Tudtad, hogy a kerti hortenziát érdemes nyáron metszeni? Nem szabad ősszel vagy télen, úgy mint a többit; elmagyarázzuk nektek, mi az oka ennek a metszési időnek!

hirdetes

A kerti hortenzia metszése: az egyetlen hortenzia, amit nyáron kell metszeni

NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A hortenzia a kertek kedvenc dísznövénye, és számos fajtája lenyűgöző színekkel és virágzattal örvendezteti meg a kertész szemét. Habár a legtöbb hortenzia metszése általában a késő téli vagy tavaszi hónapokban történik, van egy fajta, amelyet éppen nyáron kell megmetszeni. Ez a kerti hortenzia, amely különleges gondozást igényel a virágzás és a növekedés optimális támogatásához. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan és mikor érdemes metszeni a kerti hortenziát, hogy a legszebb virágzást érhesd el.

Kerti hortenzia nyári metszése

A kerti hortenzia nyári metszése

A hortenzia a kertészek körében kedvelt dísznövény, és éppen ezért fontos, hogy megfelelően gondoskodjunk róla. A hortenziafélék között azonban van egy fajta, amelynek metszését ősszel érdemes elkerülni. Ez a kerti hortenzia (Hydrangea paniculata), és azért nem ajánlott ősszel visszavágni, mert ezzel a következő év virágzatát veszélyeztethetjük. A kerti hortenzia ugyanis az előző évi hajtásokon hozza a következő évben virágait.

Mikor metsszük a kerti hortenziát?

Fontos, hogy a kerti hortenziát ne csak ősszel, de tavasszal se metsszük vissza, csupán a nyár közepén, amikor már elhervadtak a virágai. Az ilyenkor elvégzett metszés lehetővé teszi a növénynek, hogy elegendő időt kapjon az új hajtások kibontakozására, mielőtt a hidegebb éjszakák beállnak.

Ki lehet hagyni a kerti hortenzia metszését?

Viszont, ha teljesen kihagynánk a metszést, az sem jelent katasztrófát. Elég, ha tavasszal levágjuk a fagyott vagy sérült ágakat, és a többi hagyjuk érintetlenül. Ha azonban aktív alakító metszést tervezünk, akkor ezt csak nyár végén végezzük, hogy a növénynek legyen ideje regenerálódni. Természetesen az elfagyott vagy elöregedett ágakat tavasszal lehet eltávolítani.

hirdetes

Hogyan és mikor metszd a kerti hortenziát?

1.    Várj a megfelelő időpontra: A kerti hortenzia nyári metszése általában júniustól augusztusig terjedő időszakban ajánlott. Az ideális időpont azonban azonnal a virágzás után, amikor a virágok már hervadtak és kezdenek elszáradni.

hirdetes
2.    Vágd vissza a hervadt virágokat: A nyári metszés első lépése a hervadt virágok visszavágása. Az elszáradt virágfejeket vágd vissza az első egészséges levél felett, vagy ahol a virágág elágazik a fő szárból.
3.    Vágj vissza a hosszabb hajtásokat: A metszés második részében vágd vissza a hosszabb hajtásokat, amelyek esetleg túl erőteljes növekedést mutatnak. Vágj vissza a hajtásokat az elágazásokhoz vagy az alsó egészséges levél fölé.
4.    Elvékonyítás és formázás: Ha szükséges, végezz elvékonyítást a növény közepén, hogy növess helyet a levegő és a fény számára. Formázd meg a növényt, hogy egyenletes és kompakt alakot kapj.

Mire figyelj a hortenzia metszése során?

•    Ne vágj túl mélyre: Ügyelj arra, hogy ne vágd le a hajtásokat túl mélyre, mivel ez károsíthatja a növényt és a következő év virágzását.
•    Használj éles metszőollót: A metszés során mindig használj éles metszőollót vagy ollót, hogy sima és tiszta vágásokat végezhess.
•    Távolítsd el a hervadt virágokat rendszeresen: A virágzás időszakában távolítsd el rendszeresen a hervadt virágokat, hogy elősegítsd az új virágok kialakulását és frissességét.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

almatörköly

az almalé előállítása folyamán keletkező ->melléktermék; elsősorban héjrészeket,... Tovább

Rovarölo Karate Zeon 5 CS

A mikrokapszulázott Karate Zeon a korábbi EC, WG formulációkkal szemben hosszabb hatástartamú,... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés