Kertésznaptár - Szeptemberi kerti teendők

Szeptemberi kerti teendők

Petra, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Akinek vannak gyümölcsfái, veteményes, vagy virágos kertje, az biztos, hogy szeptemberben nem fog unatkozni. Ebben a hónapban elég sok mindenre kell figyelni: a termés betakarításán kívül gondoskodni kell a jövő évi adagról is.

Kerti teendők szeptemberben

Ez a nyár nem volt egyszerű. Esős és forró napok váltották egymást, a levegő pedig sokszor volt meleg és párás. Ez a megbolondult időjárás elég sok gondot okozott a kertészeknek és a gazdáknak egyaránt, mivel a kerteket és a földeket különböző kártevők lepték el, mint a pocok, vagy a krumplibogár. De a betegségek talán még a kártevőknél is több fejtörést okoztak. A szőlőtermést a lisztharmat nevű járvány tizedelte meg, a szántóföldeken pedig a sárgarozsda pusztított.

A szeptember egy olyan érdekes hónap, amikor egyszerre kell foglalkozni a szüreti előkészületekkel, az élő termés begyűjtésével és a jövő évi konyhakerti növényeink elültetésével. Szeptemberben vethető zöldség a fokhagyma, a torma, a spenót és a sóska.

A fokhagyma rendkívül egészséges fűszernövény, ezért mindenféleképpen érdemes neki egy kis helyet szorítani a kertben. Az őszi fokhagymák közül az Őszi b-15 jelű az ideális választás, viszont a külföldi fajták közül se rossz a Sprint, a Darió, vagy a Corail. Bár a fokhagyma nem valami igényes növény talajtípus szempontjából, azért trágyázásnál ügyeljünk rá, hogy ne vigyük túlzásba a nitrogén tápanyag-utánpótlást. Ellenkező esetben fellazulhatnak a szövetek és a későbbiekben ez problémát jelenthet a gerezdek tárolásánál. Műtrágyázásnál inkább a káliumot érdemes pótolni szulfát változattal.

A tormával se lesz túl sok gondunk, ugyanis legalább annyira szívós növény, mint a fokhagyma. Szinte bárhol megterem, akármilyen típusú talajba ültetjük, emellett pedig nem túl kényes az időjárásra: a hideget és a meleget is egyaránt jól viseli. A tormát is szeptemberben ültethetjük szinte bármilyen gyökérdarabról, bár a tapasztalt kertészek azt mondják, hogy a legsikeresebben a 20-30 centis vastagságú talpgyökerek erednek meg.

A sóska és a spenót is szeptemberi növények. A sóskát 2 centi mélyre szokták vetni, a spenót esetében viszont 2-4 centi az ideális. Jellemző az elhúzódó csírázás, viszont ez ellen úgy tehetünk, hogy naponta többször megöntözzük a növényt.

Azok se fognak unatkozni ebben a hónapban, akinek vannak gyümölcsfái, mert eljött a növényápolási, koronaápolási és ritkító metszési munkák ideje. Az utóbbi kettőre a csonthéjasok esetében kerülhet sor, mint például a szilva, a meggy, a cseresznye és a kajszi. Viszont ez a hónap a legideálisabb arra, hogy előkészítsük a terepet az őszi-gyümölcsfa telepítésére. Ez azért jó, mert így nem kell az utolsó pillanatban kapkodni.

Aki szereti a virágokat és virágos kertje is van, annak se lesz unalmas hónap a szeptember, főleg ha olyan virág van a kertjében, ami nem bírja a téli fagyokat. Ilyen növény a rózsanád, vagy a dália. Ezeket a virágokat érdemes késő ősszel a kamrákba menekíteni, mert könnyen elfagyhatnak.

Forrás: Eu-info

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

2008. évi XLIV. törvény

Az állattenyésztésrõl szóló 1993. évi CXIV. törvény módosításáról. 1. § Az... Tovább

Gyomirtó Racer

Széles hatásspektrumú gyomirtó szer kétszikűek ellen, jelentős mellékhatással a fűféle... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet