Kell-e kiskedvencedre kutyakabát? - Így választhatod ki a megfelelő méretet

Kell-e kiskedvencedre kutyakabát télen?

Puskás Rékka, ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Gyakran látni az utcán a hideg hónapok során, hogy a kutyusok kabátot viselnek. Vajon ez csak egy divathóbort, vagy valóban szükségük van rá? És ha tényleg kell nekik, mire érdemes figyelni, és mi alapján választani? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatsz, ha elolvasod ezt a cikket!

Kell-e a kutyusoknak télen kiskabát?

Kell-e a kutyusoknak télen kabát?

Az, hogy egy kutya számára szükséges-e a kutyakabát télen, leginkább attól függ, hogy milyen fajtájú ebről van szó. A rövidszőrű, kistestű állatoknak, illetve az egészségügyi problémával küzdőknek nagyon is fontos ez a plusz melegítés. Azt is figyelembe kell venni, hogy egyébként hol tartod a kutyusod – ha bent van veled a lakásban, akkor télen, kint az utcán szinte biztosan fázni fog. De például hideg, esős időben a hosszúszőrű kutyáknak is jó szolgálatot tesz egy vízálló kabát, nem csak a rövidszőrűeknek, hiszen így megakadályozható, hogy átnedvesedjen és kihűljön a bundájuk.

Megengedettek-e a csatok, díszek, cipzárak?

A csatok és díszek, feltéve, ha olyan helyen vannak, ahol nem zavarják az állatot, teljes mértékben megengedettek, a gazdi divathóbortjai szerint alakíthatók. Más kérdés, hogy kiben milyen érzést kelt egy kicicomázott, csiricsáré kabátka egy kutyán. Ami a cipzárt illeti, azt jobb kerülni, különösen hosszabb szőrű ebek esetében, hiszen ahogyan a te hajad, úgy az ő szőre is beleakadhat, ami igen fájdalmas lehet a számára.

Mi alapján válassz kutyakabátot?

Amikor kabátot választasz kedvenced számára, olyan mellett dönts, mely kellőképpen takarja az állat nyakát és a hastájékot, de még ennél is fontosabb, hogy a kutyusod jól érezze benne magát. Ha ráerőltetsz egy kabátot, amiben láthatóan kényelmetlenül van, azzal nem örömöt, csak szenvedést okozol neki. Onnan tudhatod, hogy nem élvezi a betakarás, hogy a kabátban mozdulatlanul áll, vagy próbál tőle megszabadulni. Érdemes vízálló kabátot választani a számára, a kötött anyagú darabok nem számítanak annak, és kifejezetten károsan a téli időben.

Mely fajtáknak felesleges a kutyakabát?

Vannak olyan kutyafajták, melyeknek eleve nagyon dús szőrzete van, vagy eleve a zord időjáráshoz adaptálódtak (például a Husky, vagy az Alaszkai malamut), és jól szigetelő bundával rendelkeznek, a számukra teljesen felesleges a kabát használata, mivel a természetes „kabátjuk” sokkal jobban szigetel, mint amit venni tudnál neki.

Mik a kihűlés jelei kedvencednél?

A kihűlés jelei kiskedvenced esetében ugyanazok, mint az embereknél; séta után didereg, esetleg elkezd lassulni. A hypotermia egyáltalán nem játék, a kihűlés halálos is lehet, de ha az állat a séta után bent, a melegben van, akkor ez a veszély nem fog fennállni. Kinti kutyáknál, (illetve kölykök esetében, akiknek még nem fejlett a hőszigetelése) kell jobban odafigyelni, hogy ne hűljenek ki, legyen egy meleg zug, ahova behúzódhatnak a hideg idő esetén. Ha fennáll a hypotermia gyanúja, akkor nagyon gyorsan fel kell melegíteni az állatot, melegvizes palackkal és meleg takaróval, vagy akár gyerekzoknit is húzhatsz a lábára, utána pedig dörzsöld a mellkasát, hogy felmelegítsd – és természetes azonnal vidd állatorvoshoz!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vemhes juhok takarmányozása

Az üresen álló és korai vemhes anyák takarmányadagját a legeltetés idején a legelő és a... Tovább

Lakat, biztonság

Lezárnád értékeid? Válassz minőségi lakatot és kíméld meg magad a kellemetlenségektől,... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok