Kifagyhat a fű? 3 olcsó módszer a fű kifagyásának megakadályozásához, így vigyázz a fűre télen

Kifagyhat a fű? 3 olcsó módszer a fű kifagyásának megakadályozásához

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A fiatal fűcsemeték nagyon érzékenyek a hideg időjárásra. Tehát a frissen ültetett fű nem valami ellenálló a hideggel szemben. Mivel a fűpalántáknak nem fejlődtek ki mély gyökerei, a kemény fagy, amely megfagyasztja a talaj felső rétegét, megakadályozza, hogy a palánták vízhez és tápanyaghoz jussanak, és megöli az új füvet. Ha az udvarodon új fű van, és az előrejelzések szerint fagy várható, kövesd az alábbi tippeket, hogy megelőzd, hogy megfagyjon!

Tippek fű kifagyása ellen

Locsold meg a füvet!

Bár ez ellentmondónak tűnik, a pázsit hideg beállta előtti öntözése valóban segít a talajnak ellenállni a fagyásnak. A talajban lévő víz megtartja a hőt, és kevésbé valószínű, hogy a talaj megfagy. A legjobb eredmény elérése érdekében öntözd be a pázsitot este, hogy megvédd az új füvet egy éjszakán át. Ha van lehetőséged időzítőt beállítani az öntözőrendszeredhez, programozd be félórányi locsolásra három óránként egy éjszakán át. A csapból érkező víz általában legalább 20 fokkal fagypont felett van. Éjszakai meleg víz hozzáadásával segítheted megelőzni a fagy kialakulását. Ez az egyik legjobb módja annak, hogy megvédjük a fiatal füvet a fagytól.

Fedd le a füvet!

Mivel a fagyott talaj elpusztíthatja az új füvet, a fűcsírák védelmének másik nagyszerű módja, ha segítünk a talajnak megőrizni a hőt a hideg éjszakákon. Este takard be új fűmagját. Használhatsz ponyvát vagy kővel vagy fűrészáruval súlyozott ruhát. Még egy vékony fekete műanyag ponyva is segít a meleg levegőt a talaj közelében tartani, és megakadályozza, hogy a fagy károsítsa az új füvet. Arra azonban figyelj, hogy reggel távolítsd el a ponyvát, hogy a füvet megfelelő levegő és napfény érje.

Ne sétálj a pázsiton!

És más se, akármilyen csábító is! Kérd meg a gyerkőcöket is, hogy ebben a fagyos időben, ha lehet, kerüljék a füvön való rohangálást, és a focit is máskorra időzítsék. Kevés rosszabb dolog van a fagyos fűben, mint a gyalogos vagy járműforgalom. A fiatal, fagyos füvön való séta vagy vezetés megölheti a füvet. Ennek az az oka, hogy a fagyott fűre nehezedő nyomás hatására a fagyott vízmolekulák átszakítják a növényi sejtfalakat, súlyosan károsítva a fűszálakat. Az új fű védelme érdekében akadályozd meg, hogy emberek és állatok sétáljanak a pázsiton, amíg a fagy le nem olvad.

Az új fűmag túléli a fagyot?

A fűmagok túlélik a fagyot, sőt még a havat is. A magvak képesek alvó állapotban maradni hideg időben, mind addig alvó állapotban maradnak, amíg a hőmérséklet ismét fel nem emelkedik, ekkor a magok kikelnek. Míg a magvak nagyon jól bírják a fagyot, a fiatal fűcsemeték nagyon érzékenyek a fagyra. Minimum 6 héttel a várható fagyok előtt el kell vetni a fűmagokat ez az idő lehetővé teszi a fűpalánták számára, hogy kifejlesszék a hideg időjárás túléléséhez szükséges mély gyökereket.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-06-05

Így védd meg a virágjaidat a perzselő naptól egy kertész szerint

Virágok védelme a naptól: így óvd meg növényeidet a perzselő nap ellen a nyáron, mutatjuk a legjobb tanácsokat, amikre érdemes kifejezetten figyelned neked is!

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

földadó

alkalmazásának közgazd. célja, hogy elvonja a kedvező természeti adottság hatására... Tovább

kártalanítás

az állam részéről azoknak a veszteségeknek a megtérítése v. csökkentése, amelyek az... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Kertészet kertfenntartás növény Talajművelés