Hogy lehet beazonosítani a környezetemben csiripelő madarakat? Így azonítsd be a madárfajokat

hirdetes

Hogyan tudod beazonosítani a kertedben csiripelő madarakat?

TK, ZH, SFV
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Madár a kertben

A megfigyelés alapjában úgy zajlik majd, hogy összehasonlítod azt a madarat, amit látsz, egy már azonosított fajjal. Erre számos lehetőségünk van: illusztrációk, kézikönyvek, online oldalak.


Milyen módszerrel érdemes őket beazonosítani?


Először fel kell mérned távolról az azonosítani kívánt madár méretét. Amennyiben ez nehéz feladatnak bizonyul, akkor kénytelen leszel találgatni. Ilyen esetben, ha viszonyítani szeretnél valamihez, nem érdemes egy már olyan dolgot elképzelned, amiről tudod, hogy az mekkora. Inkább próbáld meg egy gyurmából megformázni, hogy mégis mekkorának gondolod a madarat, s helyezd el azt kertedben. Így képes leszel majd összehasonlítani a madár méreteit a gyurmáéval, ami egy tisztább képet kínál majd az állatról.


A másik lényeges szempont a kerti madarak beazonosításánál, hogy tollazatuknál melyik szín vagy színek dominál/dominálnak. Ennél a pontnál a színvakok, színtévesztők lényegesen hátránnyal indulnak, viszont bárkinek kihívást jelenthet például a világoszöld, valamint a sárga között különbséget tenni.

hirdetes


A csőr és a lábak alakja is fontosak a madárfajoknál. Ehhez is érdemes kihasználni távcsövünket.


Az énekesmadarak csodás hangja


A látás, mint érzékelési forma mindennapjaink szerves része, és épp emiatt el is feledkezhetünk többi érzékszervünkről, ami öreg hiba. A madárazonosítás területén a hallásnak is nagy szerepe van, hiszen mindegyik faj más-más dalt énekel, így, ha nem is látjuk is képesek lehetünk őket felismerni. Éjjel például könnyebb hallani a baglyok hangját, mind a sötétben meglátni őket.

hirdetes


Ugyanakkor a memóriánkat is segítségül kell hívnunk, hogy képesek legyünk visszaidézni egy-egy madárdalt, így segítve annak beazonosítását.


Abban az esetben, ha gyorsan szeretnél fejlődni, akkor megfigyelésről ajánlott egy naplót vezetned. Ebbe érdemes beleírnod, hogy milyen területen mikor, mit figyeltél meg. Amennyiben már sikerült beazonosítanod egy madárfajt, akkor jó, ha annak viselkedését is lejegyzed, valamint azt, hogy mivel téveszthető könnyen össze. Az agyad így gyorsabban meg fog majd edződni, illetve könnyebben is tárolja el a már összegyűjtött információkat, arról nem is beszélve, hogy jegyzeteidet bármikor vissza tudod majd nézni.

Neked hogy tetszett mostani cikkünk?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-22

5 kreatív kerti ötlet egyszerű raklapokkal- a raklap kerti felhasználása kreatívan

Nem gondoltad volna, milyen hasznos tud lenni egy raklap a kertben! Íme 5 mód a raklap kreatív kerti felhasználására, amit leesik majd az állad.

2023-03-27

5 módszer, amivel megvédheted növényeidet a tavaszi fagytól- ideje felkészülni!

A növényeinkre nem adhatunk téli kabátot, de mégis van néhány módszer, amikkel segíthetünk nekik, hogy ne fagyjanak el- ezek a legjobb módszerek tavszi fagy ellen.

2023-03-23

Ez a 10 legjobb illatú virág a világon

Te is észrevetted már, hogy két különböző virágnak véletlenül sincsen ugyanolyan illata? De vajon melyik virágnak van a legjobb, legkellemesebb illata a világon?

2023-03-21

Olcsó, újrahasznosított, kreatív kerti ötletek, amiket imádni fogsz

Olyan egyszerű, de nagyszerű, kreatív kerti ötletek jönnek, amik annyira mutatósak, hogy szinte már elájulunk tőlük, mégis némelyik egy forintba sem kerül!

2023-03-23

Nő nem marad szárazon a Hollókői Húsvéti Fesztiválon idén sem! – Mutatjuk a gazdag 4 napos folklór programot!

Ha húsvét, akkor Hollókői Húsvéti Fesztivál, ami az életöröm és a hagyományok ünnepe! Nincs más hely Magyarországon, ahol a hagyományok így életre kelnének!

2023-03-22

Így építs raklapkertet 5 egyszerű lépésben- a legújabb filléres ötlet, ami meghódította a világot

Szeretjük a kreatív, egyedi kerti ötleteket - de az igazi hab a tortán, ha valami ezzel egy időben olcsó, és könnyedén kivitelezhető is, a raklapkert ilyen!

2023-03-21

2023-ban ezeket a növényi trendek eresztenek gyökeret

A kertészkedés a színekről, a kis helyeken való ültetésről és az őshonos növényekről szól majd idén. Íme, mit kell ültetni, hogy élvezd ezeket a kerti trendeket.

2023-03-21

8 veteményeskerti hiba, amelyet még a gyakorlott kertészek is elkövetnek

A saját zöldségeskert szórakoztató és kifizetődő, de a dolgok rosszul is elsülhetnek. A cikkben felsoroljuk azokat a gyakori hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hemosziderin

a vörösvérsejteknek a szövetekben történt szétesésekor és a hemoglobin bomlásakor... Tovább

kloaka

a gerincesek törzsében a halakra, a kétéltűékre, a madarakra és a tojásrakó emlősökre... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek kert Kertészet