notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kevés az almatermés, magasak az árak

Hirdetés

Kevés az almatermés, magasak az árak

Gazdakör
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Tavaly keveset fizettek az almáért a kereskedők, mert sok volt. Az idén sokat fizetnek, de kevés a termés. Tabdi környékén valamivel kevesebb eső esett mint máshol, így az alma minőség jó lesz, még akkor is, ha a termés mennyisége kevesebb a tavalyinál. Ez Szimilkó László gazda véleménye, akivel éppen szüret idején találkoztunk.

Kevés az almatermés, magasak az árak, tavaly sok volt, de keveset fizettek érte.
Korábban a környék aszályos volt, úgyhogy az idei csapadék a falu bizonyos külterületi részein jól is jött. Mint mondja, amikor Vadkerten leesik 60 milliméternyi csapadék, akkor náluk 10-30-nál nincs több. A fagy meg a jég szerencsése elkerülte az ültetvényét, de a varasodás miatt többet kellett permeteznie, mint korábban. Tavaly a kereskedő 35 forintért vitte az alma kilóját, az idén ennek a dupláját fizeti.
Hirdetés
 

Lapozz tovább, ha érdekel, hogyan alakul idén az almatermés!

Kevés az almatermés, magasak az árak, tavaly sok volt, de keveset fizettek érte.

Soltvadkert negyedórányi autóútra fekszik, ott az idén eddig 800-900 milliméternyi eső hullott, magyarázza Kádár Péter almatermesztő. Ez éppen duplája a tavalyi mennyiségnek, emiatt a szokásosnál legalább 40 százalékkal kevesebb a termés a fákon.

Az egyik ültetvényén a hét elején is állt a víz. A nagy esőket leginkább a gála és a golden típusúak szenvedték meg. A bevételt nem csak a termés kiesés csökkenti, de a költségek megnövekedése. Az átlagos 14-16 helyett, egyes ültetvényeken 18-20 alkalommal is permetezniük kellett a gazdáknak. Így nem is lehet csodálkozni, hogy a boltokban 200 forint felett az új alma ára, miközben tőlük 80-ért veszi át a kereskedő.

Kevés az almatermés, magasak az árak, tavaly sok volt, de keveset fizettek érte.

Ha most ennyibe kerül a gyümölcs vajon mennyi lesz tavasszal? A gazda, érzése szerint hónapról hónapra többet kell majd fizetni, hiány azonban nem lesz, mert Olaszországban viszonylag jó volt a termés, onnét lehet importálni.

Úgy kalkulál, hogy 800 ezer 1 millió forint kell egy hektár műveléséhez, 200 mázsányi termés kell ahhoz, hogy ne legyen veszteséges az év.

Kevés az almatermés, magasak az árak, tavaly sok volt, de keveset fizettek érte.
A hivatalunk termésbecslése szerint 170 q-ra tehető a hektáronkénti almahozam Bács-Kiskunban. Ezzel az a gond, hogy ott, ahol jóval több eső esett a kelleténél akár 80 százalékos is lehet a léalma aránya. Ennek a felvásárlási ára 22-30 forint között mozog, ami háromszorosa a tavalyinak. Ugyanakkor ha a gyümölcs kifejlődött volna, akkor 80-100 forintot is kaphatnak kilójáért a termelők, magyarázza Matula Árpád, MGSZ Földművelésügyi Igazgatóság kertészeti felügyelője. Egy átlagos évben maximum 15 százalékos a léalma arány, most pedig a szóródás igen nagy, 30-80 százalékos egyes termelőknél.


Gazdakör

Forrás: www.eu-info.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
332 775
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 927 510
Közösség

hisztamin

a biogén aminokhoz tartozó szöveti hormon, az állati és az emberi szervezet valamennyi... Tovább

esőszerű öntözés

a felületi öntözésnek olyan módja, amelynél az öntözött terület a természetes... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 138

Átlagos értékelés: 5.0