Károsítja a pázsitot a hó? - Így előzd meg a gyep károsodását

Károsíthatja a pázsitot a hó? - Téli gyepjavítási tippek, amelyekre most szükséged van

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Ahogy beköszönt a hideg idő, a szakértő kertészek tippjeikkel segítik a gyep védelmét fagyos hőmérsékleten. De itt a válasz arra, hogy vajon a hó károsítja-e a gyepet?

a gyep és a hó

Károsítja a pázsitot a hó?

Sokan fehér karácsonyról álmodozunk, de ha egész évben egy érintetlen pázsiton dolgozunk, akkor a heves hó a legrosszabb rémálmunk is lehet. Károsíthatja a pázsitot a hó? És ha igen, milyen rossz lehet?

A szakértők általános konszenzusa az, hogy a hó nem okozhat túl sok gondot az egyébként egészséges pázsit számára, különösen, ha előzetesen előkészítettük a füvet némi téli gyepápolással. A hó potenciálisan károsíthatja a gyepet, de a kár mértéke különböző tényezőktől függ, például a fű típusától, a hótakaró hosszától és gyakoriságától, valamint a téli időjárás súlyosságától.

Itt lebontjuk a hó pázsitra gyakorolt hatását, és szakértői tippeket adunk a fű megóvásához a fagytól.

A HÓ KÁROSÍTJA A GYEPET?

Még ha nem is téliesítetted a pázsitot, a hóesés valószínűleg nem fogja túlságosan károsítani a füvet.

A jó hír az, hogy a fű szívós, és általában boldogan tud élni a havazás alatt, hosszú távú problémák nélkül. Valójában a hó bizonyos fokig szigetelheti a pázsitot, és a talaj és a hó közötti hőmérséklet gyakran stabil marad, elegendő napfényt engedve át a fotoszintézis folytatásához. Egy kis megfontolással a leghidegebb hónapokban, amikor visszatérnek a tavaszi körülmények, új növekedés indul meg, és látni kell, hogy a pázsit még a legzordabb télből is felépül.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden pázsit, vagy akár ugyanannak a gyepnek minden területe tökéletesen ellenáll a fagyos hőmérsékletnek. Amikor a hó felgyülemlik a pázsiton, összenyomhatja a füvet, és a fűszálak matttá válhatnak és meggörbülhetnek, ami a fű károsodásához vagy akár halálához is vezethet. A hó a fű alvását is okozhatja, ami színe és életereje elvesztéséhez vezethet.

HOGYAN VÉDJÜK MEG A GYEPET HÓBAN

1. TARTSD TÁVOL MAGAD A FŰTŐL

Gyakran egész nyarat kint töltünk a pázsiton, de a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a legjobb, ha télen távol tartjuk magunkat a fűtől, ahol csak lehetséges, hogy a pázsit tavasszal a lehető legjobban ugráljon.

A fagyott fű különösen érzékeny a sérülésekre. Ezért ne merészkedj a fűre, amíg fagy van, hogy elkerüld a foltos pázsitot, miután a fagy felolvad. Ha van egy tisztességes hóréteged, amelyen nem fogsz átsüllyedni, akkor ezen jó lesz sétálni. Csak vigyázz, hogy ne kavard fel túlságosan a havat, hogy megvédd a füvet.

A fű nagyon megterhelt, és a fagyos pázsiton sétálva hosszú távú károkat okozhatunk. Észre fogod venni, hogy a fű nem olyan ruganyos, mint tavasszal és nyáron. Amikor a fagyott füvön taposol, az összes hószemcse összetömörödik, és befedi a füvet – ez megakadályozza, hogy a gyökerek hozzájussanak az egészségükhöz szükséges vízhez és oxigénhez. Még egy kis kutya is, aki átsétál rajta, okozhatja ezt. Ha a füvön kell sétálnod, várj, amíg a délelőtti nap elolvasztja a fagyot és felmelegíti a füvet.

Tegyük fel, hogy egyáltalán nem tudsz várni, amíg a fagy elolvad. Ebben az esetben kölcsönkérhetsz egy tippet egy zöldfenntartótól: meleg vízzel locsolót használnak a fagy elolvadására.

Szerencsére egy kis séta a füvön nem teszi tönkre a pázsitot. Várható, hogy felépül a kárból, de majd tavasszal újra tökéletes gyepnek örvendhetünk. Ha sérülést találsz, jegyezd fel a naptárba, hogy jövő tavasszal vesd be újra a gyepet.

2. NE LAPÁTOLD A GYEPRE A HAVAT

Míg a hóban szórakoztató játszani, lapátolni nem mókás – különösen, ha annyit kell eltolnia a felhajtók és járdák útjából. Magától értetődik, hogy kerülni kell ezt az extra, fagyos súlyt a gyepen.

Vigyázz az ösvények és felhajtók tisztítása során, és lehetőleg ne halmozz fel havat a pázsitra. A nehéz hókupacok stresszt okozhatnak a pázsitban, és a víz eltömődése problémát okozhat, mivel a nagy kupacok elolvadnak.

3. HAGYD BÉKÉN A HAVAT    

A szakértők hevesen vitatják, hogy el kell-e mozdítani a havat a pázsitról, és sokan nem értenek egyet abban, hogy mi a legjobb lépés a pázsit fagytól és károsodástól való védelmére.

Mivel a legjobb tanács az, hogy havazás után maradj távol a pázsittól, hagyd, hogy természetesen elolvadjon. Még a heves havazás is egyenletes nyomást gyakorol a gyepre, és a hőmérséklet felmelegedésekor vissza kell vernie. Javasoljuk, hogy ne használj sót a pázsiton a hó olvasztására, mert a só nemcsak maradványokat hagyhat maga után, hanem károsíthatja a fű gyökereit is.

Ha nedves, hideg havat hagyunk a rosszul előkészített fű tetején, az gyakori gyepproblémákat, például rothadást okozhat. Ilyen körülmények között az egyetlen módja annak, hogy a havat óvatosan távolítsák el a gyepről.

A nagy havazás, bár gyönyörű, pusztítást végezhet a pázsitokon – különösen, ha nem készültek fel teljesen a téli szezon előtt. A hosszúra nőtt füves pázsiton vagy a túlságosan összetömörödött talajon van a leginkább kitéve a hópenész kialakulásának. Ez a fajta penész szürkének vagy rózsaszínűnek tűnhet, és elpusztíthatja a fűfoltokat, így tavasszal elszíneződött a pázsit.

A legjobb módja ennek megelőzésére, ha óvatosan ellapátoljuk a felesleges havat vagy a levéltörmeléket, hogy csökkentsük a nedvesség felhalmozódásának esélyét. Ha úgy gondolod, hogy a fűben hópenész fordulhat elő, enyhén gereblyézd át a pázsitot a talaj levegőztetése érdekében, valamint a túlvetést, hogy elősegítsd az új növekedést.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

törzsjuhászat

Az átlagosnál jobb szaporulati és felnevelési,gyapjú- és tejtermelési eredményeket elérő... Tovább

oxigén-etilén forgalom a talajban

újabb kutatások szerint a —>talajélet egyik legfontosabb folyamata. Az anaerob viszonyok... Tovább

Tovább a lexikonra
Gyeptermesztés