Kávézacc felhasználása a kertben

hirdetes

Kávézacc felhasználása a kertben – Szakértői tippek/trükkök

Bohács Ádám - Kertépítő technikus, AN

Ha te is rendszeresen főzöl kávét magadnak és/vagy családtagjaidnak, akkor rendszeresen is termelődik némi kávézacc a háztartásban. Sokan nem is gondolnák, de a kávézacc egy kiváló minőségű szerves anyag, ami többféleképpen is felhasználhatsz kertedben – hogy ne csak te kapj új erőre kedvenc napindító italodtól! Amikor tehát legközelebb kávét főzöl magadnak, ne dobd ki a zaccot – mutatjuk, hogy mi mindenre használhatod kertedben!

Használd fel a kávézaccot a kertben

Kávézacc felhasználása a kertben - Kávézacc a komposztban

A kávézaccot például a komposzt közé is beszórhatod. Mint azt bizonyára tudod, a komposzt alapanyagait két kategóriára oszthatjuk: barnára és zöldre. Kissé talán megtévesztő, de a kávézacc zöld komposztalapnak számít, ugyanis sok nitrogént tartalmaz (1,45%). Ezen kívül található bennük némi magnézium, kálium, kalcium és egyéb nyomelem is. Szintén zöld komposztalapnak számítanak a használt kávészűrők is (annak ellenére, hogy általában ezek is barna színűek).

Fontos persze, hogy a zöld alapanyagokat barna alapanyagokkal egyensúlyozd ki – ilyenek például a száraz falevelek és az újságpapírok is. A barna és zöld alapanyagok aránya nagyjából 4:1 kell legyen komposzthalmodban. Ha túl sok zöld alapanyag kerül belé (pl. kávézacc), akkor bebüdösödik, azonban ha nincs elég zöld benne, akkor nem fog tudni kellően felmelegedni.

hirdetes

Kávézacc felhasználása a kertben - A kávézacc, mint trágya

A kávézaccot közvetlenül kerted vagy növénytartóid táptalajához is hozzáadhatod. Beáshatod néhány centivel a felszín alá, vagy csak simán el is szórhatod a felszínen, hogy idővel beszivárogjon a földbe. Ha kisebb mennyiségben adagolod, akkor a kávézacc idővel kiengedi magából nitrogéntartalmát. Nem kell aggódnod a talaj pH-értéke miatt sem, a kávézacc ugyanis szinte teljesen semleges kémhatású.

A kávézaccból továbbá „teát” is készíthetsz, na persze szigorúan csak növényeid számára. Önts két bögrényi használt kávézaccot egy 20 literes vödörbe, majd töltsd fel azt vízzel, majd hagyd néhány órán át ázni (akár egy éjszakán át is). Ezt a „teát” aztán folyékony trágyaként használhatod kertedben és növénytartós növényeidnél is. Ezen kívül közvetlenül a leveleikre is fújhatsz belőle levéltáp gyanánt.

hirdetes

Kávézacc felhasználása a kertben - Etesd vele gilisztáidat

Ha földigilisztákat nevelsz egy ládában, akkor egy kis kávézaccot is adhatsz nekik hetente egy alkalommal. A giliszták imádják a kávézaccot, de fontos, hogy ne adagolt túl azt nekik, mert a pH-értéke megzavarhatja őket. Egy bögrényi zacc hetente egy kisebb ládába bőven elegendő. A kávézaccal dúsított kerti talaj szintén jobban vonzza a földigilisztákat. A következő oldalon további szuper ötletek várnak, érdemes lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


bőgőre fejés

annak, a juhászatokban elterjedt eljárásnak a népies elnevezése, amikor a juhoktól kifejhető... Tovább

foszfon- és foszforsavészter-származék hatóanyagú rovarölő szerek

a foszfonsavészterekben a foszfor három oxigénatom mellett egy vegyértékével szénatomhoz... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert