A katicabogarak becsalogatása kertünkbe

Ezért érdemes katicákat csalogatnod a kertbe

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Az imádnivaló katicabogarakról meglepően kevesen tudják, hogy a leghasznosabb kerti rovarok közé tartoznak, ők ugyanis a levéltetvek legrosszabb rémálmai. Ha minden tekintetben egészségesebb kertet szeretnél, akkor váltsd le rájuk a mérgező rovarirtókat!

Ott a helyük a kertünkben a katicabogaraknak

A „klasszikus” katicabogarak narancsos-piros szárnyfedőit fekete pöttyök fedik, de léteznek pötty nélküli, és fekete alapon piros pettyes fajták is.

Miért olyan fontosak a katicák a kertbe?

Néhány növényevő fajta kivételével a katicabogarak ártalmatlanok, és csupán a náluk kisebb, általában a kerti növényeken élősködő rovarok érdeklik őket. A levéltetvek a kedvenc eledeleik, és ezért olyan hihetetlenül hasznos rovarok. A növények nedveivel táplálkozó levéltetveket bizonyára egyetlen kertésznek sem kell bemutatni.

A katicák igazán éhes kis kerti asszisztensek – naponta akár 40-50 levéltetvet is képesek elfogyasztani. Egy kifejlett katicabogár egész élete során nagyjából 5000 rovart és lárvát pusztít el. Minden nőstény példány durván 1000 petét rak szezononként, amelyet 10-es, 50-es, vagy 100-as „adagokban” oszt szét a legjobb táplálékforrások közelében. Ez egy hadseregnyi levéltisztító katicát jelent.

A petékből kikelő lárvák nem hasonlítanak a kifejlett katicákra, ezért a kertészek gyakran káros rovaroknak nézik és elpusztítják őket. Megjelenésük (és étvágyuk) leginkább egy alligátorhoz hasonlítható. A bebábozódásuk előtti 2-3 hetes időszak során egy-egy lárva 400-500 levéltetvet fogyaszt el. A katicák és lárváik továbbá előszeretettel fogyasztják a viaszos pajzstetveket, a takácsatkaféléket és más rovarok (például a krumplibogarak) lárváit illetve petéit is. Egy katicabogár nagyjából 5 hétig él, ez idő alatt 5-6 új generációt képesek nemzeni a tavasztól a nyár elejéig. A következő oldalon elmondom, hogyan csalogathatjuk be a katicabogarakat kertünkbe! 

Kerüld a vegyszeres rovarirtók használatát

Az enyhébb rovarirtók nem veszélyeztetik igazán a katicákat, azonban a leszórt területektől általában inkább távol maradnak. Ha felhagysz kerted vegyszeres „kezelésével”, (beleértve a gyomirtózást és az organikus rovarirtók használatát), akkor 5-6 hét elteltével meglehet, hogy a katicák maguktól megjelennek majd kertedben. Erre tavasszal nagyobb az esély, amikor felébrednek téli hibernációjukból.

                                                                                          

Ültess levéltetveket vonzó növényeket

A rózsák különösen fogékonyak a levéltetű-inváziókra. A sarkantyúkák és a cserepes bársonyvirág szintén mágnesként vonzzák ezeket az apró kártevőket. Ha zöldségeskerted van, akkor valószínűleg már jelen vannak a tipikus levéltetveket vonzó növények (saláta, káposzta, paradicsom, krumpli, stb.) A gyümölcsfák szintén egész kolóniák jelenhetnek meg.

                                                                                          

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

csontlágyulás (oszteomalácia, osteomalacia)

kifejlett állatok kalcium- és foszforellátásának hiányából származó betegség; a csontok... Tovább

Marnie (Br. 6429 f)

Tavaszi árpa Cél: sörárpa Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési stádiumban... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok