Hogy szabaduljak meg a kerti kártevőktől?

Így lehet megszabadulni a 4 legrosszabb kerti kártevőtől

NA
Frissítve: 2024.03.23
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A gaz és a szeszélyes tavaszi időjárás mellett a kártevők is megkeseríthetik a kertészek életét. De ne csüggedj! Ismerd meg a 4 leggyakoribb kerti kártevőt és tuti tippeket a leküzdésükhöz!

Kerti kártevők

Levéltetvek

Az egyik leggyakoribb növényi kártevő, amit minden bizonnyal mindenki ismer, aki már paradicsomot termesztett, de szinte bármire hatással lehet a kertedben.
Ezek a nagyon apró körte alakú lények átszúrják a növényi szöveteket, hogy kiszívják a nedvet, ami az egyik leggyakoribb növényi betegséget okozza. Az érintett növények gyakran összeráncolt leveleket képeznek, növekedésük visszamaradott lesz, és kezelés nélkül elpusztulhatnak. Ráadásul a mézharmat (a levéltetvek által kiválasztott édes, ragacsos anyag) elősegíti a korompenész növekedését és vonzza a hangyákat, amelyek megvédik a levéltetveket, mert a mézharmatot akarják.

Hogyan lehet megszabadulni a levéltetvektől:

Mosd meg a növényeket erős vízpermettel a levéltetvek eltávolítása érdekében, vagy távolítsd el és semmisítsd meg az érintett növényi részeket. A biztonságos, természetes rovarirtó szerek közé tartozik a kertészeti olajjal (a rovarok elfojtására használt kőolaj- vagy növényi alapú olaj), a rovarirtó szappannal vagy a neem-vel (azonos nevű trópusi fából készült rovarirtó szer) történő permetezés

Férgek

A férgek kövér, 1-2 cm hosszú molylárvák, amelyek nappal a levelek alatt vagy a talaj felső rétegében bújnak meg, éjszaka pedig a növényekkel táplálkoznak. Jellemzően a szárat, a növény első részét támadják meg, amivel találkoznak, így, ha egy újonnan kiültetett palántát úgy döntöttek ki, mint egy fát az erdőben, az a férgek jele.

Hogyan lehet megszabadulni a férgektől:

Védd a fiatal palántákat műanyag ivópohárból készült „pajzzsal” vagy WC-papír gurigákkal. Az ültetés előtt sekélyen is megművelheted a talajt, és kézzel eltávolíthatod a felkunkorodott férgeket (vagy hagyhatod, hogy vörösbegy végezze el a piszkos munkát). Egy másik megoldás az, ha néhány héttel később kiülteted a palántákat, amikor már vastagabb szárat növesztenek, hogy ellenálljanak a férgek ellen.

Csigák

A csigák nyálkás testű puhatestűek, általában körülbelül 2-3 cm hosszúak és barna vagy szürke színűek. Napközben árnyékos helyeken bújnak el, és táplálékuk nagy részét éjszaka keresik meg. Szinte minden kerti növényt megesznek, csúnya lyukakat hagyva a lombozaton. Noha gyakoriak a nedves, párás éghajlaton, gyakoribb a jelenlétük, ha az időjárás esős volt.

Hogyan lehet megszabadulni a csigáktól:

Kicsit durvább megoldások: töltsd meg az üres tonhaldobozokat sörrel, és helyezd el a kertben (a csigák vonzódnak a sörhöz, beleesnek és megfulladnak).  Megszórhatod sóval is a csigákat. Az egyéb lehetőségek közé tartozik – ami humánusabb - az éles homok, fahamu, zúzott tengeri kagylók vagy kovaföld (természetesen előforduló, fosszilis maradványokból képződő puha, üledékes kőzet) szórása a növények szárai köré, hogy eltántorítsák a csigák kedvét attól, hogy a növényhez vándoroljanak.

Fehér legyek

Ezek az apró szívó rovarok gyengítik és gátolja a növények növekedését, valamint ragacsos mézharmatot hagynak maguk után, ami gombás betegségekhez vezet a leveleken.

Hogyan lehet megszabadulni a fehér legyektől:

Fújd le őket a növényekről a tömlővel, majd vond be a növényeket rovarölő szappannal, így a levelek tetejét és alját is megtisztítod. Tedd ezt a nap elején vagy késő este, amikor a hőmérséklet hűvösebb. Rovarölő szappan helyett citrom illatú folyékony mosogatószappannal is helyettesíthetsz, literenként 1 evőkanálnyi vízzel.


A kártevők elleni küzdelemben a legjobb a megelőzés! A következő tippek segíthetnek megelőzni a kártevők bejutását a kertbe:

  • Tartsd tisztán a kertet: Távolítsd el a lehullott leveleket és a növényi törmeléket, amelyek menedéket nyújthatnak a kártevőknek.
  • Forgasd a növényeket: Ne ültesd ugyanazt a növényt ugyanazon a helyen egymás után több évben.
  • Használj mulcsot: A mulcs segít elnyomni a gyomokat és megőrzi a talaj nedvességét, ami kevésbé vonzó a kártevők számára.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

felszín alatti vizek

a talajfelszín alatt, különböző mélységekben található vizek. Megkülönböztetnek... Tovább

láprét

a vízrendezett lápon levő —>gyep. Termését ritkábban szénává szárítva, inkább... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok