Így mentheted meg kiszáradt növényeidet: kiszáradt növények kezelése szakértően

Így mentheted meg kiszáradt növényeidet

VN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Ha nem kapnak elegendő vizet kellő rendszerességgel, a növények előbb vagy utóbb stresszes állapotba kerülhetnek, ami súlyos problémákhoz vezet. Ezek általában a legöregebb leveleken jelentkeznek először, amelyek besárgulnak, kiszáradnak, majd lehullanak a palántáról. Huzamosabb vízhiány esetében a fák és bokrok kisebb, majd nagyobb ágai is elhalhatnak. A szárazság még a gyökereket is megtámadhatja, amitől a növény végül teljesen kipusztul majd.

Kiszáradt növények megmentése szakszerűen

Minél tovább tart tehát a kiszáradt állapot, annál több kár keletkezik a növényekben. Általában a szezon elején jelentkező szárazság a legveszélyesebb, hiszen a palánták ekkor még aktívan növekednek, és igyekeznek felkészíteni magukat a közelgő nyárra.

Aszály idején, vagy amikor a vízkészletek korlátozottak, az ember csak abban reménykedhet, hogy növényei bírni fogják majd a megterhelést. Ideális esetben egészségesen érik őket ezek az időszakok, nem sokkal az után, hogy kellően megöntözték őket, és némi talajtakaró is kerül köréjük, ami segít lelassítani a talaj kiszáradását.
Szóval mi a teendő az után, hogy növényeid túlélték a szárazságot?

Ne öntözd túl a kiszáradt növényeket!

Ilyenkor logikus lépésnek tűnik minél több vizet biztosítani szomjazó palántád számára, nagyon könnyű azonban túlzásokba esni. Fokozatosan kell tehát visszaszoktatnod növényeidet a vízre.

Ügyelj rá, hogy a talaj nyirkos legyen, de ne áztasd át. A gyökereknek oxigénre is szükségük van, és ha elárasztod őket vízzel, akkor gyakorlatilag megfulladnak majd, mert nem jutnak elég levegőhöz. Persze az esőzés mennyiségét nem szabályozhatod, de azt igen, hogy te magad mennyi vizet biztosítasz ágyásaidnak.

A legtöbb növénynek durván 2,5 cm vízre van szüksége heti szinten. Ha palántáid homokos talajban nőnek (ami gyorsan elvezeti a vizet), vagy nemrégiben ültetted őket és gyökereik még nem elég erősek, akkor gyakori öntözésre lesz szükségük, hogy elegendő vizet vehessenek fel.

Különösen oda kell figyelni a paradicsomokra, amik, ha nem rendszeresen kapnak vizet (pl. egy nagy öntözés egy-két hét szárazságot követően), akkor elrohadhatnak vagy szétrepedhetnek.

Metszd meg növényeidet

Egy hosszabb szárazság során bizonyos esetekben segíthet, ha egyébként egészséges palántáidról kétharmadukra metszed vissza, mert ilyenkor kevesebb vízre lesz szükségük. Próbáld meg eldönteni, hogy mely növényeidnek van szüksége erre.

Lehetőség szerint ne metszd le fáidat és bokraidat, mert ezeknek szükségük van lombjukra, és a visszavágással csak felesleges stressznek tennéd ki őket.
Ha növényeid felső része a szárazság során súlyosan bebarnult vagy elhalt, akkor az aszály után vágd vissza őket a talajtól 15 cm magasra. Ideális esetben hamarosan új hajtások jelennek majd meg a tövüknél. A növények általában tudják, hogy mikor muszáj kissé megerőltetniük magukat, hogy újra nagyra nőhessenek.

Távolítsd el növényeid elhalt vagy beteg ágait is, ezek ugyanis nem képesek meggyógyulni, és rengeteg kártevő bújhat el bennük.
 

Lapozz, mert a kiszáradt növények megmentésével kapcsolatos szakértői tanácsok még ne értek véget, hasznos dolgokat olvashatsz a következő oldalon is! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-04-16

Kezdő kertészeknek is - 3 zöldség, ami garantáltan sikerül

Kertészkedni szeretnél, de nem tudod, hol kezd? Fedezd fel a 3 ideális zöldséget kezdőknek! Gyorsan növőek, ízletesek és minimális erőfeszítéssel termeszthetők.

2024-04-18

Így ültesd a muskátlit az ablakba, hogy több virágot hozzon!

A muskátlik (Pelargonium) kedvelt növények az ablakokban, erkélyeken, és nem igényelnek túl sok speciális gondozást, de ezeket a tanácsokat tartsd be!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-04-16

Egy kertész szerint ezt kell tenned, ha a paradicsom palántád lábszáras lett

Sokatok már nevelgetni a paradicsom palántáit és észrevehetitek, hogy lábszáras lehet néhány növény, de van rág megoldás, kövessétek ezeket a tippeket ti is!

2024-04-16

Csodaszép, egyszerűen gondozható: Így ültess margarétát!

A margaréta nem elég, hogy csodaszép, sokak legnagyobb kedvenc virága, számos néphiedelem kapcsolódik hozzá, gyógyhatása van. Nézd milyen egyszerű az ültetése!

2024-01-18

Mikor kezdjük el a gyümölcsfák lemosó permetezését?

A gyümölcsfák lemosó permetezése a tél végén egy fontos feladat, ezért összegyűjtöttük nektek, mik a lépései ennek a tél végi tevékenységnek!

2024-01-29

Így védd meg növényeidet a februári hőingadozással szemben

Ha eljön a február, akkor érdemes figyelnünk ilyenkor a kertben a hőingadozásokra, hiszen ezek károsíthatják növényeinket, kövesd ezeket a tippeket!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

benőttség

a juhok azon jellemzője, hogy a fejük, a lábuk és a hasuk ->gyapjúval milyen mértékben... Tovább

csíraalvás

egyes fajokra (kalászosok, napraforgó, kender stb.) jellemző tulajdonság; ezek magvai... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Kertészet Növénytermesztés Növényvédelem virág