notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kérdéses az idei szőlőtermés!

Hirdetés

Kérdéses az idei szőlőtermés!

Szabad Föld

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A szőlő és gyümölcs ültetvények átvészelték a kemény fagyokat. Ugyanakkor a tavalyi sok csapadék, a belvízzel elöntött óriási terület számos gyümölcsösben, szőlőben okozott ma még pontosan meg nem állapítható mértékű károkat. Akadnak szőlők, ahol a rügyek gyengén fejlettek, és a szokásosnál felével, harmadával kevesebb fürtkezdeményt tartalmaznak.
Kérdéses az idei szőlőtermés!
Ezért is fontos a következő hetekben végrehajtott szakszerű metszés és növényvédelem! – olvasható a Magyar Agrárkamara kertészeti osztályának legfrissebb elemzésében.

A múlófélben lévő tél nem hozott huzamosabb ideig tartó nagy fagyokat. Így a szőlőkben, gyümölcsösökben sem keletkezett nagy fagykár a hideg miatt. Annál nehezebb megítélni, hogy milyen károkat okozott a túl sok tavalyi csapadék és a mostani belvíz.

Az alacsonyabban fekvő területeken a rendkívüli csapadékmennyiség miatt sok helyen laza szerkezetű, nem kellőképpen beérett rügyek képződtek tavaly mind a szőlő mind a gyümölcs ültetvényeken. Még mindig nagy területeken található belvíz az országban, ami nehezíti a helyzetet szőlő és gyümölcstermesztés esetén. Például Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 321 ha gyümölcsös van víz alatt, de az ország többi részén sem jobb a helyzet!

Tél végén, kora tavasszal a termést megalapozó munka a metszés, mellyel a növény aktuális erőnléti állapotához képest lehet befolyásolni a következő termés mennyiségét, minőségét. Ez most különösen fontos, mikor több helyen gyengén fejlettek a rügyek. Egyes területeken a szőlők a tél végi állapotuk szerint nem mutatnak kirobbanó formát: szakértők szerint egy-egy vesszőn lévő rügyekben általában 2–3 fürtkezdemény található, ezzel szemben idén sokszor csak egyet találni! Ezért nem mindegy, hogy az ilyen vesszőket miként, hány rügyre metsszük vissza ebben a szezonban. Az idén nyugodtan lehet alkalmazni a korai metszést, a fagy eddig nem sokat károsított.

Amint eléri, illetve meghaladja a levegő hőmérséklete az 5°C-ot, a metszést követően megkezdhető télvégi lemosó permetezés. Célja, hogy a gyümölcsfákon, a bogyósok bokrain és a szőlőtőkéken a vázágakon, a kéregrepedéseken, illetve a rügyek felületén megtapadt kórokozó gombák szaporító képleteit elpusztítsuk, valamint ritkítsuk a rovarkártevők áttelelő alakjait. Ilyenkor réz, poliszulfidkén és olajtartalmú készítményeket kell használni. A réztartalmú készítmények közös jellemzője, hogy a lisztharmat kivételével a gombás és a baktériumos betegségek egész sora ellen hatékonyak. A kéntartalmú szerek egyúttal a lisztharmat fertőzési forrásai ellen is jó hatásúak. Az olajtartalmú permetek pedig végeredményben a kórokozók ellen hatásosak. Az év első, gondosan végrehajtott permetezésével nagy lépést teszünk azért, hogy egészséges és kiváló minőségű gyümölcsöt és szőlőt szüreteljünk – olvasható a Magyar Agrárkamara közleményben.
Hirdetés


Szabad Föld
Hirdetés

Forrás: www.eu-info.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
226 724
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
7 469 845
Közösség

lapálymarhák

a természeti adottságoknak, a következetes és kitartó nemesítőmunkának köszönhetően e... Tovább

talliummérgezés

Talliumtartalmú patkányirtó szerek felvételekor következik be;... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 105

Átlagos értékelés: 5.0