Így használd fel a kávézaccot a kertedben!

hirdetes

Komposztálás kávézaccal

SFV
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Függetlenül attól, hogy naponta főzöl kávét, vagy azt vetted észre, hogy a helyi kávéház elkezdte kiüríteni a használt kávét, érdemes elgondolkodnod annak újra hasznosításán. A használt kávézacc ugyanis hasznodra válhat műtrágyaként. 

Kávézacc a kertben

A kávézacc komposztálása 


A kávéval történő komposztálás nagyszerű módja annak, hogy újra hasznosíts valamit, ami egyébként csak helyet foglalna a szemetesben. A kávézacc komposztálása elősegíti a nitrogén hozzáadását a komposzthalomhoz. 


A kávézacc komposztálása olyan egyszerű, hogy szinte csak a komposzthalom tetejére kell dobnod a használt kávézaccot. A használt kávéfilterek is komposztálhatók. Azonban ha használt kávézaccot fogsz hozzáadni a komposzthalomhoz, ne feledd, hogy az zöld komposztanyagnak minősül, és ki kell egyensúlyozni azt néhány barna komposztanyag hozzáadásával. 

hirdetes


Kávézacc használata műtrágyaként 


A kávézaccot nem csak a komposzthalom részeként hasznosíthatod a kertben. Sokan döntenek ugyanis úgy, hogy a kávézaccot közvetlenül a talajba helyezik és műtrágyaként használják azt. Ne feledd, hogy míg a kávézacc nitrogént ad a komposzthoz, nem ad azonnal nitrogént a talajhoz. A kávézacc műtrágyaként való használatának az az előnye, hogy szerves anyagot ad a talajhoz, ami javítja a vízelvezetést, a vízvisszatartást és a talaj levegőztetését is. A felhasznált kávézacc elősegíti a növények növekedését elősegítő mikroorganizmusok fejlődését, és vonzza a gilisztákat is.

hirdetes


Sokan úgy tartják, hogy a kávézacc csökkenti a talaj pH-értékét (vagy növeli a savasságot), ami jót tesz a savakat kedvelő növényeknek. Ez azonban csak a mosatlan kávézaccra igaz. A friss kávézacc savas, míg a használt kávézacc semleges. Ha leöblíted a használt kávézaccot, közel semleges pH-értéke (6,5) lesz, és nem befolyásolja a talaj savszintjét. Ha a kávézaccot műtrágyaként szeretnéd használni, dolgozd be a zaccot a növények körüli talajba! A maradék hígított kávé is jól működik így. 

A folytatásért olvass tovább!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-02-07

Így nevelj friss zöldhagymát a kidobásra szán maradékból egy pohár vízben!

Ha zöldhagymát vásárolsz, levágod a végét, ki ne dobd, hiszen egy pohárvízbe téve új hagyma nő ki belőle, rengeteget spórolhatsz ezzel az egyszerű technikával!

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-02-06

Miért pusztul el a flamingóvirágom? Ez a leggyakoribb probléma és a megoldás!

A flamingóvirág leggyakoribb problémái lesz szó, és természetes mutatjuk a megoldást is, illetve e flamingóvirág megfelelő gondozásához is adunk tippeket.

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-31

Ezek a legjobb tippek a fa alá ültetéshez

A fa alatti növények remekül tudnak mutatni, feltéve, ha ki is bírják ott az árnyékos, száraz talajban sokáig: de ne aggódj, léteznek ilyen növények!

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-02-01

Kerti sarkantyúka- a csodanövény, aminek minden kertben ott lenne a helye

Álmodni sem lehetne jobb kerti virágod a kerti sarkantyúkánál, nincs vele gond, mégis csodásan mutat, és még gyógyító hatása is van, az egész virág ehető!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ló járáshibái

ált. a ló lábállásának hibáiból (szabálytalan lábállások) eredő rendellenes... Tovább

Rovarölo Chess 50 WG

Hatóanyag: 50% pimetrozinFelhasználható: - burgonya, levéltetvek 0,3 kg/ha- dohány,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert Kertészet Növénytermesztés