A miniszterek konszenzusra jutottak azzal az állásponttal kapcsolatban, amelyeket az Európai Bizottság májusban ismertetendő javaslataiban szeretnének viszontlátni

KAP reform

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Beépítették a magyar javaslatokat Beépítették az Európai Unió mezőgazdasági miniszterei a magyar javaslatokat abba a dokumentumba, amelyet hétfői brüsszeli ülésükön hagytak jóvá az EU közös agrárpolitikai reformjainak felülvizsgálatát részletezve - szögezte le a találkozót követő sajtótájékoztatón Forgács Barnabás, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára.
Beépítették az Európai Unió mezőgazdasági miniszterei a magyar javaslatokat

Megállapodás

A miniszterek konszenzusra jutottak azzal az állásponttal kapcsolatban, amelyeket az Európai Bizottság májusban ismertetendő javaslataiban szeretnének viszontlátni. 
 

KAP

A közös agrárpolitika elmúlt évtizedben elhatározott reformjait azért kell felülvizsgálni, hogy azok az időközben megváltozott viszonyok - nem utolsó sorban az EU elmúlt és várható bővítései és a világpiaci helyzet átalakulása - nyomán is hatékonyan tudjanak működni. A brüsszeli bizottság hangoztatta - és ezzel egyetértettek a miniszterek is -, hogy nem újabb átfogó reformokról van szó, hanem alapvetően kiigazításról.
 
A mezőgazdasági tanács az elmúlt hónapokban, a novemberben kiadott előzetes bizottsági elképzeléseket vitatta. A végrehajtó testület várhatóan két hónap múlva nyújtja be hivatalos javaslatait, amelyek vitája - és ebben szintén minden szereplő elkötelezett - még ez évben le is zárul.
 
A több hónapos vitát összefoglalva Forgács Barnabás elmondta: bekerült a miniszteri szövegbe az a Magyarországnak is fontos megjegyzés, hogy a támogatásoknak a termeléstől való további elválasztása tételes elemzéseken kell, hogy alapuljon, és az Európai Bizottságnak rá kell világítania az ilyen lépések előnyeire és hátrányaira is. Meghatározó eleme az álláspontnak az is, hogy a bizottságnak részletes hatásvizsgálatot kell készítenie elsősorban a gabonaágazatra vonatkozóan, hogy a piaci támogatási eszközöket milyen formában lehet átalakítani a kereslet és az ellátás biztonságának garantálása érdekében. 
 

Kölcsönös megfelelés

Rögzítették azt is, hogy az úgynevezett kölcsönös megfeleltetés (a szigorúan vett agrárelőírásokon kívüli, például környezetvédelmi vagy állat-, illetve növényvédelmi kötelezettségek) bevezetése az egyszerűsített területalapú támogatásról a - termeléstől jobban eltérő - összevont területalapú támogatási rendszerre menet közben áttérő országok (mint Magyarország) számára fokozatos lesz.
 
Sürgetik a miniszterek az adminisztratív terheknek a kis- és középvállalkozások számára különösen fontos csökkentését.
 
Több tagországcsoport külön nyilatkozatokat tett a felülvizsgálattal kapcsolatban. Magyarország is csatlakozott ahhoz a nyilatkozathoz, amely szerint a felülvizsgálatot szükséges felhasználni arra, hogy a régi és az új tagállamok támogatási mértéke közötti eltérést mielőbb csökkentsék. 
 

Támogatások

A támogatások felső határának kilátásba helyezett csökkentésével kapcsolatban másokkal együtt Magyarország megerősítette, hogy nem lehet szó vitáról erről addig, amíg el nem éri a korábbi tagállamok támogatási szintjét. Ezt a követelést Németország is támogatja - derült ki a magyar szakállamtitkár beszámolójából.

Forrás: www.fvm.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

denitrifikáció

a talaj hasznosuló N-vegyületeinek a redukciója; az oxigénben szegény talajokban a... Tovább

Miskolci Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Miskolc Vologda u. 4. 3525 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra