Tippek egy dekoratív és hasznos kerítés megépítéséhez

Tippek egy dekoratív és hasznos kerítés megépítéséhez

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Ha a kertészkedésről van szó, a birtok elkerítése egy meglepően ritkán tárgyalt témakör. Sokan csak szükségletként tekintenek a kerítésekre, amik a birtok határait kerülik, illetve a növények és állatok védelmére szolgálnak. Azonban a kerítések nem feltétlenül kell, hogy csak gyakorlati szerepet töltsenek be – a birtok látványos díszei is lehetnek.

 

Egy jól elhelyezett, gondosan megtervezett kerítés nem csak állataidat és ágyásaidat védi a betolakodóktól (vagy attól, hogy megszökjenek), hanem saját személyiséget is adhat birtokodnak.  Mindehhez nem kell több némi kreativitásnál, de ha egy kis segítségre van szükséged, akkor az alábbi cikkben számos hasznos tippet és ötletet olvashatsz a dekoratív kerítésekről!

Tippek egy dekoratív és hasznos kerítés megépítéséhez

A dekoratív kerítések két típusa - Kifejezetten dekoratív kerítések

Az első kerítéstípus főleg dekoratív célokat szolgál. Habár ezeknek a szerkezeteknek van némi tartásuk is, első sorban csak a birtok határainak jelölésére, vagy egy-egy növény felfuttatására alkalmasak. Azonban nem ideálisak az állatok bent (vagy kint) tartására, és nem nyújtanak védelmet a növényeknek sem. Ezek általában lécekből, karókból összeszerelt kerítések, amelyek ugyan mutatósak lehetnek, de nem elég erősek, hogy sok gyakorlati hasznuk legyen.

Előnyük, hogy elkerített hangulatot teremtenek, ami pozitívum lehet, ha ezt szeretnéd megteremteni birtokod bizonyos részein. Attól függően, hogy milyen méretekben használod őket, nagyobbnak, vagy kisebbnek érződhet tőlük egy terület. Ha ilyen jellegű kerítéseket szeretnél, akkor ne használd őket birtokod védelmére, csupán dekoratív célokra.

A dekoratív kerítések két típusa - Egyszerre praktikus és dekoratív kerítések

A második típus az, amire szükséged lesz, ha szeretnél valódi védelmet biztosítani állataid és növényeid számára. Némi kreativitással és egy kis gyakorlati tudással erős, mégis mutatós kerítéseket húzhatsz fel birtokod köré, ami egyrészt bent tartja saját állataidat, másrészt véd a ragadozóktól és egyéb kártevőktől. Mindemellett persze jól is mutatnak, és sokkal kellemesebb rájuk nézni, mint egy átlagos, kizárólag gyakorlati célokat szolgáló kerítésre.

Egy dekoratív kerítés megtervezése

Akár szimplán dekoratív, akár funkcionális és egyben dekoratív kerítést szeretnél építeni, az alábbi szempontokat mindkét esetben érdemes figyelembe venned.

Biztonsági szempontok

Először is ügyelned kell rá, hogy ne építs kerítést közművezetékek fölé, hiszen ezzel gátolhatod azok karbantartását. E mellett figyelj oda arra is, hogy a kerítés a saját birtokodon legyen, és ne lógjon át máséra, vagy közterületre. Győződj meg róla, hogy a megálmodott kerítés biztonságos-e arra a területre, ahová fel szeretnéd húzni – értelemszerűen nem használnál szöges drótot olyan helyen, ahol gyerekek is játszani szoktak.

Hasonlóképpen egy szimpla, dekoratív kerítést sem építenél olyan helyre, ahol a szél könnyedén lelökheti. Biztosnak kell lenned benne, hogy a kerítés kibírja majd azokat a környezeti megpróbáltatásokat, amelyek birtokod adott részére jellemzők. Az elsődleges szempont tehát mindig a biztonság legyen – utána jöhet a többi dolog. A következő oldalon folytatom!

analogicus képe a Pixabay -en.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hőszigetelés

kis hővezető képességű anyag felhasználása hőkiegyenlítésre vagy a hőveszteség... Tovább

Arcadia (1059 1X1)

Tavaszi árpa Cél: sörárpa Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési stádiumban... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert