notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Nagyszüleink mindent maguknak termeltek a kiskertben

Hirdetés

Nagyszüleink kertje – Amikor még mindent megtermeltek maguknak az emberek!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Ilyen volt régen az élet a kertben

A kert szerepe napjainkban

Mára szinte minden háttérbe szorult, ami régebben érték volt, sokkal kevesebben foglalkoznak zöldség-, és gyümölcstermesztéssel, ezek esetleg hobbiként maradtak meg. Ritkán lehet találkozni kiterjedt veteményesekkel, gyümölcsösökkel, a kertek nagyrészében csak néhány tő paradicsom, paprika színesíti a környezetet. A legnagyobb különbség az, hogy ma már választás, hogy az asztalra a kertből kerül növény, régebben viszont kényszer volt, a szükség pedig nagyúr, mindenkit rávitt a gazdálkodásra.

 

Manapság a kertek sokkal inkább szebbek, mint hasznosak, a legtöbben a látványosságra törekszünk, ezért lett a legtöbb kert díszkert, szép gyeppel, sok virággal, pihenőkkel, árnyat adó fákkal, tűzrakóval, esetlegesen kerti konyhával. A kertek berendezéséhez jár a kertépítő, a kertfenntartó, a hozzáértő szakember, és természetesen a kerttel foglalkozó áruház is, manapság már a stílus az, ami a legértékesebb dolog a kertben: megjelentek a kerti tavak, csobogók, szobrok, és a különféle dekorációs elemek. Megállapíthatjuk, hogy a kertben eltöltött idő inkább szabadidő lett, mintsem munka után munka. 

Hirdetés

 

A növények is rengeteget változtak az évek során, mivel sokkal inkább háttérbe szorultak a haszonnövények, és megjelentek a ritkaságok, a különlegességek, a különböző színekben pompázó, különféle formákkal díszítő növények. És akkor a szerszámokról még nem is beszéltünk…Emlékeztek biztosan a kézi kaszára, én még használtam sokszor annó, mára ezek is eltűntek, helyüket átvették az elektromos-, benzines-, akkumulátoros fűkaszák, de már vannak robot fűnyírók is. Minden az igényekhez igazodik: minél kevesebb munkával létrehozni gyönyörű szép kertet. Régen a kertészkedés kemény fizikai munkát jelentett, ma már gyerekjáték az egész. 

Hirdetés

 

Lehet gondolkozni azon, hogy ezek a változások jók-e vagy sem, én úgy gondolom, hogy jó is, meg nem is, hiszen jó volt a saját termést fogyasztani egész évben, ma pedig olyan zöldségeket, gyümölcsöket eszünk, amikről semmit nem tudunk. Abból a szempontból viszont jó a változás, hogy már nem kell megerőltetnünk magunkat annyira munka után sem, és élvezhetjük a kertünk adta pihenési lehetőségeket. 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
662 300
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 375 382
Közösség

fajtaelem

a valamely —>fajtabélyeget kiváltó öröklési anyag. Tovább

baktériumfertőzések megállapítása

rendszerint labor, vizsgálatokkal történik, a szervekből, váladékokból vett minták... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 89

Átlagos értékelés: 4.8

Házi kert