A katicabogarak becsalogatása kertünkbe

hirdetes

Ezért érdemes katicákat csalogatnod a kertbe

Szélesi Ferenc - Főkertész

Az imádnivaló katicabogarakról meglepően kevesen tudják, hogy a leghasznosabb kerti rovarok közé tartoznak, ők ugyanis a levéltetvek legrosszabb rémálmai. Ha minden tekintetben egészségesebb kertet szeretnél, akkor váltsd le rájuk a mérgező rovarirtókat!

Ott a helyük a kertünkben a katicabogaraknak

A „klasszikus” katicabogarak narancsos-piros szárnyfedőit fekete pöttyök fedik, de léteznek pötty nélküli, és fekete alapon piros pettyes fajták is.

Miért olyan fontosak a katicák a kertbe?

Néhány növényevő fajta kivételével a katicabogarak ártalmatlanok, és csupán a náluk kisebb, általában a kerti növényeken élősködő rovarok érdeklik őket. A levéltetvek a kedvenc eledeleik, és ezért olyan hihetetlenül hasznos rovarok. A növények nedveivel táplálkozó levéltetveket bizonyára egyetlen kertésznek sem kell bemutatni.

A katicák igazán éhes kis kerti asszisztensek – naponta akár 40-50 levéltetvet is képesek elfogyasztani. Egy kifejlett katicabogár egész élete során nagyjából 5000 rovart és lárvát pusztít el. Minden nőstény példány durván 1000 petét rak szezononként, amelyet 10-es, 50-es, vagy 100-as „adagokban” oszt szét a legjobb táplálékforrások közelében. Ez egy hadseregnyi levéltisztító katicát jelent.

A petékből kikelő lárvák nem hasonlítanak a kifejlett katicákra, ezért a kertészek gyakran káros rovaroknak nézik és elpusztítják őket. Megjelenésük (és étvágyuk) leginkább egy alligátorhoz hasonlítható. A bebábozódásuk előtti 2-3 hetes időszak során egy-egy lárva 400-500 levéltetvet fogyaszt el. A katicák és lárváik továbbá előszeretettel fogyasztják a viaszos pajzstetveket, a takácsatkaféléket és más rovarok (például a krumplibogarak) lárváit illetve petéit is. Egy katicabogár nagyjából 5 hétig él, ez idő alatt 5-6 új generációt képesek nemzeni a tavasztól a nyár elejéig. A következő oldalon elmondom, hogyan csalogathatjuk be a katicabogarakat kertünkbe! 

Ott a helyük a kertünkben a katicabogaraknak

Kerüld a vegyszeres rovarirtók használatát

Az enyhébb rovarirtók nem veszélyeztetik igazán a katicákat, azonban a leszórt területektől általában inkább távol maradnak. Ha felhagysz kerted vegyszeres „kezelésével”, (beleértve a gyomirtózást és az organikus rovarirtók használatát), akkor 5-6 hét elteltével meglehet, hogy a katicák maguktól megjelennek majd kertedben. Erre tavasszal nagyobb az esély, amikor felébrednek téli hibernációjukból.

                                                                                          

hirdetes

Ültess levéltetveket vonzó növényeket

A rózsák különösen fogékonyak a levéltetű-inváziókra. A sarkantyúkák és a cserepes bársonyvirág szintén mágnesként vonzzák ezeket az apró kártevőket. Ha zöldségeskerted van, akkor valószínűleg már jelen vannak a tipikus levéltetveket vonzó növények (saláta, káposzta, paradicsom, krumpli, stb.) A gyümölcsfák szintén egész kolóniák jelenhetnek meg.

                                                                                          

Ültess megfelelő virágport és nektárt termelő növényeket

Meglehet, hogy a katicák ragadozók, de ők is szeretik a virágport és a nektárt, különösen amikor még növekvőben vannak. A zellerfélék családjába tartozó növényeket egyszerűen imádják – ide tartozik például a kapor, az édeskömény, a fűszerkömény és a koriander is. Az őszirózsafélék családjába tartozó gilisztaűző varádics és a közönséges cickafark is terített asztalok a katicák számára.

                                                                                          

Ott a helyük a kertünkben a katicabogaraknak

Katicák vásárlása a kertbe

Ha nem sikerül a fenti módszerekkel katicákat csalogatnod a kertbe, vagy sürgősen van szükséged „szolgáltatásaikra”, akkor érdemes vásárolni néhányat. Persze ezt csak akkor tedd, ha előzetesen megfelelő körülményeket alakítottál ki kertedben a katicák számára, különben miután elengeded őket, rövidesen továbbállnak majd. Habár vannak, akik katicatenyésztéssel foglalkoznak, érdemes olyan helyről vásárolni, akik a természetes hibernációs környezetükből gyűjtötték össze a bogarakat. Ez azért fontos, mert a tenyésztett példányok gyakran nem azokat a táplálkozási szokásokat veszik fel, amik olyan hatékony kert-takarítókká tennék őket.

hirdetes

Miután kézhez kapod katicáidat, azonnal érdemes megkezdeni kieresztésüket a kertbe. Először is fújj egy kevés vizet a tárolóba, amikben hazahoztad/szállították őket, majd helyezd azt a hűtőbe. Ez segít elkerülni a kiszáradásukat, és biztosítja, hogy hirtelen ne szóródjanak szét (a szállítás megviselheti és ingerültté teheti őket). A legtöbb katica legfeljebb 3 napig tartható hűtőben. Némelyikük annyira inaktívvá válhat, hogy az ember könnyedén hihető róluk, hogy elpusztultak. Habár valóban lesznek olyanok, amelyek nem élik túl a szállítást vagy a hibernációt, nagy részük könnyedén kiengedhető a kertbe.

Érdemes egy kis vízzel lefújni a levéltetvek egy részét a talajra, hogy a frissen kiengedett katicák könnyedén rájuk találhassanak. A katicákat késő este vagy kora hajnalban ajánlott kiengedni, amikor a sötétség és az alacsony hőmérséklet megakadályozza, hogy elrepüljenek, amint a szabadba kerülnek (a napfénytől azonnal felröppennek). Ha késő este engeded ki őket, akkor egész éjszaka lesz idejük helyet találni maguknak kertedben.

Mivel könnyítheted meg a frissen kieresztett katicák dolgát?

Nem ajánlott egyszerre az összes katicát kiengedni a kertbe. Megeshet, hogy nagy részük továbbáll majd, így jó, ha marad nálad egy kevés tartalék. Egyszerre néhány ezer darabot eressz el, és figyeld meg, hogy hogyan viselkednek. Általában nem mennek el, ha látják, hogy a kert megfelelő mennyiségű táplálékot biztosít számukra.

Ha a szomszédok irányába mennek, akkor nézd meg, hogy milyen növényekre szállnak rá szívesen, és ültess néhány olyat saját kertedben. Egy másik módszer letakarni az erősen levéltetves növényeket, és a háló alá kiengedni a katicákat, akiknek rövidesen eszük ágában sem lesz elhagyni a táplálékban gazdag környéket, és rövidesen meg is kezdik majd a peték lerakását.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Fidó Bácsi Alapítvány

Állatvédõ szervezet Marcényi Csaba Cím: Kiskunfélegyháza Katona J. u. 4/a. 6100... Tovább

fenékgát

kis vizű vízfolyások duzzasztására v. fenékmélyülésének megakadályozására épített,... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok