Így mentheted meg kiszáradt növényeidet: kiszáradt növények kezelése szakértően

hirdetes

Így mentheted meg kiszáradt növényeidet

VN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Ha nem kapnak elegendő vizet kellő rendszerességgel, a növények előbb vagy utóbb stresszes állapotba kerülhetnek, ami súlyos problémákhoz vezet. Ezek általában a legöregebb leveleken jelentkeznek először, amelyek besárgulnak, kiszáradnak, majd lehullanak a palántáról. Huzamosabb vízhiány esetében a fák és bokrok kisebb, majd nagyobb ágai is elhalhatnak. A szárazság még a gyökereket is megtámadhatja, amitől a növény végül teljesen kipusztul majd.

Kiszáradt növények megmentése szakszerűen

Minél tovább tart tehát a kiszáradt állapot, annál több kár keletkezik a növényekben. Általában a szezon elején jelentkező szárazság a legveszélyesebb, hiszen a palánták ekkor még aktívan növekednek, és igyekeznek felkészíteni magukat a közelgő nyárra.

Aszály idején, vagy amikor a vízkészletek korlátozottak, az ember csak abban reménykedhet, hogy növényei bírni fogják majd a megterhelést. Ideális esetben egészségesen érik őket ezek az időszakok, nem sokkal az után, hogy kellően megöntözték őket, és némi talajtakaró is kerül köréjük, ami segít lelassítani a talaj kiszáradását.
Szóval mi a teendő az után, hogy növényeid túlélték a szárazságot?

Ne öntözd túl a kiszáradt növényeket!

Ilyenkor logikus lépésnek tűnik minél több vizet biztosítani szomjazó palántád számára, nagyon könnyű azonban túlzásokba esni. Fokozatosan kell tehát visszaszoktatnod növényeidet a vízre.

Ügyelj rá, hogy a talaj nyirkos legyen, de ne áztasd át. A gyökereknek oxigénre is szükségük van, és ha elárasztod őket vízzel, akkor gyakorlatilag megfulladnak majd, mert nem jutnak elég levegőhöz. Persze az esőzés mennyiségét nem szabályozhatod, de azt igen, hogy te magad mennyi vizet biztosítasz ágyásaidnak.

hirdetes

A legtöbb növénynek durván 2,5 cm vízre van szüksége heti szinten. Ha palántáid homokos talajban nőnek (ami gyorsan elvezeti a vizet), vagy nemrégiben ültetted őket és gyökereik még nem elég erősek, akkor gyakori öntözésre lesz szükségük, hogy elegendő vizet vehessenek fel.

Különösen oda kell figyelni a paradicsomokra, amik, ha nem rendszeresen kapnak vizet (pl. egy nagy öntözés egy-két hét szárazságot követően), akkor elrohadhatnak vagy szétrepedhetnek.

Metszd meg növényeidet

Egy hosszabb szárazság során bizonyos esetekben segíthet, ha egyébként egészséges palántáidról kétharmadukra metszed vissza, mert ilyenkor kevesebb vízre lesz szükségük. Próbáld meg eldönteni, hogy mely növényeidnek van szüksége erre.

hirdetes

Lehetőség szerint ne metszd le fáidat és bokraidat, mert ezeknek szükségük van lombjukra, és a visszavágással csak felesleges stressznek tennéd ki őket.
Ha növényeid felső része a szárazság során súlyosan bebarnult vagy elhalt, akkor az aszály után vágd vissza őket a talajtól 15 cm magasra. Ideális esetben hamarosan új hajtások jelennek majd meg a tövüknél. A növények általában tudják, hogy mikor muszáj kissé megerőltetniük magukat, hogy újra nagyra nőhessenek.

Távolítsd el növényeid elhalt vagy beteg ágait is, ezek ugyanis nem képesek meggyógyulni, és rengeteg kártevő bújhat el bennük.
 

Lapozz, mert a kiszáradt növények megmentésével kapcsolatos szakértői tanácsok még ne értek véget, hasznos dolgokat olvashatsz a következő oldalon is! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-31

Levendulatermesztési hibák – a 6 legnagyobb elkerülendő hiba a kertészek szerint

Ebben a cikkben felsorolunk hat olyan gyakori hibát, amelyeket érdemes elkerülni a levendulatermesztés során, ahogy egy kertészeti szakértő javasolja.

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-06-02

A zsálya pozitív hatásai, nem is hinnéd mennyi mindenre jó

A zsálya sokoldalú, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Mutatjuk is a zsálya pozitív hatásait az egészségre!

2023-05-31

A tereprendezési sziklák tisztítása – egyszerű módszerek, hogy újra jól nézzen ki a sziklakert

A sziklakert sziklái könnyen bevonódhatnak mohával vagy szennyeződésekkel, aminek következtében elveszítik eredeti megjelenésüket, viszont egyszerű tisztítani!

2023-05-31

Az orchideák szaporítása – Három szakértői módszer

Ezzel a három szakértői módszerrel viszont rájössz, hogy könnyedén lehet egy orchideából több orchideád! Orchidea szaporítási módszerek kertészeink ajánlása

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-04-18

Nagyon veszélyes most fákat, bokrokat kivágni!- Erre figyelj oda!

A költési időszakban végzett fa- és bokroskivágások veszélyeire hívja fel a figyelmet az MME az MTI közleményében. Szerintünk is nagyon fontos ez a téma!

2023-06-02

Ezzel az egyszerű trükkel sokáig szép marad az esküvői virág

A virágok egész nap és éjszaka frissen tartása nem lehetetlen küldetés, csupán ismerni kell a trükköt, amivel sokáig szép marad a vágott virág az esküvőkön!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fényprogram (világítási program)

az —>iparszerű állattartási technológia szerves része; a fény a —>neuro-endokrin... Tovább

aktívák

a könyvviteli mérleg bal oldalán részletezett tételek elnevezése. Ilyenek... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Kertészet Növénytermesztés Növényvédelem virág