A kamilla megismerése

hirdetes

Bemutatkozik a kamilla

TK, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Hogy minél több kertünkben élő növényt megismerjünk, úgy döntöttem, hogy most a kamillán a sor, aminek másik neve az orvosi székfű. Senkinek sem célja nagymértékben termeszteni, de ugyanakkor egy – egy darab jól jöhet, ugyanis képes magához vonzani a rovarokat, valamint színt visz kertedbe.

 
Amint a növény meghozza kis fehér és sárga virágait, kár lenne azokat felhasználás nélkül hagyni. Íme, néhány ötlet az összegyűjtéséhez, felhasználásához, illetve tartósításához.
 

A kamilla

Termesztése és begyűjtése


Mielőtt begyűjtenénk a kamillát, várjuk meg, még virágai teljesen kinyíltak, sárga része láthatóvá válik.


A begyűjtéshez két módszert használhatunk:


-    szárastól levágjuk, kiszárítjuk, és úgy vágjuk le virágát
-    közvetlenül csak a virágát vágjuk le


Tehát közvetlenül kertedből, egy futó zápor után, fogj egy ollót, egy kosarat; és már kész is. A munka unalmasnak tűnhet, de a kamilla gyengéd illata kárpótolni fog.


Szárítása


Lehetőleg az első lépés az legyen, hogy egy kevés vizet csöpögtetsz a virágokra. Figyelj arra, hogy csak egy kicsit kell őket leöblíteni, nem áztatást szeretnénk. Egyes esetekben ugyanis a virág a földhöz érhet, viszont amennyiben ez nem történt meg, és azok tiszták, ezt a lépést átlepheted.

hirdetes


Ezután kezdhetünk bele a szárításba. Tedd a virágokat egy papírra, vagy sütőpapírra, majd helyezd például teraszod asztalára. Azzal vigyázz, hogy a hely szélvédett legyen. Ahogy leszáll az éj, ajánlatos őket behozni, egy kis száraz sarokba, helyiségbe helyezve végezheted el a folyamatot. 


Egyesek azt mondják, hogy egy rácson jobb szárítani, olyan helyiségben, ami hűvös és száraz.

hirdetes


Néhány nap múlva, virágunk elkezd majd száradni. Megbarnulhat, ez normális. Akkor szárad ki teljesen, amikor ha egy picit összenyomod őket, hallasz egy apró „reccsenést”. Ez az idő nagyjából egy hét után jön el.


Tárolása


Keress számára egy dobozt, befőttesüveget, egy edényt… A lényeg, hogy tárolása egy lezárt dologban történjen. Igyekezz őket fénytől mentes, száraz helyen tartani.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

csikóévjárat

egy-egy ménes azonos tenyészidényben született csikóinak az összessége. Ált. a tavaszi... Tovább

haranggörbe

a normális eloszlást (eloszlás) ábrázoló görbe. A mennyiségi jellegek ábrázolására... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés