notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kertésznaptár - Szeptemberi kerti teendők

Hirdetés

Szeptemberi kerti teendők

Petra

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Akinek vannak gyümölcsfái, veteményes, vagy virágos kertje, az biztos, hogy szeptemberben nem fog unatkozni. Ebben a hónapban elég sok mindenre kell figyelni: a termés betakarításán kívül gondoskodni kell a jövő évi adagról is.

Kerti teendők szeptemberben

Ez a nyár nem volt egyszerű. Esős és forró napok váltották egymást, a levegő pedig sokszor volt meleg és párás. Ez a megbolondult időjárás elég sok gondot okozott a kertészeknek és a gazdáknak egyaránt, mivel a kerteket és a földeket különböző kártevők lepték el, mint a pocok, vagy a krumplibogár. De a betegségek talán még a kártevőknél is több fejtörést okoztak. A szőlőtermést a lisztharmat nevű járvány tizedelte meg, a szántóföldeken pedig a sárgarozsda pusztított.

 

A szeptember egy olyan érdekes hónap, amikor egyszerre kell foglalkozni a szüreti előkészületekkel, az élő termés begyűjtésével és a jövő évi konyhakerti növényeink elültetésével. Szeptemberben vethető zöldség a fokhagyma, a torma, a spenót és a sóska.

Kerti teendők szeptemberben

A fokhagyma rendkívül egészséges fűszernövény, ezért mindenféleképpen érdemes neki egy kis helyet szorítani a kertben. Az őszi fokhagymák közül az Őszi b-15 jelű az ideális választás, viszont a külföldi fajták közül se rossz a Sprint, a Darió, vagy a Corail. Bár a fokhagyma nem valami igényes növény talajtípus szempontjából, azért trágyázásnál ügyeljünk rá, hogy ne vigyük túlzásba a nitrogén tápanyag-utánpótlást. Ellenkező esetben fellazulhatnak a szövetek és a későbbiekben ez problémát jelenthet a gerezdek tárolásánál. Műtrágyázásnál inkább a káliumot érdemes pótolni szulfát változattal.

 

A tormával se lesz túl sok gondunk, ugyanis legalább annyira szívós növény, mint a fokhagyma. Szinte bárhol megterem, akármilyen típusú talajba ültetjük, emellett pedig nem túl kényes az időjárásra: a hideget és a meleget is egyaránt jól viseli. A tormát is szeptemberben ültethetjük szinte bármilyen gyökérdarabról, bár a tapasztalt kertészek azt mondják, hogy a legsikeresebben a 20-30 centis vastagságú talpgyökerek erednek meg.

Kerti teendők szeptemberben

A sóska és a spenót is szeptemberi növények. A sóskát 2 centi mélyre szokták vetni, a spenót esetében viszont 2-4 centi az ideális. Jellemző az elhúzódó csírázás, viszont ez ellen úgy tehetünk, hogy naponta többször megöntözzük a növényt.

 

Azok se fognak unatkozni ebben a hónapban, akinek vannak gyümölcsfái, mert eljött a növényápolási, koronaápolási és ritkító metszési munkák ideje. Az utóbbi kettőre a csonthéjasok esetében kerülhet sor, mint például a szilva, a meggy, a cseresznye és a kajszi. Viszont ez a hónap a legideálisabb arra, hogy előkészítsük a terepet az őszi-gyümölcsfa telepítésére. Ez azért jó, mert így nem kell az utolsó pillanatban kapkodni.

Kerti teendők szeptemberben

Aki szereti a virágokat és virágos kertje is van, annak se lesz unalmas hónap a szeptember, főleg ha olyan virág van a kertjében, ami nem bírja a téli fagyokat. Ilyen növény a rózsanád, vagy a dália. Ezeket a virágokat érdemes késő ősszel a kamrákba menekíteni, mert könnyen elfagyhatnak.

Forrás: Eu-info

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
529 953
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
529 953
Közösség

zero tillage [e. zéró tiledzs]

a mechanikai művelés mellőzésével folytatott növ. A gyomosodást ilyenkor vegyszerekkel... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 141

Átlagos értékelés: 4.7

Kertészet