Így használd fel a kávézaccot a kertedben!

Komposztálás kávézaccal

SFV
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Függetlenül attól, hogy naponta főzöl kávét, vagy azt vetted észre, hogy a helyi kávéház elkezdte kiüríteni a használt kávét, érdemes elgondolkodnod annak újra hasznosításán. A használt kávézacc ugyanis hasznodra válhat műtrágyaként. 

Kávézacc a kertben

A kávézacc komposztálása 


A kávéval történő komposztálás nagyszerű módja annak, hogy újra hasznosíts valamit, ami egyébként csak helyet foglalna a szemetesben. A kávézacc komposztálása elősegíti a nitrogén hozzáadását a komposzthalomhoz. 


A kávézacc komposztálása olyan egyszerű, hogy szinte csak a komposzthalom tetejére kell dobnod a használt kávézaccot. A használt kávéfilterek is komposztálhatók. Azonban ha használt kávézaccot fogsz hozzáadni a komposzthalomhoz, ne feledd, hogy az zöld komposztanyagnak minősül, és ki kell egyensúlyozni azt néhány barna komposztanyag hozzáadásával. 


Kávézacc használata műtrágyaként 


A kávézaccot nem csak a komposzthalom részeként hasznosíthatod a kertben. Sokan döntenek ugyanis úgy, hogy a kávézaccot közvetlenül a talajba helyezik és műtrágyaként használják azt. Ne feledd, hogy míg a kávézacc nitrogént ad a komposzthoz, nem ad azonnal nitrogént a talajhoz. A kávézacc műtrágyaként való használatának az az előnye, hogy szerves anyagot ad a talajhoz, ami javítja a vízelvezetést, a vízvisszatartást és a talaj levegőztetését is. A felhasznált kávézacc elősegíti a növények növekedését elősegítő mikroorganizmusok fejlődését, és vonzza a gilisztákat is.


Sokan úgy tartják, hogy a kávézacc csökkenti a talaj pH-értékét (vagy növeli a savasságot), ami jót tesz a savakat kedvelő növényeknek. Ez azonban csak a mosatlan kávézaccra igaz. A friss kávézacc savas, míg a használt kávézacc semleges. Ha leöblíted a használt kávézaccot, közel semleges pH-értéke (6,5) lesz, és nem befolyásolja a talaj savszintjét. Ha a kávézaccot műtrágyaként szeretnéd használni, dolgozd be a zaccot a növények körüli talajba! A maradék hígított kávé is jól működik így. 

A folytatásért olvass tovább!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

2024-05-31

Ismerd meg a méhek kedvencét, az orvosi angyalgyökeret

Fedezd fel az orvosi angyalgyökér varázsát a saját kertedben! Ültess egy növényt, amely nemcsak a méhek kedvence, hanem számos gyógyhatással is bír.

2024-06-11

Hogyan védekezz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a kukorica baktériumos megbetegedései könnyen kialakulhatnak. Íme mit tehetsz ez ellen.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kombájnhektár

gazdaságtechnikai mérőszám, amely 1 ha átlagtermésű őszi kalászos betakarításához... Tovább

adóelőleg

az —>adónak az a hányada, amelyet az adóalanyok egy adott időpontra — ált. egy... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert Kertészet Növénytermesztés