 5 szabadtéri romantikus randevúzási ötletet, amelyek felülmúlják a filmet és a rágcsálást. Mutatjuk hova vidd el szíved választottját!

2022-08-02

Késő nyári virágok- Ültesd el nyáron, hogy ősszel tőlük pompázzon a kert!

Szeretnél csodaszép virágokat augusztusban is? Ha most elülteted ezeket a virágokat, akkor nemcsak augusztusban fog pompázni a ketted, hanem az őszi napokban is!

További cikkek ebben a témában


AVOP

Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program. Tovább

páni félelem

az állatok rendellenes — indulati zavarai közé tartozó — magatartási reakciója.... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Kertészet Növénytermesztés Növényvédelem virág