Hogyan kell teleltetni a kínai hibiszkuszt?

hirdetes

A kínai hibiszkusz teleltetése: ezekkel a tippekkel túléli a telet!

NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A kertészkedés és növénygondozás szerelmesei számára a kínai hibiszkusz egy különleges kihívást jelenthet. Hazánkban sok helyen szobanövényként árusítják, és bár gyönyörű virágai lenyűgöző látványt nyújtanak, rendkívül fagyérzékeny jellegéből adódóan különleges gondoskodást igényel télen. Ebben a cikkben részletesen kifejtjük, hogyan lehet sikeresen teleltetni a kínai hibiszkuszt, hogy az a hideg hónapokban is egészséges és virágzó maradjon.

kínai hibiszkusz teleltetése

Az első lépés a kínai hibiszkusz teleltetéséhez

Az első és legfontosabb lépés a teleltetés előkészületeiben az őszi átvizsgálás. Amikor beköszönt az ősz, és a hőmérséklet csökken, érdemes alaposan szemügyre venni a növényt. Ebben az időszakban szedjük le róla az elszáradt leveleket, és tisztítsuk meg a szennyeződésektől mind a növényt, mind pedig a dézsát vagy cserépet, amelyben él. Ez segít abban, hogy a növény minden erőforrását az őszi és téli időszakban a túlélésére koncentrálja.
A visszametszésről is érdemes szót ejteni, bár csak akkor szükséges, ha a növény túl nagyra nőtt az év folyamán. Ezt a metszést célszerű elvégezni az őszi átvizsgálás során, hogy a kínai hibiszkusznak megfelelő méretű és formájú legyen a teleltetés idején.

A kínai hibiszkuszt nem érheti huzat

A hideg hónapok beköszöntével, amikor a kültéri hőmérséklet tartósan 12°C alá csökken, gondoskodnunk kell a növény behozataláról. Az erkélyen vagy udvaron tartott kínai hibiszkuszt helyezzük át egy hűvösebb, 16-19°C-os, viszonylag világos helyre. Fontos, hogy a növényt ne érje huzat, és ne kerüljön kitéve az erős, hideg szélnek. A teleltetés időtartama alatt fontos a tápoldatozás teljes beszüntetése. Az öntözést is csak mértékkel alkalmazzuk, figyelembe véve, hogy a föld ne száradjon ki teljesen. Az enciánbokroknak ideális öntözési gyakoriság a kínai hibiszkusz esetében is alkalmazható: 2-3 hetente, hogy megőrizzük a talaj nedvességtartalmát.

hirdetes

A fény télen is fontos a hibiszkusznak 

hirdetes

Ha a kínai hibiszkusz a lakásban töltötte az egész évet, a téli hónapokban is szükséges biztosítani számára egy hűvösebb helyet. Ugyanakkor fontos, hogy továbbra is megfelelő mennyiségű fény érje a növényt. Miután megváltoztattuk a helyét, észlelhetünk néhány sárguló levelet, amelyek lepotyognak. Ez hasonló az angyaltrombita reakciójához a helyváltoztatásra. Ha azonban a növény nem veszítette el az egész lombját, és a hajtások is egészségesek maradtak, nincs ok aggodalomra – a kínai hibiszkusz egyszerűen reagál a környezeti változásokra.

A kínai hibiszkusz teleltetése odafigyelést igényel

A téli hónapok után, amikor beköszönt a tavasz, helyezzük vissza a kínai hibiszkuszt eredeti helyére. Ekkor folytassuk az öntözést és tápoldatozást. Ha szükséges, ebben az időszakban elvégezhetjük a tavaszi metszést, illetve átültethetjük a növényt.
A kínai hibiszkusz teleltetése tehát körültekintést és odafigyelést igényel, de ha betartjuk ezeket a tippeket, garantálhatjuk, hogy a növény egészséges és virágzó maradjon a hideg hónapok alatt is. A gondos gondozásnak köszönhetően a kínai hibiszkusz örömmel virágzik majd, és szépségével feldobja otthonunkat.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

előgyomrok betegségei

fontosabb kórképek: 1. Előgyomor egyszerű emésztési zavara: lényege az élőgyomrokban... Tovább

bojtorján (Arctium)

a fészkesek családjának csövesvirágúak alcsaládjába tartozó nemzetség. Közönséges v.... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert