Így használd fel a kávézaccot a kertedben!

hirdetes

Komposztálás kávézaccal

SFV
Kávézacc a kertben

A használt kávézacc egyéb felhasználási módjai a kertekben


 A kávézaccot más célokra is használhatod a kertben. Sok kertész szívesen használja a használt kávézaccot növényei talajtakarójaként. 


A kávézacc egyéb felhasználási módjai közé tartozik a csigák és csigák növényektől való távoltartása. Az elmélet szerint a kávézaccban lévő koffein negatívan hat ezekre a kártevőkre, így elkerülik a talajt, ahol a zacc található. 


Vannak, akik azt is állítják, hogy a talajon lévő kávézacc macskariasztó, és megakadályozza, hogy a macskák alomdobozként használják a virág- és zöldségágyásokat. 


A kávézaccot kukactáplálékként is használhatod, ha kukacos tárolóval vermikomposztálsz. A férgek nagyon szeretik a kávézaccot. 

hirdetes


Friss kávézacc használata 


Friss kávézaccot használni nem minden esetben ajánlott, néha azonban kifejezetten hasznos.
Szórhatunk például friss kávézaccot a savkedvelő növények köré, mint az azálea, hortenzia, áfonya és a liliomok. Sok zöldség szereti az enyhén savas talajt, de a paradicsom általában nem reagál jól a kávézacc hozzáadására. A gyökérnövények, például a retek és a sárgarépa viszont kedvezően reagálnak – különösen, ha az ültetéskor a talajjal keverednek. 


A friss kávézacc használatáról azt gondolják, hogy elnyomja a gyomnövényeket is, mivel van néhány allelopátiás tulajdonsága, amely a paradicsomnövényeket is hátrányosan érinti. Ez egy másik ok, amiért óvatosan kell használni. Mindemellett azonban egyes gombás kórokozók is elnyomhatók vele.

hirdetes


Ha száraz, friss zaccot szórunk a növények köré (és a talaj tetejére), ugyanúgy elriaszt néhány kártevőt, mint a használt kávézacc esetében. Bár nem szünteti meg őket teljesen, úgy tűnik, segít távoltartani a macskákat, nyulakat és csigákat, minimalizálva a kertben okozott károkat. Mint korábban említettük, ez a koffeintartalomnak köszönhető. 


Tipp: A friss, főzetlen kávézaccban található koffein helyett, amely káros hatással lehet a növényekre, érdemes lehet koffeinmentes kávét használni, vagy csak minimális mennyiségű friss zaccot alkalmazni, hogy elkerüld a problémákat.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2022-09-13

Rózsametszési kisokos – Hogyan és pontosan mikor kell metszeni a rózsát ősszel?

Pontos leírást kaphatsz a rózsákról, hogy hogyan és pontos mikor kell elvégezni a rózsa metszését ahhoz, hogy a következő időszakban is kerted ékköve legyen

2022-09-19

10 gyönyörű virág, amelynek ott a helye az őszi kertben

Ősszel is foglalkozzunk a kertünkkel, hogy szép legyen. Most bemutatunk 10 olyan virágot, amit nyugodtan elültethetünk, mivel jól bírják az őszi időjárást.

2022-09-28

Az ősszel ültetés legalkalmasabb időpontja a fák és cserjék ültetéséhez

Szeretnéd feldobni kerted egy fával vagy egy szép bokorral? Vágj bele! Nincs is alkalmasabb időpont, mint most ősszel ültetni! Hoztunk egy útmutatót segítségül!

2022-09-28

A dió 5 bizonyítottan pozitív hatása az egészségre

Sokan alábecsülik az egyik legnagyobb kincsét a világnak: a diónak rengeteg olyan egészségügyi előnye van, amit tudományosan is bizonyítottak. Nézzük!

2022-09-12

Növénygyökerekkel kapcsolatos problémák: Miért pusztulnak el a növényeim ugyanazon a helyen?

„Segítség, minden növényem elpusztul!” Ez az egyik leggyakoribb probléma mind a kezdő, mind a tapasztalt termelők körében.Miért megy tönkre minden növény?

2022-08-31

Bambuszpálma gondozása: Hogyan neveljünk bambuszpálmát

Egy kis trópusi életet hozhatunk be az otthonunkban a bambuszpálmával. A gondozása nagyon egyszerű és ha kedveli az otthonodat, akkor sokáig veled marad ez a növény.

2022-08-31

Így mentsük meg a rézvirág magvait későbbre

A vetőmagok megmentésének képessége minden kertész számára fontos, míg a virágosok kétségtelenül hasznot húznak abból, hogy megtanulják megmenteni saját magjukat.

További cikkek ebben a témában


nyálzás (nyálfolyás)

a normális v. fokozott mennyiségben termelődött nyál az állat szájából a külvilágra... Tovább

áru

az áru értékének pénzbeni megjelenése, az a pénzmennyiség, amelyet egy termék v.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert Kertészet Növénytermesztés