Ezeket érdemes ültetned madarak számára kertedbe

hirdetes

Kert a madarakért

TK

Kialakíthatod kertedet úgy is, hogy az a madarak számára is kedvező legyen! Igazából, az emberi tevékenységek nagy felfordulást képesek okozni szárnyas barátaink életében; kémiai vegyületek használata, bokrok, cserjék eltüntetése, fák kivágása… Ennek következtében például búvóhelyeik, illetve táplálék forrásaik is eltűnhetnek. Viszont kedvező körülményeket is képesek lehetünk kialakítani számukra. Íme, néhány ötlet és tanács, amikkel madárbarát kertet tudsz kialakítani!

Madarak kertben

Milyen kert, milyen madár számára?


A kerted tulajdonságai (területe, elrendezése, meglévő növényeid) már segítségére lehetnek néhány madárnak. 


Az utolsó tulajdonság, igazából, azért is meghatározó, mert minden madárnak más és más táplálékra van szüksége. Például, néhányan a fákról eszik, néhány a földről. Emellett menedéket nyújtanak számukra, illetve szeretnek a magasabb helyeken fészkelni, viszont vannak fajták, melyeket inkább a cserjék vonzanak.


Így hát, ha néhány magasabb fa található kertedben, opció lehet a kisebb cserjék ültetése is az árnyékosabb helyekre. Az előbbit inkább a csuszkafélék kedvelik. Őrizd meg már öregebb vagy elpusztult fáidat is, hiszen ezek is újabb lehetőségeket rejthetnek: tökéletes hely lehet amennyiben szárnyas barátaink el szeretnének bújni, vagy fészkelni. A gyümölcsösök, akár almafék, vonzzák a bogarakat – ez is hatékony azoknak, akiknek rovarok a főbb táplálékaik. 

hirdetes


Tehát, amennyiben oda szeretnéd vonzani a madarakat (és a táplálékukként szolgáló rovarokat), érdemes változatos növényeket ültetned. 


Milyen növényt ültessünk táplálékukként?

hirdetes


Általában ez télen lesz majd jelentősebb számukra, de attól még amellett, hogy a madarak etetésére gondolsz, segíthetsz a természetnek is, azáltal, hogy a felsoroltak közül valamelyiket elülteted kertedben. 


A bogyós cserjék rengeteg lehetőséget biztosítanak madarainknak; ez lehet mogyoró, galagonya, csipkebogyó, bodza, vagy berkenye is.


Amennyiben tudni szeretnéd mit ültess a téli időszakra szárnyas barátainknak ebben a cikkben bővebben olvashatsz róla.


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


felfúvódás

a gyomor-bélcsatornában jelentkező, gázfelhalmozódásból származó betegség. (előgyomrok betegségei) Tovább

agy-gerincvelői folyadék

az agykamrákban, az ->agyvelőburkok és a ->gerincvelő középső csatornájában levő... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet