A katicabogarak becsalogatása kertünkbe

Ezért érdemes katicákat csalogatnod a kertbe

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Ott a helyük a kertünkben a katicabogaraknak

Hogyan érheted el, hogy több katica látogasson a kertedbe?

Ültess megfelelő virágport és nektárt termelő növényeket

Meglehet, hogy a katicák ragadozók, de ők is szeretik a virágport és a nektárt, különösen amikor még növekvőben vannak. A zellerfélék családjába tartozó növényeket egyszerűen imádják – ide tartozik például a kapor, az édeskömény, a fűszerkömény és a koriander is. Az őszirózsafélék családjába tartozó gilisztaűző varádics és a közönséges cickafark is terített asztalok a katicák számára.

Katicák vásárlása a kertbe

Ha nem sikerül a fenti módszerekkel katicákat csalogatnod a kertbe, vagy sürgősen van szükséged „szolgáltatásaikra”, akkor érdemes vásárolni néhányat. Persze ezt csak akkor tedd, ha előzetesen megfelelő körülményeket alakítottál ki kertedben a katicák számára, különben miután elengeded őket, rövidesen továbbállnak majd. Habár vannak, akik katicatenyésztéssel foglalkoznak, érdemes olyan helyről vásárolni, akik a természetes hibernációs környezetükből gyűjtötték össze a bogarakat. Ez azért fontos, mert a tenyésztett példányok gyakran nem azokat a táplálkozási szokásokat veszik fel, amik olyan hatékony kert-takarítókká tennék őket.

Miután kézhez kapod katicáidat, azonnal érdemes megkezdeni kieresztésüket a kertbe. Először is fújj egy kevés vizet a tárolóba, amikben hazahoztad/szállították őket, majd helyezd azt a hűtőbe. Ez segít elkerülni a kiszáradásukat, és biztosítja, hogy hirtelen ne szóródjanak szét (a szállítás megviselheti és ingerültté teheti őket). A legtöbb katica legfeljebb 3 napig tartható hűtőben. Némelyikük annyira inaktívvá válhat, hogy az ember könnyedén hihető róluk, hogy elpusztultak. Habár valóban lesznek olyanok, amelyek nem élik túl a szállítást vagy a hibernációt, nagy részük könnyedén kiengedhető a kertbe.

Érdemes egy kis vízzel lefújni a levéltetvek egy részét a talajra, hogy a frissen kiengedett katicák könnyedén rájuk találhassanak. A katicákat késő este vagy kora hajnalban ajánlott kiengedni, amikor a sötétség és az alacsony hőmérséklet megakadályozza, hogy elrepüljenek, amint a szabadba kerülnek (a napfénytől azonnal felröppennek). Ha késő este engeded ki őket, akkor egész éjszaka lesz idejük helyet találni maguknak kertedben.

Mivel könnyítheted meg a frissen kieresztett katicák dolgát?

Nem ajánlott egyszerre az összes katicát kiengedni a kertbe. Megeshet, hogy nagy részük továbbáll majd, így jó, ha marad nálad egy kevés tartalék. Egyszerre néhány ezer darabot eressz el, és figyeld meg, hogy hogyan viselkednek. Általában nem mennek el, ha látják, hogy a kert megfelelő mennyiségű táplálékot biztosít számukra.

Ha a szomszédok irányába mennek, akkor nézd meg, hogy milyen növényekre szállnak rá szívesen, és ültess néhány olyat saját kertedben. Egy másik módszer letakarni az erősen levéltetves növényeket, és a háló alá kiengedni a katicákat, akiknek rövidesen eszük ágában sem lesz elhagyni a táplálékban gazdag környéket, és rövidesen meg is kezdik majd a peték lerakását.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hát

az állat törzsének mar és az ágyék között levő szakasza, a mellkas felső része. Alapját... Tovább

szuperelit vetőmag

A nemesített fajta törzskeverékének v. első szaporulatának termése. Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok