Így termessz kamillát sikeresen! Trükkök

Így termessz kamillát! - A legnépszerűbb gyógynövény termesztésének titkai

GE., ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

kamilla

Termékenyítés:

Az igazi kamilla egy egészséges gyógynövény, amelynek csak néhány egészségügyi előnye van. Tápanyagokra csak szerény adagokban van szükség. Csak kevés nitrogént használjon, ha használni szeretné, különben a gyógynövények túlburjánzanak. A foszfort ugyanúgy használjuk, mint a nitrogént. Sokkal fontosabb a káliumtrágyázás, amely lehetővé teszi a kamilla bőséges virágzását. A trágyázás nem szükséges. Azok a kertészek, akik tápanyagban gazdag talajt biztosítanak kamillanövényeiknek, műtrágya hozzáadása nélkül is megtehetik.

Általában a valódi kamilla azt tanácsolja, hogy kevesebbet használjunk. A víz és a műtrágya is ebbe a kategóriába tartozik. A talajt azonban nem szabad hagyni kiszáradni. Azok, akik homokos talajon termesztik, trágyaként szarvasmarha-trágya pelletet használnak, mivel az sokáig kitart.
csak egy kicsit trágyázzon

Tápanyagban gazdag talajon a nitrogént és a foszfort takarékosan kell használni, és helyette káliumtrágyát kell használni (a terméshozam biztosítása érdekében).
Homokos talajon a szarvasmarhatrágya pellet hosszú ideig működik.

A valódi kamilla rendes virágfölddel is ültethető. Ehhez kerti meszet kell adni.

Keverés:


Ha levágta a növényt, már csak annyi a dolga, hogy ősszel elveti. Amint felmelegszik a nap, vágja a növényt kissé gömbölydedre. Minél jobban kevered a növényt, annál több virágot hoz a jövőben.

Szüret:


Nagyon fontos, hogy ne szedjük le a kezdeti virágfejet, mivel az új virág visszanő. Várja meg, amíg a növényeken lévő virágok teljesen kifejlődnek. Egyszerűen fogalmazva, a terméshozam a legmagasabb. Minél kisebb a valódi kamilla illóolajszintje, annál tovább van a növekedésben. A gyógynövény olajait a virágfejek megfelelő időben történő szúrásával nyerjük ki. Ellenkező esetben a virágfejek szétesnek, ha túl sokáig várunk. A szárat is le lehet szedni. Ez különösen akkor fontos, ha teát tervezünk készíteni.

Tipp: Ha a virágfejek már kinyíltak, azok sok illóolajat tartalmaznak, ezért ajánlott illóolajat csinálni belőle, ha lehetséges és az időnk, energiánk engedi

Betegségek

Mivel a valódi kamilla szívós növény, nincsenek olyan kártevők vagy betegségek, amelyek az egész termést károsítanák. Vészhelyzetben azonban számolni kell a veszteségekkel. A lisztharmat, a levelek gombás fertőzése a leggyakoribb. Az Alternaria, egy foltokat okozó penészgomba, szintén megtalálható a valódi kamilla levelein. Jelentős terméskiesést okoz a kamillabogár, amely a szirmokat rágcsálja. A levéltetvek, bogarak és más kártevők szintén problémát jelenthetnek.

+Érdekesség


A kamilla a nyílt, tápanyagban gazdag talajokat kedveli, és nagyrészt a kövek és mezők szegélyén nő.
Ez egy alacsony fenntartási igényű lehetőség, amely nyílt, szélvédett terepen is bevált.

Bár a kamilla egynyári növény, amely májustól augusztusig virágzik, a virágfejek általában elvesztik a szaporodáshoz szükséges virágokat.
A növény egészében 20-50 cm magasra nő.

Helyszín:

A kamilla termesztése során fontos megjegyezni, hogy a túl korai vetés miatt a növények túl magasra csírázhatnak.
A kamillát akkor érdemes termeszteni, amikor enyhe az időjárás, és nem fenyeget a fagy veszélye.
A vetést lehetőleg augusztus elején kell elkezdeni.
A kamilla semleges vagy lúgos, nem túl nedves talajban fejlődik a legjobban, így ideális balkon- vagy ágyásos ültetéshez.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2024-05-27

Ha egyetlen zöldséget termesztesz idén kora nyáron, akkor ez legyen az: Bab

Ha idén nyáron nem akarsz sok dolgot termeszteni, válaszd a babot: nem csak tökéletesen egyszerű a gondozása, de ráadásul még elképesztően egészséges is!

2024-05-21

Így alakítottam ki kerti tavat egy dézsából egyszerűen

Alakíts ki kerti tavat te is egyszerűen dézsából: mutatom a legjobb tippeket és tanácsokat hozzá, dobd fel kertedet ezzel az olcsó és egyszerű trükkel!

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-21

Paradicsomültetés: nagyapám fegyvere a bőséges terméshez

Még nagyapám tanította ezeket a csodás tippeket a paradicsomtermesztéshez és pedig megosztom veletek, hogy nektek is bőséges és zamatos legyen idén a paradicsom!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

önbeálló függesztés

a függesztett munkagépek kerete, amelyen a munkaeszközöket (kaszákat, vetőelemeket stb.)... Tovább

katalizátorok

olyan anyagok, amelyek a kémiai folyamatokat meggyorsítják és a reakció végén változatlanul... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Agrárjog Állatok Állatorvos állattartás Állattenyésztés dísznövény Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés gyógynövény gyógynövénytermesztés gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert Húsvét Húsvéti programok Karácsony Karácsonyi asztal Karácsonyi díszek kert Kertészet kertfenntartás Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia növény Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások oktatás Paradicsom permetezés Talajművelés Tudomány Ünnep virág virágtermesztés webáruház Zöldség Zöldségtermesztés