Kifagyhat a fű? 3 olcsó módszer a fű kifagyásának megakadályozásához, így vigyázz a fűre télen

hirdetes

Kifagyhat a fű? 3 olcsó módszer a fű kifagyásának megakadályozásához

VN

A fiatal fűcsemeték nagyon érzékenyek a hideg időjárásra. Tehát a frissen ültetett fű nem valami ellenálló a hideggel szemben. Mivel a fűpalántáknak nem fejlődtek ki mély gyökerei, a kemény fagy, amely megfagyasztja a talaj felső rétegét, megakadályozza, hogy a palánták vízhez és tápanyaghoz jussanak, és megöli az új füvet. Ha az udvarodon új fű van, és az előrejelzések szerint fagy várható, kövesd az alábbi tippeket, hogy megelőzd, hogy megfagyjon!

Tippek fű kifagyása ellen

Locsold meg a füvet!

Bár ez ellentmondónak tűnik, a pázsit hideg beállta előtti öntözése valóban segít a talajnak ellenállni a fagyásnak. A talajban lévő víz megtartja a hőt, és kevésbé valószínű, hogy a talaj megfagy. A legjobb eredmény elérése érdekében öntözd be a pázsitot este, hogy megvédd az új füvet egy éjszakán át. Ha van lehetőséged időzítőt beállítani az öntözőrendszeredhez, programozd be félórányi locsolásra három óránként egy éjszakán át. A csapból érkező víz általában legalább 20 fokkal fagypont felett van. Éjszakai meleg víz hozzáadásával segítheted megelőzni a fagy kialakulását. Ez az egyik legjobb módja annak, hogy megvédjük a fiatal füvet a fagytól.

Fedd le a füvet!

Mivel a fagyott talaj elpusztíthatja az új füvet, a fűcsírák védelmének másik nagyszerű módja, ha segítünk a talajnak megőrizni a hőt a hideg éjszakákon. Este takard be új fűmagját. Használhatsz ponyvát vagy kővel vagy fűrészáruval súlyozott ruhát. Még egy vékony fekete műanyag ponyva is segít a meleg levegőt a talaj közelében tartani, és megakadályozza, hogy a fagy károsítsa az új füvet. Arra azonban figyelj, hogy reggel távolítsd el a ponyvát, hogy a füvet megfelelő levegő és napfény érje.

hirdetes
hirdetes

Ne sétálj a pázsiton!

És más se, akármilyen csábító is! Kérd meg a gyerkőcöket is, hogy ebben a fagyos időben, ha lehet, kerüljék a füvön való rohangálást, és a focit is máskorra időzítsék. Kevés rosszabb dolog van a fagyos fűben, mint a gyalogos vagy járműforgalom. A fiatal, fagyos füvön való séta vagy vezetés megölheti a füvet. Ennek az az oka, hogy a fagyott fűre nehezedő nyomás hatására a fagyott vízmolekulák átszakítják a növényi sejtfalakat, súlyosan károsítva a fűszálakat. Az új fű védelme érdekében akadályozd meg, hogy emberek és állatok sétáljanak a pázsiton, amíg a fagy le nem olvad.

Az új fűmag túléli a fagyot?

A fűmagok túlélik a fagyot, sőt még a havat is. A magvak képesek alvó állapotban maradni hideg időben, mind addig alvó állapotban maradnak, amíg a hőmérséklet ismét fel nem emelkedik, ekkor a magok kikelnek. Míg a magvak nagyon jól bírják a fagyot, a fiatal fűcsemeték nagyon érzékenyek a fagyra. Minimum 6 héttel a várható fagyok előtt el kell vetni a fűmagokat ez az idő lehetővé teszi a fűpalánták számára, hogy kifejlesszék a hideg időjárás túléléséhez szükséges mély gyökereket.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-11-25

Így illatosíthatod otthonodat egyszerűen a fenyő tűleveleinek kifőzésével

Ha meg akarod tölteni otthonodat a fenyő gazdag illatával, egyszerűen forralj fenyőtűt vízben a tűzhely tetején. Mutatjuk hogyan! nemcsak ünnepi illat!

2022-08-31

Kavics talajtakaró – zúzottkő használata mulcs helyett

Hogyan lehet a zúzottkövet talajtakaróként használni? Mostani cikkből kiderül, hogy hogyan használjuk mulcs helyett a zúzottkövet a kertben és milyen hatással van a talajra.

2022-11-24

A homokos talaj feljavításának a titka

Természetesen nem minden talaj egyforma, vannak olyan területek, ahol homokos lehet a talaj. Mit lehet ezzel kezdeni? Hogyan lehet feljavítani a homokos talajt?

2022-06-27

„A szomszéd kertje mindig zöldebb” – De miért lesz gyomos a fű a kertedben?

A gyönyörű tiszta szép fű nem kell, hogy csak álom maradjon, ha neked is megkeserítik a mindennapjaidat a fűben kinövő gyomnövények,tudd meg, hogy mi okozza!

2022-11-16

Nem gondolnád mennyi mindenre jó: 5 módszer a tobozok kerti felhasználására

A fenyőtobozok igazi kincset jelentenek a kertészek számára, ráadásul ingyen vannak. Mutatunk 5 nagyon jó módszert a fenyőtobozok hasznosítására a kertben.

2022-06-13

Tippek a medence tisztítására – Így marad tiszta a víz egész nyáron!

Viszlát alga! Minél többet vársz, annál nehezebben lesz tiszta a medence vize. Mutatjuk mit kell tenned, hogy tiszta maradjon a medence vize egész nyáron!

2022-06-03

2022 nyári kerttrendek

Magyarország leglátogatottabb termék- és árösszehasonlító oldala szerint a következő termék a legkeresettebb 2022-ben. 2022-es nyári kerti eszköz trendek

2022-11-22

NE DOBD KI! A lehullott falevelek 5 felhasználási módja a kertben

Ne dobd ki a faleveleket! A kerti munkálatok során számtalan féleképpen felhasználhatóak a lehullott falevelek, cikkünkben be is mutatunk ezek közül 5-öt.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

istállólevegő szennyezettsége

a zárt istálló levegőjének összetétele a gáz-, a por és a mikroorganizmus-szennyezettség... Tovább

csumiz (Setaria italica [L.] convar, maxima Alef.)

a pázsitfüvek családjához tartozó, Kínában régóta, nálunk csak az 1930-as évek óta... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Kertészet kertfenntartás növény Talajművelés