Így használd fel a kávézaccot a kertedben!

hirdetes

Komposztálás kávézaccal

SFV

Függetlenül attól, hogy naponta főzöl kávét, vagy azt vetted észre, hogy a helyi kávéház elkezdte kiüríteni a használt kávét, érdemes elgondolkodnod annak újra hasznosításán. A használt kávézacc ugyanis hasznodra válhat műtrágyaként. 

Kávézacc a kertben

A kávézacc komposztálása 


A kávéval történő komposztálás nagyszerű módja annak, hogy újra hasznosíts valamit, ami egyébként csak helyet foglalna a szemetesben. A kávézacc komposztálása elősegíti a nitrogén hozzáadását a komposzthalomhoz. 


A kávézacc komposztálása olyan egyszerű, hogy szinte csak a komposzthalom tetejére kell dobnod a használt kávézaccot. A használt kávéfilterek is komposztálhatók. Azonban ha használt kávézaccot fogsz hozzáadni a komposzthalomhoz, ne feledd, hogy az zöld komposztanyagnak minősül, és ki kell egyensúlyozni azt néhány barna komposztanyag hozzáadásával. 

hirdetes


Kávézacc használata műtrágyaként 


A kávézaccot nem csak a komposzthalom részeként hasznosíthatod a kertben. Sokan döntenek ugyanis úgy, hogy a kávézaccot közvetlenül a talajba helyezik és műtrágyaként használják azt. Ne feledd, hogy míg a kávézacc nitrogént ad a komposzthoz, nem ad azonnal nitrogént a talajhoz. A kávézacc műtrágyaként való használatának az az előnye, hogy szerves anyagot ad a talajhoz, ami javítja a vízelvezetést, a vízvisszatartást és a talaj levegőztetését is. A felhasznált kávézacc elősegíti a növények növekedését elősegítő mikroorganizmusok fejlődését, és vonzza a gilisztákat is.

hirdetes


Sokan úgy tartják, hogy a kávézacc csökkenti a talaj pH-értékét (vagy növeli a savasságot), ami jót tesz a savakat kedvelő növényeknek. Ez azonban csak a mosatlan kávézaccra igaz. A friss kávézacc savas, míg a használt kávézacc semleges. Ha leöblíted a használt kávézaccot, közel semleges pH-értéke (6,5) lesz, és nem befolyásolja a talaj savszintjét. Ha a kávézaccot műtrágyaként szeretnéd használni, dolgozd be a zaccot a növények körüli talajba! A maradék hígított kávé is jól működik így. 

A folytatásért olvass tovább!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-08-04

Gyomok a járda között? Így szabadulhatsz meg tőlük mindörökre!

A járdafelületek perzselőek és szárazak, különösen nyáron, ami jellemzően azt jelenti, hogy semmi sem maradhat meg alattuk, persze a gaz ennek is ellentmond!

2022-08-09

Mit ültess augusztusban? Ezek a növények tuti befutók

Az augusztus remek alkalom, hogy megtervezzük a következő évet. Nem tudod mit ültess augusztusban? Akkor itt az ideje, hogy elvesd a szívós egynyári növényeket.

2022-08-03

Egyszerű vegán sajtok: vágható cukkinisajt és kenhető paradicsomsajt

Mutatunk két könnyű vegán sajt receptet is. Az első egy cukkiniból készített puha sajt, a másik pedig narancsszínű paradicsomos nacho sajt. Egyszerű, de mennyei!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-08-05

6 növény, amivel dúsíthatod a zöldségeskerted termését! – Nitrogén termelő növények

Próbáld ki a természetes tápanyagellátókat, és ültess nitrogéntermelő növényeket! Az egészséges talaj egészséges növényeket eredményez, hanyagold a vegyszert!

További cikkek ebben a témában


exocitózis

a sejtüregben (vakuólumban) levő anyagoknak a sejten kívüli térbe való ürítése. A... Tovább

Berettyóújfalui Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Berettyóújfalu Kossuth L. u. 31. 4100 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert Kertészet Növénytermesztés