Mikre érdemes odafigyelni a kerti tavak kapcsán, ha lehűl az idő? Ezeket ne felejtsd el

hirdetes

Érkezik a hűvös időszak – ezeket ne felejtsd el kerti tavad kapcsán

TK

A kerti tavak rendkívül dekoratív pontjai egy-két udvarnak, kertnek. Mégis, amennyiben szeretnénk, hogy jövőre is környezetünk ékköve maradjon, nem árt, ha időben elkezdjük felkészíteni azt a hűvös, teli időszakra. Alábbi cikkünkben mutatjuk, hogyan őrizheted meg kerti tavad szépségét a következő melegebb időszakra!

Kerti tó

De mikor is érdemes elkezdeni a készülődést? Abban az esetben, ha már huzamosabb ideig 10 °C-t mutat kinti hőmérőnk, már beköltöztettük leandereinket, illetve egyéb, a téli időszakra érzékeny növényünket, akkor érdemes odafigyelni – itt az ideje, hogy kerti tavunk kapcsán is megkezdjük a téllel kapcsolatos előkészületeket.


Nézzük, mi is a legfontosabb feladatok, melyeket, ha elvégzünk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy megfelelően felékszültünk a télre.


Mindenekelőtt tisztítsd ki


A kerti tavadat első lépésként érdemes megtisztítani – távolítsd el a szennyeződéseket, a lehullott faleveleket és egyéb növényi hulladékokat a vízből/vízről.

hirdetes


Ezek az anyagok ugyanis képesek könnyedén bomlásnak indulni, mely során mérgező bomlástermékek keletkeznek, ami majd az élővilág pusztulásához vezethet. Nem szabad megfeledkezned a tó aljáról sem – innen is szedd össze a leveleket, valamint az iszapot. A mélyebb részekhez már érdemes speciális hálót vagy porszívót használni, így is biztosítva, hogy megfelelően tiszta legyen tavunk. Az iszaphoz pedig használj iszapleszívó berendezést, ami miután kiszűrte a szerves szennyeződéseket, képes visszaengedni a tiszta vizet tavadba.


Folytatódhat a tisztogatás


hirdetes
Nem szabad elfeledkezned a tóparti növények karbantartásáról sem – távolítsd el a vízinövények már haldokló vagy halott részeit, kötözd össze a már magasabb példányokat. Ez azért fontos, mert ezeknek a növényeknek télen is megfelelő mennyiségű oxigénhez kell majd jutniuk, így fontos, hogy megakadályozd majd az összefüggő jégréteg kialakulását.


Amennyiben megtalálhatók fagyérzékeny növények is ezen a területen, azokat edényestől szedjük ki a vízből.

 

Cikkünk még nem ért véget – a következő oldalon további létfontosságú dolgokról olvashatsz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-08-05

Hogyan ültessünk zabot? – Zabültetés és gabonatermesztés a házikertben

A „vadzab elvetéséhez” nincs szükség 40 hektárra vagy nehézgépekre. Egy 20 x 50 méteres parcellán egy köböl zabot termeszthetsz! Így termessz zabot otthon!

2022-08-05

Unod a sima gyepet és amúgy is mindig kiszárad? Válassz inkább vadvirágos talajtakarót!

A gyönyörű pázsit minden otthon büszkesége. A pázsit egészségének megőrzése és jó megjelenése azonban sok munka lehet és még így is könnyen kiszáradhat.

2022-08-05

Ez a legjobb idő a növények átültetésére! – Útmutató házi kertészeknek

A növények átültetése nagyszerű módja annak, hogy új életet adjunk kertünknek. De átültettél már egy növényt, és láttad, ahogy meghal? Mindenkivel előfordul!

2022-08-05

6 növény, amivel dúsíthatod a zöldségeskerted termését! – Nitrogén termelő növények

Próbáld ki a természetes tápanyagellátókat, és ültess nitrogéntermelő növényeket! Az egészséges talaj egészséges növényeket eredményez, hanyagold a vegyszert!

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-07-26

Így használd fel az extra uborkákat

Az uborka savanyítása, kovászos uborka készítése remek ötlet a tartósításra, de más módja is van az uborka felhasználásának. Ízletes alapanyag főzéshez is!

2022-07-29

Nyárvégi teendők a kertben

Akárhogy is, kertednek augusztusban is szüksége van az odafigyelésedre. Íme a legfontosabb nyárvégi teendők a kertben! Mutatjuk mit csinálj, és milyen sorrendben!

További cikkek ebben a témában


közvetlen haszon-előállító keresztezés

az állattenyésztésben használatos eljárás. Célja olyan egyedek létrehozása, amelyeket nem... Tovább

gulya

olyan szm.-csoport, amelyet tavasztól őszig a legelőn tartanak. A szm.-k kora, ivara stb. szerint... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok dísznövény Házi kert kert