Ezeket érdemes ültetned madarak számára kertedbe

hirdetes

Kert a madarakért

TK
Madarak kertben

A nektárt tartalmazó virágok azok, amelyek vonzzák a rovarokat, és pillangókat. Közülük is a levendula, az izsópfű, a vörös méhbalzsam, vagy a kakukkfű. A cserjék nagyrésze is képes ugyanezt a hatást elérni. Ez főleg például a vörösbegynél lesz hatásos.


A magot adó növények szintén értékesek, mint például a napraforgó. A pázsitfűfélék, vagy díszfüvek is lehetnek fontosabb magtartalékok, de ugyanakkor ezek a rovarok szempontjából is jelentősek.


Végül ne feledjük el, hogy a madarak az olyan növényeknek is örülnek, mint például az almafák, falon kúszó példányok, málnások, mogyoró bokrok, cseresznyefák, melyek élelem mellett sokszor menedéket is nyújtanak számukra.

hirdetes


Milyen növényeket ültessek, hogy segítsem fészkelésüket?


Elsősorban ehhez a bokrok és cserjék a leghasznosabbak. Ültess közülük egyet, melyet rendszerint metszened kell majd, ahogy nő, és máris tökéletes helyet biztosítottál számukra. Viszont arra figyelj, hogy a metszésük még a fészekrakásnak az időszaka előtt történjen meg, illetve, hogy végezz vele mindenképp a téli hideg előtt. 


hirdetes
A cserjék, mint ahogy már mondtam, rengeteg előnyt biztosítanak madarainknak, ezeken felül is például megvédi őket az erős széltől. Egy nagyobb cserjés részt is kialakíthatsz kertedben, ahova különböző típusúakat egymás mellé ületed – így kialakítva egy még kedvezőbb környezetet.
Az örökzöldeket se felejtsd ki közülük, mely majd télen lesz aktuálisabb. Esetleg amennyiben lehetőséged van rá, és kihívást keresel, bambuszt is nevelhetsz, a már említett okok végett. 


A madarak a borostyán bogyóját is felettébb szeretik, amely főleg antioxidánsokat biztosít számukra. Amennyiben valamilyen kúszónövényt telepítesz faladra, úgy az menedék mellett még feszkelésben is segítségükre lesz. Ez lehet szőlő, a már leírt borostyán vagy lonc. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-09-23

Hasznos tippek - így tartsd karban kertedet ősszel

Ősszel sem áll meg az élet a kertekben – rengeteg kertimunkáról beszélhetünk, melyeket érdemes még és már ilyenkor elvégeznünk. Most hasznos tippeket mutatunk.

2021-09-27

Őszi kerti nagytakarítás – íme, a legfontosabb lépések!

Az őszi időszakban egyáltalán nem szabad megfeledkezni az őszi nagytakarításról – mostani cikkünkben eláruljuk ennek legfontosabb lépéseit, ezeket tartsd be!

2021-09-26

Vegyszermentes kert – most szuper ötleteket mutatok kivitelezéséhez

Amennyiben Te is szeretnél odafigyelni jobban környezetedre, akkor érdemes mindig vegyszermentes alternatívák között kutatnod - mostani cikkünkben segítünk.

2021-09-26

Kihagyhatatlan kerti teendők - ezekről nem szabad megfeledkezned szeptemberben!

Egy jó kertész ősszel készíti elő a tavaszt – mutatom, mikről nem szabad elfeledkezned az ősz első hónapjában! Lássuk, miket végezz el mindenképpen a hónapban!

2021-09-26

Gyakori gyümölcsfa betegségek – ezekre érdemes odafigyelned

Az év minden időszakában fontos, hogy megfelelően odafigyeljünk gyümölcsfaink egészségére – mostani cikkünkből ismerj meg három gyakori gyümölcsfa betegséget.

2021-09-22

Itt az ideje madárbarát bogyós gyümölcsöket ültetni!

Itt az ideje szárnyas barátainkra is gondolni! Mutatjuk, milyen bogyós gyümölcsöket érdemes még elültetned kertedben, hogy kedvezz a madaraknak is a jövőben.

További cikkek ebben a témában


atom

az anyagnak kém. folyamattal tovább nem osztható része, fiz. eszközökkel ún. elemi... Tovább

fogak

a szájüregben levő, a táplálék felaprózására szolgáló rágószervek. Részei: a... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet