notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A miniszterek konszenzusra jutottak azzal az állásponttal kapcsolatban, amelyeket az Európai Bizottság májusban ismertetendő javaslataiban szeretnének viszontlátni

Hirdetés

KAP reform

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Beépítették a magyar javaslatokat Beépítették az Európai Unió mezőgazdasági miniszterei a magyar javaslatokat abba a dokumentumba, amelyet hétfői brüsszeli ülésükön hagytak jóvá az EU közös agrárpolitikai reformjainak felülvizsgálatát részletezve - szögezte le a találkozót követő sajtótájékoztatón Forgács Barnabás, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára.
Beépítették az Európai Unió mezőgazdasági miniszterei a magyar javaslatokat

Megállapodás

A miniszterek konszenzusra jutottak azzal az állásponttal kapcsolatban, amelyeket az Európai Bizottság májusban ismertetendő javaslataiban szeretnének viszontlátni. 
 

KAP

A közös agrárpolitika elmúlt évtizedben elhatározott reformjait azért kell felülvizsgálni, hogy azok az időközben megváltozott viszonyok - nem utolsó sorban az EU elmúlt és várható bővítései és a világpiaci helyzet átalakulása - nyomán is hatékonyan tudjanak működni. A brüsszeli bizottság hangoztatta - és ezzel egyetértettek a miniszterek is -, hogy nem újabb átfogó reformokról van szó, hanem alapvetően kiigazításról.
 
A mezőgazdasági tanács az elmúlt hónapokban, a novemberben kiadott előzetes bizottsági elképzeléseket vitatta. A végrehajtó testület várhatóan két hónap múlva nyújtja be hivatalos javaslatait, amelyek vitája - és ebben szintén minden szereplő elkötelezett - még ez évben le is zárul.
 
A több hónapos vitát összefoglalva Forgács Barnabás elmondta: bekerült a miniszteri szövegbe az a Magyarországnak is fontos megjegyzés, hogy a támogatásoknak a termeléstől való további elválasztása tételes elemzéseken kell, hogy alapuljon, és az Európai Bizottságnak rá kell világítania az ilyen lépések előnyeire és hátrányaira is. Meghatározó eleme az álláspontnak az is, hogy a bizottságnak részletes hatásvizsgálatot kell készítenie elsősorban a gabonaágazatra vonatkozóan, hogy a piaci támogatási eszközöket milyen formában lehet átalakítani a kereslet és az ellátás biztonságának garantálása érdekében. 
 

Hirdetés

Kölcsönös megfelelés

Rögzítették azt is, hogy az úgynevezett kölcsönös megfeleltetés (a szigorúan vett agrárelőírásokon kívüli, például környezetvédelmi vagy állat-, illetve növényvédelmi kötelezettségek) bevezetése az egyszerűsített területalapú támogatásról a - termeléstől jobban eltérő - összevont területalapú támogatási rendszerre menet közben áttérő országok (mint Magyarország) számára fokozatos lesz.
 
Sürgetik a miniszterek az adminisztratív terheknek a kis- és középvállalkozások számára különösen fontos csökkentését.
 
Több tagországcsoport külön nyilatkozatokat tett a felülvizsgálattal kapcsolatban. Magyarország is csatlakozott ahhoz a nyilatkozathoz, amely szerint a felülvizsgálatot szükséges felhasználni arra, hogy a régi és az új tagállamok támogatási mértéke közötti eltérést mielőbb csökkentsék. 
 

Hirdetés

Támogatások

A támogatások felső határának kilátásba helyezett csökkentésével kapcsolatban másokkal együtt Magyarország megerősítette, hogy nem lehet szó vitáról erről addig, amíg el nem éri a korábbi tagállamok támogatási szintjét. Ezt a követelést Németország is támogatja - derült ki a magyar szakállamtitkár beszámolójából.

Forrás: www.fvm.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
289 634
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
7 532 755
Közösség

zúzódás

a lágy szövetek összenyomódásával, kisebb-nagyobb >vérzésekkel járó apró és sokszoros... Tovább

csírás gabona

a megdőlt, esetleg renden fekvő gabona — főleg a rozs — magja esős időben... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 249

Átlagos értékelés: 5.0