Így használd fel a kávézaccot a kertedben!

hirdetes

Komposztálás kávézaccal

SFV
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Függetlenül attól, hogy naponta főzöl kávét, vagy azt vetted észre, hogy a helyi kávéház elkezdte kiüríteni a használt kávét, érdemes elgondolkodnod annak újra hasznosításán. A használt kávézacc ugyanis hasznodra válhat műtrágyaként. 

Kávézacc a kertben

A kávézacc komposztálása 


A kávéval történő komposztálás nagyszerű módja annak, hogy újra hasznosíts valamit, ami egyébként csak helyet foglalna a szemetesben. A kávézacc komposztálása elősegíti a nitrogén hozzáadását a komposzthalomhoz. 


A kávézacc komposztálása olyan egyszerű, hogy szinte csak a komposzthalom tetejére kell dobnod a használt kávézaccot. A használt kávéfilterek is komposztálhatók. Azonban ha használt kávézaccot fogsz hozzáadni a komposzthalomhoz, ne feledd, hogy az zöld komposztanyagnak minősül, és ki kell egyensúlyozni azt néhány barna komposztanyag hozzáadásával. 

hirdetes


Kávézacc használata műtrágyaként 


A kávézaccot nem csak a komposzthalom részeként hasznosíthatod a kertben. Sokan döntenek ugyanis úgy, hogy a kávézaccot közvetlenül a talajba helyezik és műtrágyaként használják azt. Ne feledd, hogy míg a kávézacc nitrogént ad a komposzthoz, nem ad azonnal nitrogént a talajhoz. A kávézacc műtrágyaként való használatának az az előnye, hogy szerves anyagot ad a talajhoz, ami javítja a vízelvezetést, a vízvisszatartást és a talaj levegőztetését is. A felhasznált kávézacc elősegíti a növények növekedését elősegítő mikroorganizmusok fejlődését, és vonzza a gilisztákat is.

hirdetes


Sokan úgy tartják, hogy a kávézacc csökkenti a talaj pH-értékét (vagy növeli a savasságot), ami jót tesz a savakat kedvelő növényeknek. Ez azonban csak a mosatlan kávézaccra igaz. A friss kávézacc savas, míg a használt kávézacc semleges. Ha leöblíted a használt kávézaccot, közel semleges pH-értéke (6,5) lesz, és nem befolyásolja a talaj savszintjét. Ha a kávézaccot műtrágyaként szeretnéd használni, dolgozd be a zaccot a növények körüli talajba! A maradék hígított kávé is jól működik így. 

A folytatásért olvass tovább!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-12-06

5 Kihagyhatatlan magyar természeti csoda télre

A hideg hónapokban is érdemes felfedezni a természet varázslatait, és Magyarország bővelkedik olyan természeti csodákban és különlegességekben, amik télen is lenyűgözőek.

2023-12-05

Természetes tápanyagok a szobanövények számára: banánhéj, zacc és cukor?

Természetes tápanyagok segítségével, a cukor, kávézacc, zöldségek főzőlevének és banánhéjnak titkait megismerve kertünkben exponenciálisan növelhetjük a növények szépségét

2023-12-05

Tudtad hogy ezekben a magyar fürdőkben gyulladáscsökkentő gyógyvízben lehet fürdeni?

Felfedezzük azokat a kivételes fürdőket, ahol nemcsak kellemesen pihenhetünk, de a gyulladáscsökkentő gyógyvíz áldásos hatásaival is gondoskodhatunk egészségünkről.

2023-12-05

Így teleltesd olyan profin a muskátlidat, mint egy kertész

Így teleltesd könnyedén és szakszerűen a muskátlidat, pont úgy, mint egy profi kertész! Most megmutatjuk, mi a pontos menete, kövesd te is a lépéseket a cikkben!

2023-11-30

A nagymamámtól tanultam ezt a leander teleltetési technikát – Mióta így csinálom minden nyáron ontja a virágot

A nagymama leander teleltetési technikája kiváló eredményekkel szolgál, és nemcsak a növények életében, hanem a családunk kertjének szépségében is látható.

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

zászpa (Veratrum)

a liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozó nemzetség, számos dísz-, gyógy- és... Tovább

2006. évi LXXXVIII. törvény

a nemzeti agrárkár-enyhítési rendszerrõl- Az Országgyûlés a mezõgazdaságot sújtó elemi... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert Kertészet Növénytermesztés