Ez a növény könnyedén feldobja kertedet - a kék mézbogyó termesztése, gondozása

hirdetes

Csodálatosan szép, egészséges különlegesség - A kék mézbogyó termesztése

Szélesi Ferenc
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Hasznos tanácsok a kék mézbogyó termesztéséhez

A kék mézbogyó ültetése

Ha kék mézbogyót szeretnél ültetni kertedbe, akkor a legegyszerűbb megoldás palántákként beszerezni őket egy közeli mezőgazdasági szaküzletből. Persze magról is nevelhetők, de sokkal többet kell várni rájuk (legalább három évet), hogy termőképessé váljanak. Ha ismersz valakit, aki kék mézbogyót nevel kertjében, akkor talán tőle is kérhetsz néhány elültethető dugványt.

Ha dugványokat szeretnél vágni egy mézbogyóról, akkor fontos, hogy egy legalább 15 cm hosszú, éles, fertőtlenített kést vagy hasonló méretű metszőollót használj ehhez. A dugvány vágott végét helyezd vízbe, és helyezd napos helyre. Ne felejtsd el rendszeresen cserélni a vizet a dugvány alatt. Egy napon belül a dugvány gyökereket növeszt majd. Hagyd kicsit nőni ezeket, majd ültesd át egy táptalajjal feltöltött növénytartóba.

Fontos, hogy a táptalaj nyirkos maradjon, legalább addig, amíg a dugvány rendes gyökérzetet nem növeszt magának. Ezt követően kék mézbogyó palántádat fokozatosan kiszoktathatod a napra. Amikor a palánta néhány nap elteltével már a szabadban is láthatóan jól érzi magát, és egészségesnek tűnik, akkor kiültetheted végleges helyére.

hirdetes

Talaj és napigény

A kék mézbogyó egyáltalán nem kényes növény. Persze erősen ajánlott komposzttal gazdagított, jó vízelvezetésű talajba ültetni, de még agyagos talajban is eléldegél, ha elegendő napfényt kap. Ez nem meglepő, hiszen a loncok családjának tagjai a napon érzik igazán jól magukat. Azonban nem szabad megfeledkezni róla, hogy a kék mézbogyó egy északi eredetű növény, így a túl erős napsugarak megégethetik és kiszáríthatják.

Ha melegebb éghajlaton szeretnéd termeszteni, akkor érdemes úgy ültetni, hogy a nap legmelegebb óráiban árnyékban legyen. A keresztbeporzás miatt két különböző fajtára lesz szükséged. Sok faiskolában kifejezetten azért tartanak bizonyos fajtákból, hogy azok beporzókként dolgozzanak a többi palánta mellett. A keresztbeporzók kiválasztásánál arra kell ügyelned, hogy olyan fajtákat válassz egymás mellé, amelyek ugyan akkor virágzanak, tehát ugyan akkor termelik a megtermékenyítéshez szükséges virágport.

hirdetes

Ültetéskor tartsd észben, hogy a kék mézbogyó bokrok akár a 180cm-s méretet is elérhetik, méghozzá nem csak függőleges, hanem vízszintes kiterjedésben is. Fontos tehát kellő távolságra ültetni őket egymáshoz, különben túl sűrűn nőnek majd és árnyékot vetnek egymásra. Ennek hatására kevesebb termést hoznak majd, és a rossz szellőzés miatt a betegségek is könnyebben kialakulnak majd közöttük.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

2/2006. (I. 18.) FVM rendelet

a növényvédõ szerek forgalomba hozatalának és felhasználásának engedélyezésérõl,... Tovább

hengerezés

felszínalakító és -tömörítő művelési eljárás. Hatását a felhasznált eszköz tömege,... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés