Burgonyatermesztés bolti kicsírázott krumpliból

Így termessz burgonyát a bolti kicsírázott krumpliból

SFV, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Veled is minden télen előfordul, hogy veszel egy zacskó burgonyát és még mielőtt felhasználnád elkezd csírázni? Ahelyett, hogy kidobnád, inkább ültesd el és termessz otthon saját krumplit!

Bolti burgonya termesztése

De vajon meg tud nőni a bolti burgonya? A válasz természetesen igen. Mutatjuk, hogyan csinálhatsz ebből a konyhai hulladékból ehető növényt!


Biztonságos-e a boltban vásárolt burgonya termesztése?


A csíráztatott, bolti burgonya termesztése finom burgonyatermést eredményez, amely biztonságosan fogyasztható. A bolti burgonya termesztésénél azonban érdemes odafigyelnünk egy dologra. A vetőburgonyával szemben ugyanis – amely igazoltan betegségmentes – a bolti burgonya hordozhat olyan betegségeket, mint a foltosodás, vagy a fuzárium. Ha tehát attól aggódsz, hogy a bolti burgonyával kórokozókat viszel a kerted talajába, akkor érdemes a burgonyát konténerben termesztened, majd a szezon végén kidobni a termőközeget és fertőtleníteni a konténert.


Így termeszd a bolti burgonyát


Bolti burgonyát termeszteni nem nehéz, még akkor sem, ha egyáltalán nincs tapasztalatod a kertészkedésben. 
A kicsírázott burgonyát tedd el a tavaszi ültetési időig! Ez akkor jön el, amikor a telaj hőmérséklete eléri a 7 celsius fokot. Ezt követően haladj az alábbi lépések mentén!


1.    lépés


Ha a talajban szeretnél burgonyát termeszteni, akkor az ültetés előtt néhány héttel dolgozd meg a talajt 20-30 centiméter mélységig! A burgonyának sok tápanyagra van szüksége, így célszerű szerves komposztot, vagy lassan bomló műtrágyát használnunk.
Ha cserépben szeretnél ültetni, akkor itt az ideje, hogy elkezdd a megfelelő edények összegyűjtését. Ehhez egyébként az öt gallonos (kb.15-20 literes) vödör, vagy a 30 centiméter mély műanyag hordó is tökéletes. Figyelj, hogy minden edénybe fúrj vízelvezető lyukat! Edényenként egy-két burgonyanövénnyel érdemes tervezned, ugyanis egymástól 20 centire kell őket elhelyezni.


2.    lépés


Az ültetés előtt 2 nappal darabold fel a burgonyákat úgy, hogy minden darabon legyen legalább 1 csíra! Ezt követően hagyd kiszáradni a megvágott részt, különben a burgonyád a földbe rothad. A kisebb burgonyákat (ha több szem van rajtuk, akkor is) egészben is elültetheted.

A következő lépésekért olvass tovább!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-22

Aszály Magyarországon: a csapadékhiány és forróság kihívásai

Az utóbbi években Magyarországot sújtó forró időjárás, aszály egyre súlyosabb problémákat okoz mind a mezőgazdaságban, mind a lakosság hétköznapjaiban.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-07-18

5 jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod: így segíts rajta

A kálciumhiány az egyik leggyakoribb probléma, amivel a kertészek szembesülnek. Íme öt jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod, és hogyan segíthetsz rajta.

2024-07-01

Így készítsd el a tökéletes zöld dió befőttet fillérekből

Unod már a dió megszokott felhasználási módjait? Szedj egy kis zöld diót, és próbáld ki ezt a csudajó zöld dió befőtt receptet. Biztosan nem fogod megbánni.

2024-07-15

Ezért sárgul be a cukkini egy kertész szerint

A cukkini sárgulásának sok oka lehet, például a tápanyaghiány is. Megfelelő gondozással és egy kis odafigyeléssel könnyedén elkerülhető a cukkini sárgulása.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

tonnakilométer (tkm)

A szállítási teljesítmény mértékegysége; egy kilométer távolságra szállított egy tonna... Tovább

fasebkezelő szerek

a gyümölcs- és díszfák törzsén, ágain keletkező sebek könnyen fertőződnek és... Tovább

Tovább a lexikonra
Mezőgazdaság Növénytermesztés Zöldség