Kell-e kiskedvencedre kutyakabát?

Kell-e kiskedvencedre kutyakabát?

Puskás Rékka

Gyakran látni az utcán a hideg hónapok során, hogy a kutyusok kabátot viselnek. Vajon ez csak egy divathóbort, vagy valóban szükségük van rá? És ha tényleg kell nekik, mire érdemes figyelni, és mi alapján választani? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatsz, ha elolvasod ezt a cikket!
Szükséges-e négylábú barátainknak kutyakabát?


Kell-e a kutyusoknak télen kiskabát?

Kell-e a kutyusoknak télen kabát?

Az, hogy egy kutya számára szükséges-e a kutyakabát télen, leginkább attól függ, hogy milyen fajtájú ebről van szó. A rövidszőrű, kistestű állatoknak, illetve az egészségügyi problémával küzdőknek nagyon is fontos ez a plusz melegítés. Azt is figyelembe kell venni, hogy egyébként hol tartod a kutyusod – ha bent van veled a lakásban, akkor télen, kint az utcán szinte biztosan fázni fog. De például hideg, esős időben a hosszúszőrű kutyáknak is jó szolgálatot tesz egy vízálló kabát, nem csak a rövidszőrűeknek, hiszen így megakadályozható, hogy átnedvesedjen és kihűljön a bundájuk.

Megengedettek-e a csatok, díszek, cipzárak?

A csatok és díszek, feltéve, ha olyan helyen vannak, ahol nem zavarják az állatot, teljes mértékben megengedettek, a gazdi divathóbortjai szerint alakíthatók. Más kérdés, hogy kiben milyen érzést kelt egy kicicomázott, csiricsáré kabátka egy kutyán. Ami a cipzárt illeti, azt jobb kerülni, különösen hosszabb szőrű ebek esetében, hiszen ahogyan a te hajad, úgy az ő szőre is beleakadhat, ami igen fájdalmas lehet a számára.

Mi alapján válassz kutyakabátot?

Amikor kabátot választasz kedvenced számára, olyan mellett dönts, mely kellőképpen takarja az állat nyakát és a hastájékot, de még ennél is fontosabb, hogy a kutyusod jól érezze benne magát. Ha ráerőltetsz egy kabátot, amiben láthatóan kényelmetlenül van, azzal nem örömöt, csak szenvedést okozol neki. Onnan tudhatod, hogy nem élvezi a betakarás, hogy a kabátban mozdulatlanul áll, vagy próbál tőle megszabadulni. Érdemes vízálló kabátot választani a számára, a kötött anyadarabok nem számítanak annak, és kifejezetten károsan a téli időben.

Mely fajtáknak felesleges a kutyakabát?

Vannak olyan kutyafajták, melyeknek eleve nagyon dús szőrzete van, vagy eleve a zord időjáráshoz adaptálódtak (például a Husky, vagy az Alaszkai malamut), és jól szigetelő bundával rendelkeznek, a számukra teljesen felesleges a kabát használata, mivel a természetes „kabátjuk” sokkal jobban szigetel, mint amit venni tudnál neki.

Mik a kihűlés jelei kedvencednél?

A kihűlés jelei kiskedvenced esetében ugyanazok, mint az embereknél; séta után didereg, esetleg elkezd lassulni. A hypotermia egyáltalán nem játék, a kihűlés halálos is lehet, de ha az állat a séta után bent, a melegben van, akkor ez a veszély nem fog fennállni. Kinti kutyáknál, (illetve kölykök esetében, akiknek még nem fejlett a hőszigetelése) kell jobban odafigyelni, hogy ne hűljenek ki, legyen egy meleg zug, ahova behúzódhatnak a hideg idő esetén. Ha fennáll a hypotermia gyanúja, akkor nagyon gyorsan fel kell melegíteni az állatot, melegvizes palackkal és meleg takaróval, vagy akár gyerekzoknit is húzhatsz a lábára, utána pedig dörzsöld a mellkasát, hogy felmelegítsd – és természetes azonnal vidd állatorvoshoz!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2019-01-24

Egy állatkert, ahol az emberek vannak a rácsok mögött!

Egy különleges állatkertet ismerhettek most meg, ami igazából nem is állatkert, mivel itt az emberek vannak a rácsok mögött, a vadak pedig szabadon.

2019-01-05

1300 kutyának segített otthont találni 3 év alatt, pedig csak 7 éves!

Mindössze hét éves a kisfiú, mégis olyan példát mutat az embereknek, hogy az megsüvegelendő, nem véletlenül kapta meg az Év Gyermekének járó elismerést, ismerjétek meg ti is Roman McConn történetét!

2018-09-26

Az ablakokban fagyoskodnak az itt ragadt kisfecskék! Így segíthetsz rajtuk!

A lakosság segítségét kérik! Az ablakokban fagyoskodnak az itt ragadt kisfecskék, akiknek még nőniük kell, még nem elég erősek az úthoz! Kérlek, segíts te is és oszd meg, hogy mások is segíthessenek!

2021-02-04

5 háziállat, amit gyerekek is tarthatnak

A gyerekek szeretik az állatokat, és felelősséget is tanulnak általa. Mutatok öt háziállatot, amit - egy kis szülői segítséggel - gyerkőcök is tarthatnak!

2021-02-04

5 extrémebb háziállat

Szeretnél valamilyen kiskedvencet tartani, de valami izgalmasabbra vágysz, mint egy macska? Mutatok néhány extrémebb háziállatot, amit te is tarthatsz otthon!

2021-02-05

Hogyan vigyázz kerti tavadra télen

A kerti tavak szépen díszítenek, de rengeteg kis ökoszisztémát foglalnak magukba, nagyon figyelnünk kell, hogy fent tudjuk tartani ennek törékeny egyensúlyát.

2021-02-04

Így gondozd cicádat télen

Amennyiben számodra is nehéz a téli időszak, képzeld el kiskedvenceid mit élhetnek át. Cikkünkben összegyűjtöttük, mikkel tudsz segíteni cicádnak ilyenkor.

2021-02-08

Milyen házat érdemes választanod kutyusodnak?

Menedéke, háza, megnyugvó helye – a kutyaház mindezeket jelenti kiskedvencednek. A méretétől, illetve fajtájától függően rengeteg modell közül választhatsz.

További cikkek ebben a témában


talajművelés

a talajrészecskék elhelyezkedésének és kapcsolatának módosítása mechanikai eszközökkel.... Tovább

kárász (széles k., Carassius carassius)

a pontyfélék (Cyprinidae) családjába tartozó, a ponttyal közeli rokonságban álló hal.... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok állattartás