Karácsonyi virágok és a hozzájuk tartozó népi szokások

hirdetes

12 karácsonyi virág és növény – amelyeknek népszokásokhoz köthetőek

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Idén szervesen közelítsd meg a dekorációt, és díszítsd be lakásodat ezzel a 12 téli növénnyel, amikkel már hagyománnyá vált a díszítés! A kertész szakértők felfedték a legjobb növényeket és virágokat az otthonok díszítésére az ünnepi időszakban – a hagyományos téli mikulásvirágtól a nagy, virágzó azáleáig.

karácsonyi dekor

12 virág, amikhez karácsonyi hiedelmeket köthetünk

Az olyan növényeket, mint a magyal, a borostyán és a fagyöngy, már jóval a ma ismert karácsonyi ünnepek előtt is használták ünnepségeken, de 2022-ben még mindig rendszeresek az ünnepi otthonok díszítése során. Bár a közkedvelt karácsonyfa gyakran előkelő helyet foglal el a nappalikban országszerte, a családok karácsonyi rózsákkal vagy akár karácsonyi kaktuszokkal díszíthetik házuk egyes további részeit is.

1.    Magyal

A magyal az örök élet és a termékenység szimbóluma volt, és azt hitték, hogy a növény otthoni felakasztása szerencsét és védelmet hoz. A keresztények átvették a magyal hagyományt a druida, kelta és római hagyományokból, megváltoztatva annak szimbolikáját, hogy tükrözze a keresztény hiedelmeket.

Ma a magyal kétféleképpen szimbolizálja Jézus Krisztust: piros bogyói Jézus kereszten kiontott vérét, hegyes levelei pedig a töviskoronára utalnak, amelyet Jézus viselt, amikor meghalt a kereszten.


2.    Rozmaring

A rozmaringot már jóval a mikulásvirág, a posztergyerek előtti karácsonyi időszakkal hozták összefüggésbe, mivel úgy tartják, hogy a rozmaring volt az egyik növény a jászolban, ahol a baba Jézust bölcsőben volt.


A középkorban az emberek azt hitték, hogy ha szenteste rozmaringszagot éreznek, egészségesek és boldogok lesznek az újévben, ezért az emeleteken szétterített rozmaringon sétáltak.

Ezzel beindult a rozmaring karácsonyi dekorációs hagyománya, amelyet ma is folytatunk – az asztali rozmaring karácsonyfákkal, koszorúkkal, ünnepi és örökzöld csokrokkal.


3.    Borostyán

Noha némi híre van arról, hogy a kertek padlóját és falait borítja kúszó szőlővel, a borostyán valójában nagyon népszerű növény a karácsonyi időszakban.

Jellegzetes alakú, gazdag zöld levelei gyakran a virágkoszorúk és más ünnepi dekorációk kulcsfontosságú elemei. A borostyánlevelek állítólag Krisztus töviskoronájának alakját is képviselik.

hirdetes

 


4.    Mikulásvirág

A hegyes piros felleveleinek, valamint a gazdag piros és zöld leveleinek köszönhetően azonnal felismerhető Mikulásvirág az ünnepi időszak szimbólumává vált egy mexikói legenda nyomán, ahol egy szegény lány ajándékát Jézusnak (egy csokor gyomot) élénkvörös virágokká alakították át. most hívd Mikulásvirágot.

5.    Karácsonyi Kaktusz

Annak ellenére, hogy neve és a karácsonyi időszakban virágzik, a karácsonyi kaktusznak valójában semmi köze sem a karácsonyi hagyományhoz, sem Krisztus születésének történetéhez! Ennek ellenére hosszú életűek, könnyen karbantarthatók a hűvösebb hónapokban, és jól néznek ki.


6.    Fagyöngy

Mivel régóta a szeretet, a béke és a jóakarat szimbóluma, az a szokás, hogy karácsonykor fagyöngyöt használnak a házak díszítésére, a druida és más kereszténység előtti hagyományok túlélése. Mégis, annak ellenére, hogy szép megjelenése van, és a szeretet gesztusához kapcsolódik, a fagyöngy bogyója valójában mérgező az emberre.

7.    Amarillisz

A hatalmas, hatágú amarillisz virágzás lenyűgöző ünnepi dekorációt ad egy sivár nap hátterében. Ha virágzó amarilliszt szeretnénk karácsonyra, akkor legkésőbb november elején ültessük el a hagymákat, bár mindig biztonságosabb, ha egy már virágzót veszünk.

8.    Fehér krizantémok

Mivel a krizantém az optimizmust és az örömöt szimbolizálja, nem meglepő, hogy most egyet jelent az „év legcsodálatosabb időszakával”.

A fehér krizantémot azonban karácsony estéjén a német otthonokba is behozzák egy régi legenda miatt, amely szerint egy parasztcsalád bekísér egy koldus embert a hidegből. Azt állította, hogy ő a gyermek Krisztus, majd elmenekült, két virágot hátrahagyva.

hirdetes

9.    Ciklámen

A ciklámen hűvösebb hőmérsékleten virágzik, így ragyogó virágai és gyönyörű szív alakú levelei remek választás, ha idén karácsonykor szeretnél valami színt varázsolni otthonodba vagy munkahelyedbe.

10.    Azálea

Gyakran figyelmen kívül hagyják más ünnepi növények és virágok mellett, az azáleák élénk színei és nagy, nyílt virágai tökéletes kiegészítőivé teszik őket a karácsonyi beltéri ültetési bemutatókhoz.

11.    Karácsonyi rózsa

A karácsonyi rózsát az ünnepi időszakban tisztelik mélyzöld lombozata és finom fehér virágai miatt, amelyeket a hideg, sötét telekre hoz.

De annak ellenére, hogy hasonlít a vadrózsára, és hogy karácsonyi rózsa néven ismert, ez a finom örökzöld évelő valójában meglehetősen megtévesztő, mivel valójában a boglárkafélék, a Ranunculacea család tagja.

12. KARÁCSONYFA

Bár az örökzöld fenyőt hagyományosan több ezer éve használják a téli ünnepek megünneplésére, a kulcsfontosságú karácsonyfa viszonylag modern kiegészítője a karácsonyi hagyományoknak. A ma ismert módon fát bevinni és feldíszíteni először a 16. századi Németországban történt, másutt pedig a 19. században vált népszerűvé.


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

16/2007. (III. 22.) FVM rendelet

a szõlõtermelési potenciálra, a szõlõültetvények szerkezetátalakítására és... Tovább

dara

1. (tak.) küLönböző mechanikai hatásokkal (zúzás, nyírás, szeletelés, ütköztetés stb.)... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény