Miért keserű az uborka termésem? - ezekkel a tippekkel elkerülhető a keserű uborkatermés

Miért keserű az uborka termésem? – 5 tipp a rossz ízek előkerüléséhez

NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A keserű uborka az álcázás mestere. Úgy néz ki, mint a ropogós, enyhén édes lenne, amelyeket azonnal meg akarsz enni, de ha egyszer beleharapsz, a keserűséget lehetetlen kihagyni. A tudósok azonosították, mitől keserű az uborka és miért alakul ki ez a kellemetlen íz. Miután megértetted az okokat, könnyen megakadályozhatod, hogy a keserű uborka íze tönkretegye a következő nyári salátát. 

Keserű uborka

Miért keserű az uborkám?

Sok uborka tökéletesen finom, míg mások, néha még ugyanazon a száron, keserűek. Ennek oka a cucurbitacin szerves vegyület. A keserű uborka gyümölcsében nagy mennyiségű cucurbitacin található. Minden uborkanövény tartalmaz cucurbitacint, de az otthoni kertekben termesztett uborkákban általában nagyon kevés a kemény vegyszer. Leginkább a szárukban, leveleikben és gyökereikben található, ahol hasznos lehet a kártevők, például az uborkabogarak elriasztásában.
A Cucurbitacin stresszes termesztési körülmények között vándorol a zöldségbe. A zöldség szárvégéről belépve a keserű vegyület nem terjedhet át az egész uborkán, ez magyarázza, hogy a zöldség fele – a szár vége – keserű, a többi zöldség pedig tökéletesen ízletes. Az uborka héja gyakran több keserű anyagot tartalmaz, mint a hús. A héj eltávolítása segít eltávolítani a keserű íz nagy részét is.

Hogyan lehet megakadályozni a keserű ízű uborkát?

1. Válaszd ki a megfelelő fajtákat

Egyes uborkafajták természetüknél fogva hajlamosabbak a keserűségre, mint mások. A növénynemesítők a növényi részekben és szárban elterjedt cucurbitacin mennyisége alapján választottak ki új fajtákat. Az alacsonyabb cucurbitacin-tartalmú növények kevésbé valószínű, hogy keserűvé válnak kedvezőtlen növekedési körülmények között. A népszerű és könnyen megtalálható, nem keserű fajták közé tartozik a 'Carmen', 'County Fair', 'Diva', 'Green Knight', 'Sweet Slice', Sweet Success' és 'Tasty Green'.

2. Biztosíts sok vizet

Az uborka nagyobb valószínűséggel keserűvé válik száraz körülmények között. A cucurbitacin vegyület felhalmozódik a növényben, miközben az nehezen fejlődik. Idővel a cucurbitacin eljut a zöldséghez, hogy keserű uborkát hozzon létre. Ha kevés a természetes csapadék, mélyen öntözd be a növényeket, hogy hetente összesen 4 cm vizet kapjanak. Törekedj az öntözésre reggel vagy késő délután, hogy a lombozat gyorsan kiszáradjon. A gombás betegségek nagyobb valószínűséggel alakulnak ki a hosszú ideig nedvesen maradó lombozaton.

3. Adj hozzá mulcsot

Teríts egy 5 cm vastag réteg aprított kérget, szalmát vagy levágott füvet talajtakaróként a növények tövébe, hogy segítsen megőrizni a talaj nedvességét és a mérsékelt talajhőmérsékletet. Az aszálytól a melegen át a hidegig terjedő stresszes termesztési körülmények keserű uborkát okozhatnak. A talajtakaró gátat hoz létre a talaj nedvességveszteségének korlátozása érdekében a száraz körülmények ellen. Egy 5 centis talajtakaró réteg is szigeteli a talajt: a talajtakaró szigetelő ereje mérsékli a hőmérsékleti ingadozásokat a növény gyökérzónájában, ami segít megelőzni a keserű uborkát.

4. Vessünk uborkát 2 hetente

A néhány hetente történő magvetés művészete remek trükk a keserű uborka ellen. A kemény növekedési körülmények, mint például a szárazság vagy a túlzott hideg vagy meleg, általában csak egy-két hétig tartanak. Ha kéthetente uborkát vetünk késő tavasszal a nyár közepéig, akkor valószínűleg sok olyan termés érik, amely a természet kihívásai előtt vagy után érik be. Például, ha az egyik vetést hőség és keserűség sújtja, a néhány héttel később, amikor a hőség elmúlik, a növény valószínűleg édes, ropogós uborkát hoz.

5. Légy türelmes

Ha keserű uborkával van dolgod, ne feledd, ez is el fog múlni. Általánosságban elmondható, hogy amint a nehéz termesztési körülmények lecsillapodnak, az újonnan termő uborka kellemes ízű lesz és csodás kiegészítője lehet a következő görög salátának, szendvicsnek vagy uzsonnás tálcának.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hurutos gyulladás

a nyálkahártyákon lezajló gyakori gyulladás, amikor a gyulladás egyéb jelei mellett a... Tovább

terimés takarmány

Az olyan laza állagú,többnyire szálastakarmány (kevéssé ülepedett széna,kukoricaszár... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek