Ez a növény könnyedén feldobja kertedet - a kék mézbogyó termesztése, gondozása

hirdetes

Csodálatosan szép, egészséges különlegesség - A kék mézbogyó termesztése

Szélesi Ferenc
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A kék mézbogyó (Lonicera caerulea) egy hosszúkás, kék színű gyümölcs, ami első ránézésre egy kinyújtott, lapított kék áfonyára hasonlít. A loncfélék családjának e tagja nevét édes ízéről kapta, termesztése pedig meglepően egyszerű! A kék mézbogyó egy lombhullató bokorként nő, és az északi félgömb hűvösebb területein (Kanada, Oroszország, Lengyelország, Japán) fordul elő. Ha szeretnéd megtapasztalni azt az édes ízkavalkádot, amit ezek a gyümölcsök kínálnak, akkor íme minden, amit egy kertésznek a kék mézbogyó termesztéséről tudnia kell!

Hasznos tanácsok a kék mézbogyó termesztéséhez

A kék mézbogyó fajtái

Akárcsak más gyümölcsöknél, a kék mézbogyó különböző fajtái is más és más célokra ideálisak. Persze ízlés és szükség szerint felcserélhetők, és többségük frissen szedve, borként, vagy bármilyen más, gyümölcsből készített finomság formájában is fogyasztható. Attól függően, hogy első sorban mire szeretnéd használni őket, íme néhány kék mézbogyó fajta, amiket érdemes kipróbálni!

           

Kék mézbogyók nyersfogyasztásra

Jugana: A Jugana egy rendkívül édes kék mézbogyó Oroszországból, aminek sötét, már-már fekete termései vannak.

Indigo Gem: Ez a kék mézbogyó a szezon közepén aktív, és habár mind a termései méretében, mind azok számában elmarad sok más fajta mögött, ízével bőven kárpótol ezért.

hirdetes

Aurora: Az Aurora szintén a szezon közepén szüretelhető, és mind termő, mind pedig beporzó egyedként is kiválóan teljesít. Ültesd Borealis, Tundra vagy Indigo fajták közelébe, hogy akár 8 egyedet is beporozhasson maga körül.

Boreal Blizzard: Egy későn érő fajta, nagy, lédús termésekkel. Mivel egészen 2-es USDA zónáig hidegtűrő (Kanadában és Alaszkában is termesztik), a magyar teleket gyakorlatilag meg sem érzi.

Strawberry Sensation: Szintén későn érő kék mézbogyó, ami megvárakoztatja ugyan a gazdáját, de egyben meg is jutalmazza türelméért. Termései fagyasztásra is kiválók.

hirdetes

Kék mézbogyók lekvárnak

Berry Blue: Ez a korántermő fajta édes-savanyú gyümölcsöket hoz, így kiváló választás lekvárok, sütemények és hasonló édességek elkészítéséhez. A Berry Blue mézbogyók az Indigo mézbogyók ideális beporzói.

Kawai: Szintén egy korántermő mézbogyó, aminek édes-savanyú ízvilágát mintha tartósításra találták volna ki.

Kék mézbogyók bornak

Blue Banana: Ez a szezon közepén termő fajta édes-savanyú gyümölcsöket hoz, amik kifejezetten jól adják magukat a borkészítéshez.

Tana: A Tana mézbogyók nagyon későn érnek, és inkább savanykás ízük van, mint édes, de a belőlük készített bor már-már luxus minőségű lehet. A következő oldalon mindent megosztok a kék mézbogyó termesztéséről, érdemes lapoznia egyet mindenkinek! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

genetikus talajosztályozás

a talajokat a fejl.-történetük során végbement fiz., kém. és biol. folyamatok jellege... Tovább

nyelőcsőszűkület és -elzáródás

okozhatja eltömődés (pl. idegen testek és takarmányrészek fennakadása), összenyomatás... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés