Kávézacc felhasználása a kertben

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Kávézacc felhasználása a kertben – Szakértői tippek/trükkök

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus
Használd fel a kávézaccot a kertben

Kávézacc felhasználása a kertben - Tartsd távol vele a kártevőket

A kávézaccból kiváló védelmet biztosíthatsz növényeid számára a csigákkal és meztelencsigákkal szemben. Mivel a kávézacc súroló hatású, ezek a puhatestű kerti kártevők általában megpróbálják elkerülni, így növényeid nagyobb biztonságban lesznek majd tőle.

Ez nem tudományosan bizonyított tény, de egy próbát megér. Persze ne feledd, hogy a kávézacc idővel beleszivárog majd a talajba is, amire szórod. A macskák többsége nem kedveli a kávézacc illatát, így ha gyakran piszkítanak ágyásaidba, akkor ezzel megpróbálhatod távolt tartani őket kertedtől.

Kedveskedj friss kávézaccal a savkedvelő növényeknek

Habár a használt kávézacc csak nagyon enyhén savas, majdnem semleges kémhatású, addig a friss, még nem kifőzött zacc valamivel savasabb. A savkedvelő növények, például a hortenziák, a rododendronok (havasszépe) és az azáleák mind örülnek majd neki, de a kékáfonyák, sárgarépák és retkek is tudják hasznosítani az extra savasságot a talajban.

hirdetes

Ha van némi lejáró félben lévő kávézaccod, ami nem nagyon fogy, akkor sok hasznát veheted a kertben. Tartsd észben, hogy a friss, kifőzetlen kávézaccnak nem csak a sav- hanem a koffeintartalma is magasabb, ezért ne használd olyan helyeken, ahol házi kedvenceid is hozzáférhetnek a földön.

A kávézacc nem csodaszer, és van, hogy árthat is

Egy tanulmány során megfigyelték, hogy a használt kávézacc növekedési problémákat okozott a brokkoliban, a póréhagymában, a retekben, az ibolyában és a napraforgóban is, függetlenül attól, hogy milyen talajban termesztették őket, vagy hogy kaptak-e egyéb tápanyagot.

hirdetes

A jó hír az, hogy a kávézacc javított a talaj vízmegtartását, és lefojtotta a gyomok egy részét is. A szakértők szerint a gyengébb növekedés a kávézaccban természetesen előforduló, növényekre mérgező vegyületek okozták. Ha tehát a kávézacc nem azokat az eredményeket éri el, amikre számítottál, akkor talán jobb, ha nem használod őket többet az adott növénynél.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes


baromfiipari állatifehérje-liszt

a ->baromfifélék vágási melléktermékeiből főzéssel, zsírtalanítással, derítéssel és... Tovább

64/2007. (VII. 23.) FVM-EüM együttes rendelet

az állati eredetû élelmiszerek forgalomba hozatalának és az értékesítés helyén történõ... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert