Kifagyhat a fű? 3 olcsó módszer a fű kifagyásának megakadályozásához, így vigyázz a fűre télen

hirdetes

Kifagyhat a fű? 3 olcsó módszer a fű kifagyásának megakadályozásához

VN
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A fiatal fűcsemeték nagyon érzékenyek a hideg időjárásra. Tehát a frissen ültetett fű nem valami ellenálló a hideggel szemben. Mivel a fűpalántáknak nem fejlődtek ki mély gyökerei, a kemény fagy, amely megfagyasztja a talaj felső rétegét, megakadályozza, hogy a palánták vízhez és tápanyaghoz jussanak, és megöli az új füvet. Ha az udvarodon új fű van, és az előrejelzések szerint fagy várható, kövesd az alábbi tippeket, hogy megelőzd, hogy megfagyjon!

Tippek fű kifagyása ellen

Locsold meg a füvet!

Bár ez ellentmondónak tűnik, a pázsit hideg beállta előtti öntözése valóban segít a talajnak ellenállni a fagyásnak. A talajban lévő víz megtartja a hőt, és kevésbé valószínű, hogy a talaj megfagy. A legjobb eredmény elérése érdekében öntözd be a pázsitot este, hogy megvédd az új füvet egy éjszakán át. Ha van lehetőséged időzítőt beállítani az öntözőrendszeredhez, programozd be félórányi locsolásra három óránként egy éjszakán át. A csapból érkező víz általában legalább 20 fokkal fagypont felett van. Éjszakai meleg víz hozzáadásával segítheted megelőzni a fagy kialakulását. Ez az egyik legjobb módja annak, hogy megvédjük a fiatal füvet a fagytól.

Fedd le a füvet!

Mivel a fagyott talaj elpusztíthatja az új füvet, a fűcsírák védelmének másik nagyszerű módja, ha segítünk a talajnak megőrizni a hőt a hideg éjszakákon. Este takard be új fűmagját. Használhatsz ponyvát vagy kővel vagy fűrészáruval súlyozott ruhát. Még egy vékony fekete műanyag ponyva is segít a meleg levegőt a talaj közelében tartani, és megakadályozza, hogy a fagy károsítsa az új füvet. Arra azonban figyelj, hogy reggel távolítsd el a ponyvát, hogy a füvet megfelelő levegő és napfény érje.

hirdetes
hirdetes

Ne sétálj a pázsiton!

És más se, akármilyen csábító is! Kérd meg a gyerkőcöket is, hogy ebben a fagyos időben, ha lehet, kerüljék a füvön való rohangálást, és a focit is máskorra időzítsék. Kevés rosszabb dolog van a fagyos fűben, mint a gyalogos vagy járműforgalom. A fiatal, fagyos füvön való séta vagy vezetés megölheti a füvet. Ennek az az oka, hogy a fagyott fűre nehezedő nyomás hatására a fagyott vízmolekulák átszakítják a növényi sejtfalakat, súlyosan károsítva a fűszálakat. Az új fű védelme érdekében akadályozd meg, hogy emberek és állatok sétáljanak a pázsiton, amíg a fagy le nem olvad.

Az új fűmag túléli a fagyot?

A fűmagok túlélik a fagyot, sőt még a havat is. A magvak képesek alvó állapotban maradni hideg időben, mind addig alvó állapotban maradnak, amíg a hőmérséklet ismét fel nem emelkedik, ekkor a magok kikelnek. Míg a magvak nagyon jól bírják a fagyot, a fiatal fűcsemeték nagyon érzékenyek a fagyra. Minimum 6 héttel a várható fagyok előtt el kell vetni a fűmagokat ez az idő lehetővé teszi a fűpalánták számára, hogy kifejlesszék a hideg időjárás túléléséhez szükséges mély gyökereket.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-09-19

Termesszünk dísztököt, hogy tudjunk mivel dekorálni a szezon alatt!

Az őszi időszak egy igazi ajándék a kertészek és a dekoráció kedvelői számára. Ebben az időszakban megjelennek az aranyszínű falevelek, a melegítő teák és a színpompás dísztökök.

2023-09-19

Klímával fűtesz? - Ilyen hatással lesz a szobanövényekre!

A klímaberendezések hajlamosak kiszárítani a levegőt, ami negatívan befolyásolhatja a szobanövényeket. A száraz levegő stresszt okozhat a növényeknek.

2023-09-19

A Balaton-felvidék 5 mesés kirándulóhelye, amely ősszel is elkápráztat

Ha beköszönt az ősz akkor én személy szerint, imádom felfedezni a Balatont, a friss levegő és őszi illat, ami ilyenkor az erdőkben és a hegyekben érződik, mind-mind magával ragad

2023-09-21

Kezdjük szeptemberben a gyeptelepítést: kövesd ezeket a lépéseket

Tudtad, hogy szeptemberben már kezdheted a gyeptelepítést a kertben? Mutatom a lépéseket és elmagyarázom, hogy mikre figyelj pontosan a szép gyep érdekében!

2023-09-19

Már csak két hétvége van a szeptemberből - De még mindig jobbnál-jobb programok várnak a Balatonnál!

A Balaton környéke továbbra is pezsgő élettel teli és jobbnál-jobb programok várnak szeptember utolsó két hétvégéjén is. Koncertek, falunapok, gasztronómiai fesztiválok és szüreti mulatságok

2023-09-21

Szeptember végi metszés: meggy- és cseresznyefa metszése szakszerűen

Szeptember végén metszd meg a cseresznyefádat és a meggyfádat is, a cikkben megmutatom, hogyan kezdj neki és elmagyarázom miért szeptemberben csináld a metszést!

2023-09-22

Ezek a legkedveltebb őszi dísznövények: októberig ültesd el őket!

Az ősz beköszöntével eljön az idő, amikor kertünkben is megjelennek az őszi színek, ezekkel a virágokkal könnyen varázsolhatunk kertünkbe egy kis különlegességet.

2023-09-26

A tuja őszi ápolása - ezeket a lépéseket ki ne hagyd!

Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a tuja őszi gondozásának lépéseit, amiket nem hagyhatsz ki, ha azt szeretnéd, hogy csodás legyen egész évben tujád.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kényszervágás

az elhullástól előreláthatóan menthetetlen (sérült v. beteg) állat elvéreztetése abból a... Tovább

32/2006. (V. 2.) FVM rendelet

A 2003. évben fagykárt és aszálykárt szenvedett mezõgazdasági termelõk kárenyhítõ... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Kertészet kertfenntartás növény Talajművelés