3.    lépés


Ültesd a burgonyákat kb. 10 centiméter mélyen a laza, finom talajba a csírával lefelé! Amint kikelnek a növénykéid, dombold meg a talajt a tövük közelében! Ha tartályban, rétegzési módszerrel ülteted a burgonyát, akkor az edény aljához közel érdemes elültetned a szemeket. A növény növésével párhuzamosan érdemes talajt és szalmát rétegezni a szára köré. A rétegzős módszerrel egyébként akkor jársz a legjobban, ha bizonytalan vagy a burgonyák fajtájával kapcsolatban, ugyanis olyanok is vannak, amelyek a szár mentén hajtanak új termést.

4.    lépés


Tartsd nedvesen a talajt a vegetációs időszakban, de úgy, hogy ne ázzon át teljesen! A növények elszáradását követően kiáshatjuk a terméseket, vagy kiszedhetjük az ültetőedényből.

Megelőző lépések

 

  • Ahhoz, hogy elkerüld a túlöntözést és biztosítsd a megfelelő légáramlást a növények számára, érdemes néhány dologra odafigyelned.
  • Távolítsd el a túlburjánzó növényeket és szükség esetén ritkítsd őket, hogy biztosítsd a megfelelő légáramlást, szellőzést! 
  • Ha megbetegszik a növényed, akkor a beteg részeket távolítsd el az egészségesek mellől! 
  • Lehet, hogy szükséged lesz gombaölő szerekre. Ehhez kérj tanácsot a közeli gazdaboltban, hogy megtaláld a problémádra a megfelelő orvosságot!
  • Ha a talajba ültetted a növényeket, és attól félsz, hogy megbetegedés esetén a teljes talajt megfertőzik, akkor mondj le a burgonyáidról és szedd ki az egészet, majd legközelebb telepíts olyan növényeket, amelyek ellenállnak az opcionális megbetegedésnek!


Tudtad? A nyers burgonya gyomorfájásra kitűnő gyógyír lehet.

Tippek burgonyából készült ételekhez

 

  • Arra az esetre, ha túl sok lett a burgonya, és nem tudod mit kezdhetnél vele, mutatok néhány tippet, mit főzhetsz belőle!
  • Spanyol omlettet: Nincs hozzá másra szükséged, mint burgonyára, tojásra, haygmára, olajra és egy serpenyőre! Reggelire, vacsorára és vendégvárónak is kitűnő.
  • Tócsni, lepcsánka, vagy ha úgy tetszik, macok. Más szóval, krumplis palacsinta. Olyan, mint a lángos, csak sokkal jobb!
  • Héjában sült burgonya baconnal, sajttal és fokhagymás tejföllel: Egyszerű, gyors, alig igényel előkészítést és iszonyatosan finom.