Kérdéses az idei szőlőtermés!

Kérdéses az idei szőlőtermés!

Szabad Föld
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A szőlő és gyümölcs ültetvények átvészelték a kemény fagyokat. Ugyanakkor a tavalyi sok csapadék, a belvízzel elöntött óriási terület számos gyümölcsösben, szőlőben okozott ma még pontosan meg nem állapítható mértékű károkat. Akadnak szőlők, ahol a rügyek gyengén fejlettek, és a szokásosnál felével, harmadával kevesebb fürtkezdeményt tartalmaznak.
Kérdéses az idei szőlőtermés!
Ezért is fontos a következő hetekben végrehajtott szakszerű metszés és növényvédelem! – olvasható a Magyar Agrárkamara kertészeti osztályának legfrissebb elemzésében.

A múlófélben lévő tél nem hozott huzamosabb ideig tartó nagy fagyokat. Így a szőlőkben, gyümölcsösökben sem keletkezett nagy fagykár a hideg miatt. Annál nehezebb megítélni, hogy milyen károkat okozott a túl sok tavalyi csapadék és a mostani belvíz.

Az alacsonyabban fekvő területeken a rendkívüli csapadékmennyiség miatt sok helyen laza szerkezetű, nem kellőképpen beérett rügyek képződtek tavaly mind a szőlő mind a gyümölcs ültetvényeken. Még mindig nagy területeken található belvíz az országban, ami nehezíti a helyzetet szőlő és gyümölcstermesztés esetén. Például Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 321 ha gyümölcsös van víz alatt, de az ország többi részén sem jobb a helyzet!

Tél végén, kora tavasszal a termést megalapozó munka a metszés, mellyel a növény aktuális erőnléti állapotához képest lehet befolyásolni a következő termés mennyiségét, minőségét. Ez most különösen fontos, mikor több helyen gyengén fejlettek a rügyek. Egyes területeken a szőlők a tél végi állapotuk szerint nem mutatnak kirobbanó formát: szakértők szerint egy-egy vesszőn lévő rügyekben általában 2–3 fürtkezdemény található, ezzel szemben idén sokszor csak egyet találni! Ezért nem mindegy, hogy az ilyen vesszőket miként, hány rügyre metsszük vissza ebben a szezonban. Az idén nyugodtan lehet alkalmazni a korai metszést, a fagy eddig nem sokat károsított.

Amint eléri, illetve meghaladja a levegő hőmérséklete az 5°C-ot, a metszést követően megkezdhető télvégi lemosó permetezés. Célja, hogy a gyümölcsfákon, a bogyósok bokrain és a szőlőtőkéken a vázágakon, a kéregrepedéseken, illetve a rügyek felületén megtapadt kórokozó gombák szaporító képleteit elpusztítsuk, valamint ritkítsuk a rovarkártevők áttelelő alakjait. Ilyenkor réz, poliszulfidkén és olajtartalmú készítményeket kell használni. A réztartalmú készítmények közös jellemzője, hogy a lisztharmat kivételével a gombás és a baktériumos betegségek egész sora ellen hatékonyak. A kéntartalmú szerek egyúttal a lisztharmat fertőzési forrásai ellen is jó hatásúak. Az olajtartalmú permetek pedig végeredményben a kórokozók ellen hatásosak. Az év első, gondosan végrehajtott permetezésével nagy lépést teszünk azért, hogy egészséges és kiváló minőségű gyümölcsöt és szőlőt szüreteljünk – olvasható a Magyar Agrárkamara közleményben.


Szabad Föld

Forrás: www.eu-info.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

vérvétel

Vér nyerése diagnosztikai célból (vérvizsgálathoz,szerológiai próbáhoiz) v.esetleg... Tovább

eutrofizálódás

a vizek tápanyagokban, főként nitrogén- és foszforvegyületekben való gazdagodása, aminek... Tovább

Tovább a lexikonra