notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Nagyszüleink mindent maguknak termeltek a kiskertben

Hirdetés

Nagyszüleink kertje – Amikor még mindent megtermeltek maguknak az emberek!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Régen minden más volt, ezt már biztosan hallottad te is, ugye? Nincs ez másképpen a kert esetében sem, nagyszüleink még mindent maguknak termeltek a kiskertben, nézzük, mennyi minden változott az évek alatt! 

Ilyen volt régen az élet a kertben

A kert szerepe régen

A kert régebben valóban az volt, aminek nevezik: haszon-, és dísznövények termesztésére szolgáló, rendesen bekerített terület. Azonban létezett a be nem kerített változat is, amit vadkertnek nevezünk, itt gyümölcsfák és gyümölcsöt termő cserjék kaptak helyet. Léteztek még haszonkertek is, mint például konyhakertek, faiskolák, gyümölcsösök, továbbá díszkertek: rózsakertek, virágoskertek, parkok, stb.

 

Egy minden esetben ugyanaz volt, a kert nagyon fontos szerepet játszott a ház lakóinak életében, fontosabbat, mint ma. Nagyszüleink idejében és korábban is a kert biztosította az élelmiszert, manapság sokan szabadtéri élettérként, amolyan sokadik szobaként tekintenek már a kertre, igazából a lakás meghosszabbítását jelenti. Régen viszont itt termelték meg az élelmiszer nagy részét, sehol nem hiányozhatott a mindennel tele ültetett veteményes, és mindenhol szaladgáltak a tyúkok, libák, de többen tartottak nyulakat és a disznóvágások rendszeresek voltak. Akkoriban a kert az egész család betevőjét képes volt biztosítani, ezért viszont tenni kellett minden egyes nap.

Hirdetés

 

Minden kertben termettek a különböző gyümölcsök, zöldségek, fűszerek, a lekvárnak valók, és a télire eltehető termények. Régen igazából nem hobbiként tekintettek a kertre, sokkal inkább volt ez az embereknél egy második-, vagy éppen harmadik műszakos tevékenység. Viszont mindenki szerette csinálni, élvezték a kertben eltöltött időt. Annó nem nagyon szerepeltek kikapcsolódásnak szánt élvezeti cikkek a kertben, a legnagyobb szabadidős tevékenység a tűzrakás volt, és az ezzel járó nyársalás.

Hirdetés

 

Viszont ezt is szerettük, főleg gyerekként. Azt még hozzáteszem, hogy a gazdasági válság idején vagy a háborúkat követő időszakokban nem lehetett válogatni, mindenki örült, akinek volt kertje. Nézzük, mi mindenben változott meg a kert szerepe az évek során, a következő oldalon folytatom! 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
195 296
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 779 471
Közösség

Gombaölo Mikal C 64 WP

Gombaölő permetező szer szőlő, burgonya, zöldségnövények, szója és komló... Tovább

takarónövény

a ->kettős termesztésben a gyámolításra szoruló növényt takaró, védő állomány, így pl.... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 89

Átlagos értékelés: 4.8

Házi kert